CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



November 22, 2012

Postponed!


Yes!Postponed!
Those who know what are going to happen to me today absolutely know what does it mean
Those who dont know, here's the reason ; my end of medical posting long case exam is postponed!
Is it a big deal?? Yessss, at first!

About 20 minutes before the exam (which was supposed to be), I waited for my supervisor's reply to give me the number of bed and patient to clerk. I waited and waited. 5 minutes.10 minutes. 30 minutes. Restless. Then, I called his PA using medical department's office, just to know wether he was available or not.

2 minutes later, I felt like crying when I received a message from him.

*I was tension enough when I have to read the books in my hot room while my friends already have their own treats out there.
*Btw, my supervisor is a Pengarah Kampus; of course he is super duper busy with full schedule! And I understand it and yeahh I'm proud to be his mantee (dont you think it's quite a lucky thing to meet a well-known person personally? :)))

"Wassalam. I have to postpone the long case to 3 Dec at same time as I'm in a meeting"

Cant u see there?3 Dec???Another 2 weeks and I'm already in O&G posting at that time T_T *mood crying*

But suddenly, I felt like someone hitting my parietal part of head!

"Hey you!Why you have to be sad???Do you want to be against what HE already planned for you?"

Serves you right!

My internal monolog goes....

"Learning medicine is a continuous process! It was just a postponed-exam matter. Haisyyy..And you are already in final year dear (InsyaAllah) and PROFESSIONAL III is just around the corner. You cant be like what you're during Year 4. Exported home all your Sarawak Handbook, OHCM, Kumar & Clark, Telly O Connor etc2 and brought in your Ten Teachers of Obstetric & Gynaecology books once you finished your medical posting and going to enter O&G posting. But now, it's totally different! While you are studying about pre-eclampsia, you have to open your notes on Pulmonary Tuberculosis also. While you are palpating mother's abdomen, you cant forget on how to auscultate for a murmur. This is what we called continuous learning process. Dont study just to pass the exam but study to become a safe doctor. This is what we lack of now....."



EVERY CLOUD HAS A SILVER LINING
and my silver lining is HE wants me to be a safe doctor


November 17, 2012

The Eleventh


Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra (SMSTMFP)


12 Januari 2002
Pada tarikh ni lah, kami mula daftarkan diri di SMSTMFP. Pertama kali tinggal berjauhan dengan keluarga, cuak juga la. Tapi saya tak nangis. Serius! Pada mulanya saya tak rasa homesick langsung sehingga la 2-3 hari lepas tu, saya nampak teman sebilik saya, Bainun nangis lepas balik prep malam. Dalam samar2 malam tu (lepas light off), saya boleh dengar esakan Bainun. Mungkin dia homesick kot sebab dia pun anak bongsu macam saya juga. Jadi, bila saya dengar dia nangis, saya pun tiba-tiba rasa nak nangis juga. Hahaaa. Bangun pagi bengkak mata :p

Saya mula2 kenal Lamat, Suha & Pia sewaktu minggu orientasi sebab kami satu kumpulan. Dan bila saya masuk kelas 1 Alpha, saya kenal Oin, Timm, Dojan dan semua2 lah. Dalam masa 5 tahun tu, kami satu batch memang rapat. Terkenang event2 besar kat sekolah dulu eg: KOT. Sebaik sahaja tamat peperiksaan SPM, kami bawa haluan masing2. Ada yang pergi matrikulasi, asasi, persediaan untuk ke luar negara & sebagainya. Dan sekarang mereka dah besar!! Ada yang dah kerja, sambung master, kahwin, tunang. Dan ada anak! Teringat zaman2 hingusan dulu, zaman2 makan nasi dalam tray di dewan makan, main troli pak cik angkat daun2 kering di belakang bengkel, nangis ramai2 di belakang kelas sampai budak lelaki pun nampak pelik, conduct usrah kat surau, hias khemah KOT sampai pukul 4 pagi, pergi beli nasi bungkus & ABC di 'bucu' masa outing...Aaaaaa banyaknya kenangannnn. Kalau nak tulis semua, memang tak mampu la.

Dan semalam kami berkumpul lagi untuk meraikan walimatul urus 'family faris', Pia & Syakir. Seronok sangat! Pergi majlis kahwin sahabat yang sama2 berjuang di bawah bumbung faris. Dan yang paling best, both are Farisian 0206! Sama macam Lamat & Syazwan (pasangan ni kahwin Ogos lepas). Jadi siapa pula nak masuk senarai 'family faris' yang ke4? Sebab yang ke3 dah ada insyaAllah hiii.

2 days before, Timm & Suha sampai dari Terengganu & KL untuk sleepover kat rumah. Teruja tu tak payah tanya la. Exciteddddd kot bila Timm cakap nak datang. Kali terakhir jumpa Timm adalah ~3 tahun yang lepas masa kat Melbourne. And our family owed her very much. Banyak sangat Timm tolong masa kami di sana. Suha pon dah lama sangat tak jumpa. Jadi, bila diorang kata nak datang rumah ~1 bulan sebelum tu, saya dah mula menghitung hari. Terima kasih Peli (another farisian boy) sebab sudi bawa Suha all the way from KL sebelum singgah Kemaman untuk ambil Timm pulak. Alhamdulillah diorang sampai dengan selamatnya di Tanah Merah pada pukul 8 malam. Sebab tak tahu nak bawa diorang pergi jalan2 kat mana, maka Opah dengan sukacitanya mencadangkan untuk ke Rantau Panjang. Sambil menyelam minum air. Maka bonet kereta pun penuh la dengan periuk belanga Opah manakala kami hanya mampu menyambar sehelai kemeja, sepasang kasut & beg tangan :p

Pia akad nikah pada malam sebelum majlis bersanding. Memandangkan kami bertiga tinggal paling dekat dengan Pia, maka memandulah saya meredah kepekatan malam ke Batu 7 Tanah Merah. Seriously, saya tak pernah memandu jalan tu pada waktu malam. Gelap yang amat! Tak ada kereta lain!Nasib baik ada Suha & Tim hohoo. And I knew Pia was very happy bila nampak kitorang bertiga sampai. No big deal dear. It was your big moment of 'peralihan status' and of course we were were happy to be there to share the moment and also to reduce your anxious!hehee

Keesokkannya, kami berpakat untuk pergi ke majlis Pia & Syakir bersama2. I didnt know how to describe my excitement in words. It was like a reunion for us. Walaupun tak ramai yang dapat hadir kali ni, tapi yang ada ni pun macam dah mewakili satu batch. Hooho *ok ini hiperbola* Gege gegok kalu ore klate oyat!






















 Isnin lepas, saya, Lamat, Oin & Dilin pergi 'dating'. Makan tengah/hari di kedai Nasi Ulam Kraftangan sebelah Istana Balai Besar. Makan ikan & udang celup tepung di PCB. Main air pantai. Main make-up di Body Shop & Elianto. Seronok!

Dah 11 tahun rupanya kita semua kawan. Masing2 ada kehidupan sendiri. Tapi kawan tetap kawan. Kawan itu hubungannya sampai bila-bila. Walau jauh brbatu-batu, hati tetap dekat. Facebook ada. Whatsapp ada. Macam-macam ada. Sedih sangat masa hantar Timm & Suha naik bas semalam. And yes, I cried!Hooohooo. Nanti saya kahwin, saya nak semua kawan saya ada. Mustahil? Tak kot? :)))


Sampai ketemu lagi. Love









November 8, 2012

It just makes me think


"a good doctor is not the most knowledgeable one..but the one with knowledge, skill and most important is the one with a good attitude and kind-hearted"
-quoted-


Sometimes I wonder, up to this point, what do I have in terms of skills and knowledge to treat my future patients?
Am I competent enough to manage them who presented acutely in front of me in emergency room?
Am I confident enough to choose what is the best for them when my seniors are not around?
Sometimes, it scared me, you know
Because I know who I am dealing with - human being!
Of course, they deserved the best from us

At this hour, it just makes me think