CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



December 30, 2012

The stories of HOs'


HO = Houseman Officer

I'm not a HO yet but I'm going into it...in few months insyaAllah
Typical me, when I'm going to decide on something, I will first make some reviews on it
Eg : when I'm going to sit for a clinical exam with a doctor, I will ask my colleagues first who already sat for it on how the exam's going and the examiner's style
So that, I will get the overview thus reduce my anxious
Especially if the examiner is the scary one hiiiihi
Soo exam-based! :P

So, the latest one is 'where to choose for housemanship training?'
I had google some
My intention was just to search for opinions on housemanship placement
But guess what I found
A lot! A lot u know! Of HOs' life
Yes, most of them are scary!Nope!ALL are SCARY!
There even a blog entitled about quitting your housemanship!
I read it halfway before click the 'X' button
*Oh God, dont let me down*
As expected, none of them is saying 'ooh I love my HO's life' or 'I enjoy it very much'

Whatever it is, I have to go through it
Other people can, why not me?
Other jobs are tough too, depends on how you manipulate and handle it
I love this statement, quoted from an ex-HO who was just survived her 2 years housemanship training

"For us, housemen, life has to go on. Of course, life is not bad all the time. It is chronically ongoing love and hate relationship."

I dont know. Because I dont experience it yet. But somehow, reading their stories do inspiring me. It motivates me. It gives me the view of my work later on. And I always remind myself, my life here as a medical student and my life later on are going to be totally different. Now, you can leave the wards as you wish. As you carry the title 'doctor', you carry the responsibilities too.

And I already decided on my HO placement. Whereever you go, which hospital you will be allocated after this, your responsibilities will never change. Regardless the workload and longer hours of working.


Btw, these are some recomended blogs. I love their writing ^^
http://nas-azif.blogspot.com
http://efenem.wordpress.com

December 20, 2012

Housemanship Placement


Yeahhh I'm cracking my head just to make those 3 choices!
Hometown hospital OR outside??

Actually I have a plan *wahh 1st time dalam hidup tau i try to make my own plan* I like challenge! So I'm thinking of choosing placement for my HO course outside Kelantan. What a tough decision right? Semua orang macam tekad je nak pilih hospital yang dekat dengan kampung tapi saya berani mati pergi bagitau mama yang saya nak keluar dari Kelantan untuk tempoh 2 tahun ni. "Haa pergila. Mintak kat KL ke." Hahaa she is very supportive right?

Saya pilih untuk tinggal di luar Kelantan sebab nanti bila dah jadi MO (medical officer), saya boleh balik sini semula dan berkhidmat di Hospital Tanah Merah insyaAllah. Alahaiii hospital tu 10 minit je kot dari pagar rumah. Yang kedua, saja gedik nak rasa tempat orang. Alih-alih asyik nangis je nanti sebab homesick, baru padan muka. Macam-macam cerita saya dengar dari senior yang dah jadi HO. Seram jugak bila baca post2 diorang kat wall facebook. Satu konklusi yang dapat saya buat adalah, "HO's life, what a miserable one!!!"

Btw, this is my plan in view of my current situation. Single. No commitment.
Let say. Just let say ok! I will be going outside for my HO course and I'm thinking of coming back here later as a MO. What if HE send me someone in the middle and then he has another plan for he himself and for me also of course?? Then I cannot come back here lah? And must follow him lah?? T__T

Gilaa ahh. Jauhnya pikir. Undergrade pon tak habis lagi  :P
Tapi......perlu masuk dalam long term plan jugak la kannnnn?




New list of housemanship placement! Look at no 31, it's Hospital Tanah Merah! Excited gila masa dapat list ni tadi. Ye la sebab sebelum ni tak ada lagi HO kat HTM. Baru 2-3 tahun ni je kot yang ada sebab HTM dah jadi hospital pakar. So???? Am I going to change my mind?? Hisyyy tak tetap pendirian langsung! ^ ^


December 3, 2012

Dua Puluh Tiga



Kalau suruh Naim kira 1 sampai 23, agak2 budak 4 tahun tu dah boleh kira ke tak eh?
Alahaiii rindunya budak2 3 orang tu....
Nah!Ambik fyling kiss dari Su Nana seorang satu..mmuahh mmuahh mmuahh!


thanks topies & geng CPG!

Alhamdulillah. Dah 23 tahun rupanya...
Orang kata nombor hanyalah sekadar nombor
Boleh jadi sekarang 23..tahun depan jadi 24..seterusnya 25..bla bla blaa
And the list goes on sehinggalah Allah SWT perintahkan malaikat-Nya untuk datang mencabut nyawa kita

Tapi saya fikir, nombor itu sebenarnya ada membawa satu makna lain
Harus jadi lebih matang! Ya! Lebih matang..
Arghhh macam mana mahu jadi matang kalau tiap2 hujung minggu saya mesti balik sebab nak basuh baju kat rumah guna mesin basuh????

Bukan itu laaa
Dapat peluang balik hujung minggu tu adalah satu bonus sebab rumah dekat :p

Tapi matang yang ini merujuk kepada kedewasaan
Fikiran itu harus lebih dewasa
Harus pandai membuat keputusan sendiri
Harus bijak membezakan baik dan buruk sesuatu perkara

Tahun depan insyaAllah habis belajar (ameen)
Kemudian, kerja dan boleh pegang duit sendiri
Banyak perkara yang harus difikirkan apabila dah ada income sendiri ni
Duit bulanan Miss DeBoT, insurans Takaful, bil telefon, broadband
Kalau duduk rumah sewa, kena fikir pasal sewa bulanan, bil air, bil elektrik
Dan buat masa ni, semua yang tersebut di atas dibiayai sepenuhnya oleh bondaaaakuuuuu yang dikasihi

Kadang-kadang kesian tengok mama kena drive Trooper yang besar gedabak tu
Pergi tapak projek dalam keadaan cahaya matahari yang panas terik
Kena berurusan dengan pembekal simen, cat dan sebagainya
Yang saya fikir kerja itu adalah kerja orang lelaki

Tapi saya tahu mama seorang yang sangat kuat
Beliau seorang yang sangat komited
Dan orang tak percaya bila saya kata mama akan menginjak ke usia 60 tahun depan
Buktinya Alhamdullilah mama bebas dari sebarang penyakit
Saya doakan mama dan opah akan sentiasa sihat sejahtera dan ceria bahagia selalu ameennn

Dan Alhamdulillah hari ni saya dah pun selesai end of medical posting exam dengan Prof Ma setelah 2 minggu tertangguh
Dapat kes Acute Coronary Syndrome (ACS)
Ya Allah why is he so nice ah???
Kalau moment yang tak dapat jawab soalan Prof tu, rasa nak hentak je kepala ni dang dang dang atas meja
Anyway, thank you Prof sebab sudi luangkan sedikit masa Prof yang sangat sibuk itu demi untuk mengajar saya, pelajar yang tak seberapa ni
I really appreciate that!
After half an hour discussion, I know I can do better than this!
See?Manusia memang tak pernah puas dengan apa yang dia ada!
And it's typical me


Few hours before long case exam..Bersepah gila atas meja..Buku O&G pon nak jugak menyibuk kat situ



footnote : i didnt receive any on my birthday last week. so i think it's time for me to throw away all those monkey puppy-high school memories.should burn that misterious box also huh??well we'll see