CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 30, 2015

Tak ada tajuk

Assalamualaikum
Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar

nak cakap apa lagi?
tak tau nak cakap apa dah
tak nak cakap pasal dah tamat housemanship
tapi nak cakap pasal future - medical officership

keputusan penempatan dah keluar
yang bab rayuan punya
jawapan kkm : sarawak hmmm hmm hmm

sebak tu sebak jugak
berair jugak mata ni hah
tapi apakan daya
keputusan muktamad
kalaulah aku  punya kuasa atas kkm,tak payah la susah2 aku menapak ke putrajaya tu semata2 nak hantar sehelai surat rayuan tu

bila difikirkan balik
ya Allah tak bersyukurnya tuan punya badan ni
sekurang2nya aku dapat penempatan
aku dapat sambung kerja
aku dapat cari pendapatan aku sendiri
aku boleh bagi mama opah duit belanja tiap2 bulan
aku boleh belanja keluarga aku makan besar
aku boleh self-treat dengan duit aku sendiri
aku boleh salurkan duit tu untuk golongan yang memerlukan

DAN sekurang2nya aku SURVIVE HOUSEMANSHIP 2 tahun Alhamdulillah

cuba kalau Dia uji aku sangkut kat posting mana2
sangkut sampai lebam
ntah2 sampai tak naik ud44 ke
macam mana keadaan aku?nauzubillah
mungkin Dia tak uji aku dengan benda2 macam tu sebab Dia tahu aku tak kuat nak hadapi ujian tu
tapi Dia tahu aku kuat untuk hadapan ujian yang ini


tapi orang lain ada je yang dapat semenanjung
siap dapat kelantan lagi (sebab aku minta kelantan tapi tak dapat)


jadi apedehal?
biarlah orang lain dapat semenanjung pon
rezeki orang tu kat kat semenanjung
rezeki kamek kat sarawak

hikmah tu kadang2 Allah swt tak tunjuk sekarang
mungkin bulan depan?tahun depan?sepuluh tahun akan datang?
kadang2 kita tak perasan apa yang kita dapat selama ni,itulah hikmah tuhan
nikmat iman dan islam yang paling penting
nikmat sihat
nikmat rezeki
nikmat keluarga yang aman
nikmat kawan2 yang baik
nikmat boleh jalan tempat2 yang best
nikmat boleh makan yang sedap2

hah nikmat tuhan apa lagi yang kau nak dustakan?
tepuk dada tanya hati

sarawak!tunggu kamek
?eh




May 26, 2015

2cc blood 's story

Assalamualaikum

It was 3am
We have just finished coming morning blood taking when suddenly my colleague came to me

"Zu,cannot la." He look frustated

"Come i try." I then walked to the patient

1st attempt failed
2nd attempt also failed
3rd attempt finally was a success thanks God

"It was very hard but i could see u guys enjoy your work" - patient's wife

For people outside, it maybe just a simple gratitude but for me, the words are really remind me of something - about being grateful
Allah SWT has make it that way with reason
We surely can get through a thing no matter how hard it is
B+ = Be positive
Life is too short to regret and do enjoy every single thing you do
Always remember that HE will never leave you alone






A Story Teller

Bismillah
Assalamualaikum

Finally,i can view this blog againnn!!
Have no idea at all how could i lose the password for almost a year
Multiple attempts of try and error before i manage to get it done muahaaa


Well
Today's story is about a story-teller
Being a story teller,your aim is to make people who listens to your story able to understand and digest it and enjoy it
And being a houseman(HO) is just like being a (smart) story teller

Everyday you look at the history of the different patients
Everyday you try to summarize them so that your superior able to understand it in a glance
And it is really an art!
And every HO should have this,believe me

Sigh



May 25, 2014

Kenapa nak jadi doktor?


Assalamualaikum

It has been a while since my last entry..huh!
Selalu taip suku jalan je lepas tu tutup
Entry ini pon tak tahu la akan publish ke tak...tengok2 separuh jalan jugak hahaaa


Dah hampir 8 bulan saya kerja
Posting kedua pon dah nak habis insyaAllah
Posting pertama saya ialah medical (perubatan)
Posting kedua saya ialah orthopaedic (tulang)
Dua posting yang jauh berbeza bagai langit dengan bumi!

Posting medical
Rasa macam nak ?mati
Penatnya Ya Rabbi.....hanya Allah SWT yang tahu
Penat otak...penat tubuh...penat kaki...penat tangan
Pendek kata memang penat!
Segala-galanya penat
Tengok jadual rotation pon dah penat :p
Terlupa untuk makan itu adalah perkara biasa
Bila balik kerja malam dan diberi dua pilihan antara tidur dan makan,saya lebih memilih untuk tidur hahaa
Waktu undergraduate,saya selalu dengar senior/ho kata medical posting is the toughest ever yet i still choose it as my first posting
Orang kata jangan masuk medical dulu nanti tak mampu kawal stress lebih2 lagi 1st poster
Stress memang stress
Tapi saya tak menyesal
Malah saya bersyukur susah masa medical tapi senang masa posting lain
Ibarat kata peribahasa "bersusah susah dahulu bersenang senang kemudian" ececeeh
Saya tak nampak semua ni masa kat medical
Hanya sedar bila dah masuk posting lain

Bila bos (mo/sp) tanya, "u dari mana?"

Medical boss.

"Fuyyooo..."
"Tahniah!"
"What a great achievement of u"
"Sape2 yang dah grad medical mmg layak dapat ucapan tahniah...so tahniah!"

Banyak sangat lagi ilmu medical yang saya belum sempat terokai tapi Alhamdulillah sekurang2nya bila patient collapse depan mata di wad yang jarang ada patient collapse,u know what to do
U know what to do next while waiting for your MO to come
U able to manage basic/simple/common things
Chest pain,shortness of breath,hypo hyperglycaemia,hypo hyperkalaemia,bladder distension,poor hydration,poor urine output,bleeding,BP crash and the worst part is asystole or bp unrecordable
Long line,short line,intubation,peritoenal pleural tapping,chest tube,pleural biopsy,bone marrow aspiration,lumbar puncture
Hisyyy banyak sangat la yang medical ajar saya
Terima kasih banyak2
Saya akan rindu medical!
Yang paling best adalah bila nak refer kes kat medical team, ia akan jadi sedikit mudah walaupun tak mudah sangat pon because u know what informations they expect from u
Some more they already know u hahahaaa (ini bonus)
Satu lagi bonus : jadi favourite ho :p  *peace no war*



Ok dah penat taip
Sambung lagi nanti insyaAllah
Assalamualaikum