CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 25, 2010

Bila tiba giliranku clerking case

Hahaha
It's my turn!
Turn clerking patient for clinical teaching this week

Tau apa perkara yang paling digeruni bila giliran itu sampai???

Moh nak cite...


First sekali of course la bila nak approach patient tu
"Assalamualaikum mak cik.Saya pelajar perubatan tahun 3.Boleh ke kalau saya ambik masa mak cik sikit nak tanya pasal sakit mak cik ni?Lepas tu,kalau boleh saya nak buat pemeriksaan sikit kat mak cik.Boleh ke mak cik?"

Then,senyum la sikit...biar nampak keramahan tu :)
Tapi kalau kena REJECT,nasib la....


Second,masa nak contact Dr yang incharge utk confirmkan masa clinical teaching & tanya Dr available ke tak

Nak msg ke nak call?Msg atau call?
Aiyakk..tu pun satu masalah jgk
Ada Dr yang lebih suka kalau pelajar call
Tapi ada jugak Dr yang lebih senang kalau pelajar msg je

Kalau call,punya la bersungguh practice ayat tu dulu sblm nk dial no Dr tu
Kalau msg tu,punyala proper ayat yg digunakan...siap full spelling lg tu

Third,of course la saat dan ketikanya nak present case tu

Sblm msk ward,mcm2 doa baca..
Doa penenang jiwa lah,doa supaya Allah permudahkan urusan lah,doa bagi Dr lembut hati lah....
Macam2 ragam Dr yg ada

Ada yang jenis cakap tak berhenti

Ada yang jenis mintak setiap seorang comment presentation si kawan ni

Ada yang jenis bertanya je kerjanya

"What other questions you need to ask this patient?"
"What is the significance you ask that?"

"How this and this relate to this?"

"Did you ask about this and this?"


Differential diagnosis?Investigation?Treatment available?Prognosis?
Yang pasti,semua 5W & 1H tu mmg bakal ditanya
Itu baru bab history taking,belum masuk physical examination (PE) lagi

Fourth,PE....
"Why you do this?"
"Is it the corrrect way?"
"Give me the pathophysiology for this finding"

Bla...bla...bla....
Time nak perform PE tu pun,tgn boleh terketar2 lagi ..uisyyy

Dan,yang pasti,sesiapa yang present case minggu tu memang akan tak senang duduk
Ada jer yang tak lengkap kat kertas presentation tu
Menyebabkan pelajar berkenaan akan terus berulang alik ke hospital semata2 utk melengkapkan case report nanti
Dan juga kena study lebih la pasal case tu
Masa presentation lagi la,BERPELUH!
Kalau tak ada white coat tu,obvious la belakang baju tu basah
Belum campur yang kena shoot dgn Dr lagi!
Hohooooh0

Oopsss..belum habis lagi ceritanya
Tiba pulak masa untuk siapkan case report
Mana yang tak lengkap,lengkapkan
Mana yang rompong,isikan
Mana points yang kena shoot dgn Dr,betul2kan
Mana yang kena tgk folder patient,rajin2lah ke hospital
Yang penting,case report LENGKAP! dan hantar ON TIME!

Last sekali,adalah waktu untuk mengambil kembali case report yang sudah siap diperiksa
Markah?????
Fail ---> clerk case balik...hahaa~
Pass ---> Alhamdulillah...boleh hantar kat pejabat akademik untuk masukkan markah dalam rekod akademik untuk sem tersebut
Sebab kalau tak submit marks,nanti tak boleh ambik exam...
Tak ke kes naya tu????!!!

So,conclusionnya...
Rajin2 la menjenguk case kat hospital tu
Jangan bila sampai turn utk clerk,barulah terhegeh2 nak pergi
Mana tak gerunnya kalau diri sendiri pun tak terbiasa dgn semua tu
(teguran pedas utk diriku sendiri...wawaaaa)

Teringat kata2 seorang Dr pakar kanak2 ni masa sesi motivasi dgn dia dulu kat surau
"Tempat seorang medical student bukanlah di bilik mahupun library tapi di HOSPITAL..Your patient is your TEXT BOOK"




...kata nak jadi A Good Doctor...
~(^________^)~

October 21, 2010

Saya untuk Awak & Awak untuk Saya


Ketika Allah Memilihmu Untukku..



Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta pada
ku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..

Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,

Kau dan aku akan menjadi 'kita'..

Padamu yg Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahwa kaupun telah menempa dirimu dgn ilmu
Nya.. Maka gandeng tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..


Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..



Padamu yg Allah tetapkan sebagai nahkodaku..

Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,

Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuan
mu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..

Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..

Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yg indah, yang kokoh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..


Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…

Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang ruh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati m
ereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..

Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Ridholah padaku,
Sungguh Ridhomu adalah Ridho Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..

Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..



( Oleh Aztriana 180610/ 01'50 Makassar.. ^_^v )

.....................................................................................................................................................



Kehadapan my future wife(s)


I menulis article ini bukan lah kerana di cabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. err.. I ...menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s)


I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you sebenarnya. Lagi pun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat cokelat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even cokelat tu jatuh
kelantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan?

Lagi pun, you tahu kan tak ada pun laki2 yang nak kahwin dgn perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, de
ngan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk je rumah jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.

Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau s kali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.

My future wife (s),

You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. bukan tak mampu. Tapi... Ehem.

Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan m
asakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, tak akan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bullshit. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain.You pun mesti tak nak jadi isteri ke dua I kan.

(http://theotherkhairul.blogspot.com/2010/10/surat-cinta-untuk-my-future-wifes.html)


...........................................................................................................................................


Dua warkah yang isinya berbeza..
Segala2nya berbeza..
Gaya penulisannya berbeza..
Bahasanya juga berbeza..
Kata ganti nama diri turut berbeza..
Pasti juga dari dua orang yang berbeza..

Warkah pertama dari si gadis yang jiwanya lembut tapi optimis
Dan warkah yang kemudian itu datangnya dari si jejaka yang kelihatannya agak nakal namun saya pasti ada sebab kenapa dia tulis artikel sebegini.

Tapi ada satu perkara yang sama
MAKSUD yang sama!
Mengenai warkah buat 'si dia' yang tercipta untuknya
Tapi tidak diketahui keberadaan 'si dia'
Jauh?Dekat?

Kenal atau tidak?
Itu semua bukan prioritinya
Yang penting isi yang mahu disampaikan...
Pastinya yang terbit jauh nun di dasar hati
Agar 'si dia' mengerti apa yang tersimpan di lubuk itu

Sama2 lah kita hayati maksudnya

Buat si uda mahupun dara
Kaum adam mahupun hawa
Tinggi benar harapan bakal 'si dia'
Agar diri dijaga sebelum dipertemukan
Supaya jiwa bersih sebelum dijodohkan

Sabda Rasulullah SAW :-
Jika datang kepada kamu sesiapa yang kamu redhai agama dan akhlaknya maka nika
hilah dia.Jika tidak dilakukan,akan berlakulah fitnah di muka bumi dan kerosakan berleluasa.
(Riwayat al-Baihaqi)



gambar kredit kepada http://rafi.fotopages.com/
sgt cantik semua gambar2 tu..rasa cam nak kahwin pon ada..heee~

October 19, 2010

Prof,I'll remember it for the rest of my life

So now,let's talk about management of this patient.What do you think?
Reduce the symptoms.Pain,frequent urination....etc..etc...
Ya.By this and this...using catheter..bla2..prevent infection.....bla2
Then,what else?Mobility?Ask him to go for physiotherapy....etc..etc...

But there's one thing that need to be considered.What is it?The last and very important one.Think...
Prof smiled,looking at us one by one.
Itchyness?
Itchy,no...
Put his palmar together,wrinkled his forehead,he turned to me and asking for my opinion and of course with a smile that never fade from his face.
Slowly I said,"psycho......"
Ya.Good!You'll pass the exam and become a good medical doctor!
.....psychological aspect is very important.His daily routine is impaired.He might be so down..bla2...
Spontaneously he said.
And I'm speechless.

Kata2 dari seorang Professor yang pastinya bukan saya seorang saja yang respect tapi saya pasti semua pelajar perubatan Usm kenal dan kagumi.
Kata2nya cukup berdiplomasi.Tengok saja cara dia bercakap dengan pesakit tadi.
Yang memang tak pernah senyum pun jadi senyum.
I love that smile. - Him
Only to doctors he would smile - Patient's wife

Terlalu banyak kata2 & perlakuan dia yang menambat hati kecil kami tapi cukuplah kalau saya katakan kata2nya sahaja sudah mampu membangkitkan semangat kami yang makin luntur lebih2 lagi kalau baru lepas exam.Tengok muka dia pun,yang muram jadi senyum.Terserlah wajah kebapaan pada raut mukanya yg aku kira mungkin umur dlm akhir 40-an.

-Ya.Good!You'll pass the exam and be a good medical doctor!-
Tentu pada orang lain,biasa2 jer kot kalau ad Dr cakap macam tu kat student.
But,for me,I took that as a pray,for sure.
Doa cikgu berkat tau.
Thank you so much Prof.
.Of course I'll remember your words for the rest of my life even after I graduated,become a specialist one day and old enough in this field.

Really,it matters a great deal to me.

May you also be in the bless of Allah forever.


"As a medical student 2nd & 3rd year,you may be able to be in the healing team.As in this patient,just a talk with him may also reduce his emotional burden that he had"


"Don't treat them according to your neurological block only,just tick at the template here and there but treat their whole body including the psychological part"



-want to be a GOOD doctor-

baru habis clinical teaching dgn Prof kat wad 1S
patient tu ada cervical spine injury which had beed diagnosed 7 yrs ago due to fall from the fence
weakness and numbness all over the body
claw hand,hyperreflex,urinary incontinence
kesian uncle tu..
semoga cepat sembuh ye uncle :)


Deactivated!

SORRY!!

This is the best choice,i think

Being far away from it
Being far away from them
Also from .............. [hmm...]
Maybe it's better for me for the time being
Because i need time and space
To restore all my pyramidal,extrapyramidal,limbic and whatsoever systems to the normal functions!


So,now fully focus on CNS block!
Banyak kot nak cover..Ist year punyer notes pun dah hampir karat dah dlm brain ni
Nak perform PE pon tersangkut2 lagi
Belum campur nak cover buku Ilustrated Neurology tu lagi...Kumar & Clark??
Novel Rahsia Perindu??Heee~

Hope to see you again to all my facebook's friends MySpace
Sorry for the inconvenience


The biggest room in the world is the
ROOM FOR
IMPROVEMENT !!
[so,improve yourself please]



:: mood : hati yang rajuk :( ::



October 17, 2010

It's better be alone!



Terima kasih untuk setiap rasa itu.
Untuk setiap harapan itu.
Aku faham pernyataan kamu.
Itu pasti bukan untukku.

So.please leave me alone!
Because I want to be alone!



again,it deals with tears :(
..sabar jer la..

Saat Lafaz Sakinah

*Lagu : Hafiz Hamidun
Artis : Fadzli Far East

Heningnya...
Sunyi suasana...
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa

Diterjemah hanya

Sebak abah, tangis ibunda

Adalah aku, wali puteriku
Serah kini amanahku ini pada mu

Nafkahilah dia, curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya


Dulu esakkannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna, dia bukan milikku

Fitrahnya perlukanmu


Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti
benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya



Ku akur

Akan pesanmu

Puterimu kini amanahku

Iringilah
Dengan doamu

Bahagia kami dari redhamu




::nak baba yang walikan aku kelak tapi ............aku tahu..........tak mungkin::



:

October 16, 2010

Bidan terjun kot??

Guess what??
Menambahkan koleksi pengalaman
Buat benda yang tak pernah lg buat dalam hidup
SPEAKER DEWAN!!!
Untuk pertandingan debat antara IPT di Kelantan peringkat separuh akhir
Tiba2 kena jadi Yang Dipertua
Padahal sebelum ni tak pernah2 pun terlibat dalam debat even peringkat kelas pun
Kuang3x...Sabar jer la
By the way,it was a veeeeryyyy fun experience...
At least ada la something new yang berlaku dlm hidup aku hari ni
Although it was just a small thing!
Lalalaaaaala ~~



LIFE IS NOT A MATTER OF MILESTONES


BUT OF MOMENTS



October 13, 2010

It's invalid to you but valid to me


Like I mentioned before,in medicine ,nothing is impossible.As long as you can reason out how it happens,then everyone will "Aaaaaa..","Ooooo..." eventhough it was INVALID for them before!

It was what happened to me today!
I kept argued with my colleague about the diagnosis in PBL trigger this morning.
"It's hemorrhagic stroke,right?"I was kindly asking.
"But I think this patient suffered from ishemic stroke.85% of stroke patients are having ischemic stroke rather than hemorrhagic stroke which contributed only 15%."

Nodded,yup agree!No doubt.Then,I gave her my points.
"The patient has been diagnosed with hypertension several years ago and not compliance with the anti-hypertensive drugs.So,this might be the risk factor for having stroke."

"But,hypertension can also lead to ischemic stroke by forming the atherosclerosis.
"


"Ya.But most of them will develop hemorrhagic stroke.How?The vessels can't stand the high blood pressure,then it will burst.Second is that,other that hemiplagia and slurred speech(which is the common presentation for both type of strokes),the patient also suffered from headache and vomiting.Normally,when headache and vomiting come together,it is most likely due to increase in intracranial pressure.So,here we can say that when the vessel burst,it will cause hemorrhage whether in cerebral,subarachnoid or ventricular system.Then,int
racranial pressure increase,leads to headache and also vomiting."

"Ishemic stroke also can cause headache,right?"

"Yup,but not with vomiting.Headache in ischemic stroke is more due to reduced in blood supply to the brain secondary to occlusion of the blood vessels by atherosclerosis."


Then,when Dr came in and started giving the second trigger,we smiled looking at what was stated there.CT scan : Hemorrhage in the left internal capsule.......

There you are!
Invalid to you but valid to me!





Live as if you were to die tomorrow
Learn as if you were to live forever

October 12, 2010

New quotes for today


DISEASES DO NOT READ BOOKS
[so don't expect if patient comes with a particular disease,he or she should have all the signs and symptoms as mentioned in the books]


IN MEDICINE,NOTHING IS IMPOSSIBLE
[everything could be possible if you can reason it out]





October 10, 2010

Conversation with 5 yrs old boy


"Kalau Su Nana nak kereta,Su Nana kena kawen dulu"
Kenapa?
"Sebab nanti Nabil nak hadiahkan Su Nana kereta"
Iye?Kereta apa?
"Kereta Vios!Hmmm...Su Nana nak kaler apa??"
Kaler kelabu,boleh?
"Boleh.Ok,nanti Nabil belikan yer"
Tapi,kalau tak kawen tak boleh ker?
"Tak boleh.Su Nana kena kawen dulu,baru Nabil hadiahkan kereta"
Owh,ok.Tapi Nabil ada duit ker?
"Tak ada"
Habis tu,macam mana nk hadiahkan Su Nana kereta tu?

"Hmmm...ntahla"
Lorh............................................................(@_@)






October 5, 2010

CFCS 3rd residency

Mungkin residency kali ini adalah yang paling mencabar.Intervensi!!Maknanya kami kena buat program untuk penduduk kampung berdasarkan community diagnosis kami dan kami sendiri tidak pasti sebenarnya tentang sambutan yang akan diberikan.Tapi Alhamdulillah Allah Maha Mendengar.Dia permudahkan urusan kami sehingga ke akhirnya.5 hari di Kg Beta Hilir,macam2 rasa ada!Dari yang positif hinggalah kepada yang negatif.Teruja,gembira,enjoy,gelak2,marah,geram,bengang etc2.Kami pernah bermasam muka.Juga pernah meninggikan suara.Tapi itu tak lama.Semuanya akan kembali seperti sedia kala.Ibarat air dicincang tak akan putus.Ada PBLmate aku sorang ni cakap,"Best r dapat korang jadi satu PBL.Sengal,Satu kepala semuanya."

Aku belajar banyak benda kali ni.Macam2 ragam diorang ni yang aku jumpa.Ada yang jenis suka bergurau tapi kadang2 gurauan tu menyakitkan hati.Sampaikan ada yang makan dalam.Dan ada yang menangis.Bila diorang menangis,mata aku ni pulak akan mengada2 nak merah dan akhirnya air mata aku pun tumpah jua MySpace .Aku memang tak boleh tgk kawan menangis.Apatah lagi kawan tu dah lama aku kenal dan aku boleh faham perasaan dia walaupun x sepenuhnya.

Ada juga yang jenis tajam kata2.Kalau dah marah,uisyyyy...boleh berasap telinga dengar ceramah tak berbayar daripada dia.Lebih2 lagi kalau bab masa.Dan bila sampai bab ni,akulah yang selalu jadi mangsa sebab selalu lambatMySpace.Kadang2 bengang jugak,tapi memang salah aku pun.So,diam jer lah.Kepada semua ahli kumpulan aku,PBL 17 yang terdiri daripada 13 orang,aku mintak maaf banyak2 sebab lambat sehingga mengganggu kelancaran program.Aku mengaku aku salah.Aku bukan sengaja dan aku akan sentiasa cuba untuk baiki okeh?

Ada jugak yang senang merajuk atau terasa hati.Ada jugak yang jenis banyak mulut.Konklusinya,macam2 la.Dan inilah sebenarnya warna2 kehidupan.eceeece....MySpaceTanpa perangai2 yang ada ni,suramlah hidup.At least there is something that can trigger all the feeling centers in our soul,right?Tak delah dull sgt nanti kan kan?

Tentang keluarga angkat,aku sgt2 berterima kasih kepada keluarga Pak Cik Hashim,Mak Cik Yah,Kak Ti dan Iqah sebab terima kami.Sungguh2 terharu.Tolong jangan baik sangat.Kang dah nangis dah tadi masa nak balik..MySpace

And that's all.Nanti kalau aku rajin,aku upload lah gambar.Banyak wooo....DSLR Hai Feng saja dah 800++!!HoHooo~So,babai...c uMySpace

October 1, 2010

Masuk kg

Hari ini officially,kami akan mula masuk kg untuk 3rd residency di mana kami akan mula tinggal di rumah keluarga angkat selama 5 hari 4 malam.Hari ini,kami juga akan mulakan program intervensi di Kg Beta Hilir ni.Teruja?Gembira?Hmmm~

Semalam balik USM dah dekat pukul 12 mlm,pergi set up apa2 yang patut di lokasi utama program kami,Klinik Desa Beta Hilir.Sebelum tu,dah banyak kali kami berulang-alik ke sana untuk promosi program,pasang banner,etc2.Penat semalam tak hilang lagi,hari ni pukul 6pg nak kena ada kat sana dah untuk set up khemah and everything(sbb semalam lori tak sempat sampai utk bawakan khemah).Penat!Sangat2 penat!Pakat duk jadi zombie dah la semua pagi ni.Program kami penuh untuk hari ni(Jumaat) & esok(Sabtu) dgn ceramah,sukaneka,pertandingan memasak,pertandingan mewarna untuk kanak2 dan macam2 lagi.Oh ye,sebelum terlupa,intervensi kami ini lebih menjurus kepada ibu & kanak2 sekolah rendah kerana tajuk community diagnosis kami adalah "Obesity in Childhood".

Tak sabar utk habiskan program ni tapi aku masih berpegang kpd kata2 salah seorang peserta imam muda,"Kita buat program bukan semata2 untuk lunaskan tanggungjawab tapi ada sesuatu yang lebih penting drpd itu.Benefits that people will get from that programme."Semoga penduduk kampung mendapat sesuatu yang bermakna daripada program kami ni.Dan semoga Allah memberkati khidmat yang kami cuba berikan kepada penduduk kampung.

"Ya Allah,ikhlaskanlah hati kami ini keranaMu.Redhailah setiap pekerjaan yang kami lakukan."-Amin

InsyaAllah,semoga semuanya berjalan dengan lancar.Aja aja fighto!! ~(^____^)~