CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 25, 2010

Bila tiba giliranku clerking case

Hahaha
It's my turn!
Turn clerking patient for clinical teaching this week

Tau apa perkara yang paling digeruni bila giliran itu sampai???

Moh nak cite...


First sekali of course la bila nak approach patient tu
"Assalamualaikum mak cik.Saya pelajar perubatan tahun 3.Boleh ke kalau saya ambik masa mak cik sikit nak tanya pasal sakit mak cik ni?Lepas tu,kalau boleh saya nak buat pemeriksaan sikit kat mak cik.Boleh ke mak cik?"

Then,senyum la sikit...biar nampak keramahan tu :)
Tapi kalau kena REJECT,nasib la....


Second,masa nak contact Dr yang incharge utk confirmkan masa clinical teaching & tanya Dr available ke tak

Nak msg ke nak call?Msg atau call?
Aiyakk..tu pun satu masalah jgk
Ada Dr yang lebih suka kalau pelajar call
Tapi ada jugak Dr yang lebih senang kalau pelajar msg je

Kalau call,punya la bersungguh practice ayat tu dulu sblm nk dial no Dr tu
Kalau msg tu,punyala proper ayat yg digunakan...siap full spelling lg tu

Third,of course la saat dan ketikanya nak present case tu

Sblm msk ward,mcm2 doa baca..
Doa penenang jiwa lah,doa supaya Allah permudahkan urusan lah,doa bagi Dr lembut hati lah....
Macam2 ragam Dr yg ada

Ada yang jenis cakap tak berhenti

Ada yang jenis mintak setiap seorang comment presentation si kawan ni

Ada yang jenis bertanya je kerjanya

"What other questions you need to ask this patient?"
"What is the significance you ask that?"

"How this and this relate to this?"

"Did you ask about this and this?"


Differential diagnosis?Investigation?Treatment available?Prognosis?
Yang pasti,semua 5W & 1H tu mmg bakal ditanya
Itu baru bab history taking,belum masuk physical examination (PE) lagi

Fourth,PE....
"Why you do this?"
"Is it the corrrect way?"
"Give me the pathophysiology for this finding"

Bla...bla...bla....
Time nak perform PE tu pun,tgn boleh terketar2 lagi ..uisyyy

Dan,yang pasti,sesiapa yang present case minggu tu memang akan tak senang duduk
Ada jer yang tak lengkap kat kertas presentation tu
Menyebabkan pelajar berkenaan akan terus berulang alik ke hospital semata2 utk melengkapkan case report nanti
Dan juga kena study lebih la pasal case tu
Masa presentation lagi la,BERPELUH!
Kalau tak ada white coat tu,obvious la belakang baju tu basah
Belum campur yang kena shoot dgn Dr lagi!
Hohooooh0

Oopsss..belum habis lagi ceritanya
Tiba pulak masa untuk siapkan case report
Mana yang tak lengkap,lengkapkan
Mana yang rompong,isikan
Mana points yang kena shoot dgn Dr,betul2kan
Mana yang kena tgk folder patient,rajin2lah ke hospital
Yang penting,case report LENGKAP! dan hantar ON TIME!

Last sekali,adalah waktu untuk mengambil kembali case report yang sudah siap diperiksa
Markah?????
Fail ---> clerk case balik...hahaa~
Pass ---> Alhamdulillah...boleh hantar kat pejabat akademik untuk masukkan markah dalam rekod akademik untuk sem tersebut
Sebab kalau tak submit marks,nanti tak boleh ambik exam...
Tak ke kes naya tu????!!!

So,conclusionnya...
Rajin2 la menjenguk case kat hospital tu
Jangan bila sampai turn utk clerk,barulah terhegeh2 nak pergi
Mana tak gerunnya kalau diri sendiri pun tak terbiasa dgn semua tu
(teguran pedas utk diriku sendiri...wawaaaa)

Teringat kata2 seorang Dr pakar kanak2 ni masa sesi motivasi dgn dia dulu kat surau
"Tempat seorang medical student bukanlah di bilik mahupun library tapi di HOSPITAL..Your patient is your TEXT BOOK"




...kata nak jadi A Good Doctor...
~(^________^)~

2 comments:

desir2sakura said...

naaa!!!mu present dlm b.i ke???sugeeei hehe..bz ye jd doc ni,gud lark my dear!

~ishanokokoro~ said...

klu Dr foreigner,mmg kna direct speaking la sbb nk kecek melayu,mmg set yo x pehe...tp klu Dr sini,kdg2 tu ada jgk terkeluar b.m tuh...hee~

busy sket sbb turn aku kno present..x dae lg nk cito ko mu hok psl hr tu..nnti2 aku cito deh..insyaAllah :)tq dear!