CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 27, 2013

Sebulan makan gaji


Alhamdulillah
Lagi 3 hari maka genap lah sebulan saya bekerja
Alahai sekejap saja masa berlalu
Banyak benda yang berubah
Kehidupan harian terutamanya

Keluar rumah pukul 6 pagi tu perkara biasa
Balik rumah pukul 8 malam juga perkara biasa
Kalau extended shift, pukul 1 pagi baru tayar myvi bergolek untuk bawa tuan dia balik

Off day adalah hari untuk buka buku
Sebab tak sempat nak buka kalau waktu kerja
Kalau ada soalan specialist yang tak dapat jawab masa ward round, of course la sampai rumah tu terus kena buka buku

Alhamdulillah sekarang dah makin dapat sesuaikan diri dengan kehidupan medical ward
Dah pandai cari waktu untuk solat dan makan
Walaupun kadang2 sampai kena bawa bht patient untuk baca masa tgh makan
Dah boleh usahakan sendiri cari venous assess untuk blood taking atau branula untuk patient yang deadly-serious-susah punya line
Dah boleh buat kerja dengan sedikit pantas berbanding 3 minggu yang lalu
Dah boleh present cases dengan sedikit yakin pada specialist untuk satu cubicle on my own walaupun kadang2 kena tegur
Lega bila specialist yang selalu 'marah' saya cakap "U are better than anyone else but of course u have to learn more and be fast. And u should know what your superior is thinking"

Semoga Allah SWT sentiasa jadikan saya kuat untuk hari2 yang mendatang
InsyaAllah ameen

October 20, 2013

My first night shift


Hari isnin lepas dah offtag Alhamdulillah
Selasa dapat cuti Aidiladha
Tapi tak balik Kelantan pon tsk tsk
Rabu dah start sistem shift
Dan malam tadi adalah night shift saya yang pertama
Dan saya berdoa untuk uneventful night keh3

Untuk night shift, kami masuk pukul 10 malam dan akan ambik darah untuk semua patient yang ada blood investigation untuk coming morning
Kalau ada new admission in between, kena clerk immediately and present the case to MO oncall via phone
Biasanya ada satu houseman sahaja untuk jaga 3 wad untuk night shift
So tgh2 clerk patient atau ambil darah tu, for sure akan ada call dari wad lain inform itu dan ini
Kalau perlu, kena attended stat
Macam malam tadi, ada satu patient desaturate
SPO2 drop tiba2 dari 99% under VM to 85%

Tapi Alhamdulillah malam tadi ada 2 houseman untuk night shift, saya dan kak safa
So tak ada la kalut sangat nak ambil darah untuk patient kat wad lain
New admission pon ada 3 je hek3
Disebabkan malam tadi uneventful, so sempat la jgk discuss some input dengan MO

Memang tak sedar langsung masa berjalan
Sedar2 dah pukul 6.30 pagi dah

Untuk postcall pula dapat MO dan specialist yang best
Bertambah2 input yang dapat :D

Dan pertama kali saya berpeluang turun lunch kat kafe hohoo
Alhamdulillah

Tagging period dengan sistem shift sangat jauh bezanya
Terus terang saya cakap
I felt like quitting medicine when I was tagging before
Tapi Alhamdulillah Allah SWT kuatkan hati saya untuk terus bertahan
Dan Alhamdulillah saya dah makin dapat adapt dengan suasana medical sekarang :D

Orang kata bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian
InsyaAllah moga Tuhan permudahkan urusan kita setiap hari
Ameen

October 6, 2013

Call me Dr Zu

Assalamualaikum
Selamat pagi

Day 5 of life
Fuhhhh macam2 rasa ada
Alhamdulillah esok dapat off
Nak gi makan nasiiiii!

Dr Zu
Nama baru ok!
Ini semua gara2 Dr Azzam

"What's your name?"

I'm Zuliyana, Dr.

"So what to call? Zu?"

Can, Dr.

Sejak dari tu la,nama timangan saya dah bertukar.

Muahahaa.

*next entry insyaAllah : tempoh tagging bersama air mata*