CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



January 31, 2011

Alhamdulillah...

Sedang saya mengemas bilik dan packing barang2 untuk dibawa pulang pagi tadi,telefon saya berbunyi menandakan ada SMS yang masuk.

"Congratz,you passed the cfcs exam.happy
chinese new year in advanced.All the best in ur selanjar and pro exam."
Message dari OCH,pblmate saya.
Alhamdulillah....hanya itu y
ang terlafaz.
All members of our group passed.Tak sia2 usaha kami selama
ini.Penat lelah selama 4 residency berbayar.Stay up sampai 5 pagi gara2 nak siapkan presentation ada hasilnya.Syukur ke hadrat Ilahi.
Sebenarnya kebanyakan daripada kami,pelajar
perubatan tahun 3 memang lulus,cuma ada 7 orang je yang gagal.Saya tak pasti apa sebabnya.




pblmates saya
atas dari kanan : hai feng,suhaimi,chin hai,ajeng,charles
bawah dari kanan : faten,izah,adlin,baiti,saya,tan

*Sayang kalian semua.InsyaAllah semoga kita semua dapat naik tahun 4 .Bila dah naik tahun 4,kita mungkin akan berpecah,tak duduk dalam satu pbl dah.Harap2 ukhwah ni kekal ye sampai bila2.2 tahun bersama,banyak suka duka pahit manis yang kita dah lalui sama2.Marah,geram,sedih,terasa hati,nangis semua ada tapi percayalah semua itu sebenarnya menjadikan persahabatan ini lebih indah.All the best ye semua untuk Selanjar 3 dan Professional exam nanti.
tata

January 30, 2011

Take Time...

Take time to think – thoughts are the source of power.

Take time to play – play is the secret of perpetual youth.

Take time to read – reading is the fountain of wisdom.

Take time to pray – prayer can be a rock of strength in time of need.

Take time to love – loving is what makes living worthwhile.

Take time to be friendly – friendships give life a delicious flavor.

Take time to laugh – laughter is the music of the soul.

Take time to give – sharing brings joy to your heart.

Take time to work – work is the price of success.

Take time to dream – dreams show you what is possible.


Take time to do your work well – pride in your work nourishes the mind and the spirit.

Take time to show appreciation – it's the frosting on the cake of life.


"Allah memegang nyawa (seseorang) pada saat kematiannya dan nyawa (sesorang) yang belum mati ketika tidurnya,maka Dia tahan nyawa (orang) yang Dia tetapkan kematiannya dan Dia lepaskan nyawa (orang) yang lain sampai waktu yang ditetapkan.Sungguh pada yang demikian itu,terdapat tanda-tanda kebesaran Allah bagi kaum yang berfikir."
(Az-Zumar
: 42)


Moral :
Hidup ini pendek.Jadi ambillah masa untuk mengenali siapa diri kita yang sebenar,mengenali insan2 sekeliling dan pastinya untuk mengenali yang paling utama,Sang Pencipta yakni Ya Rabb.Hargai setiap detik yang ada kerana kita tidak tahu apakah seminit kemudian ini roh & jasad kita masih bersatu?InsyaAllah semoga setiap pekerjaan yang kita lakukan dalam setiap helaan & hembusan nafas ini mendapat keredhaan & keberkatan Allah SWT.Ikhlaskan diri hanya kerana Allah.

*Exam dah tak lama.Tinggal 13 hari lagi.Bagi penuntut ilmu,peperiksaan ibarat 'medan perang'.Penuntut ilmu termasuk fisabilillah iaitu mereka yang berjuang di jalan Allah.Jadi berangkatlah dengan keberkatan Allah.*

"Ya Allah,berkatilah setiap ilmu yang kami peroleh.Redhailah apa jua pekerjaan yang kami lakukan.Permudahkanlah segala urusan kami di dunia mahupun di akhirat.Amee
n Ya Rabbal A'lamin."





January 29, 2011

'Vacuum Cleaner' assisted vaginal delivery - 3 Idiots




3 IDIOTS
Video di atas adalah sedutan filem Hindustan,3 Idiots lakonan Aamir Khan,Kareena Kapoor etc2 (saya tak tahu nama mereka).Saya tengok cerita ni masa kat rumah beberapa bulan yang lepas sebelum kami masuk block O&G.Apa yang saya nak share sebenarnya adalah part yang guna vacuum cleaner masa delivery tu.I was so impressed!Boleh pulak si Aamir Khan tu fikir nak guna vacuum cleaner.
(sila ke link ini untuk faham 'keRASIONALan' entri ini)

Minta maaf banyak2 sebab tak ada subtitle.So,meh sini saya ceritakan sikit sedutan episod di atas.

Rancho (Aamir Khan),seorang pelajar kejuruteraan yang sangat genius.Selalu dapat tempat pertama dalam kolej,Imperial College of Engineering.Dia ada girlfriend,Pia (Kareena Kapoor) yang merupakan seorang pelajar perubatan.Ayah Pia merupakan Pengetua di kolej Rachon.Satu malam tu,kakak Pia (Mona) nak bersalin tapi tak sempat nak pergi hospital sebab banjir yang teramat teruk.Masa tu Pia ada kat hospital dah.Dipendekkan cerita,Rachon dan lagi '2 Idiots' ,Raju & Farhan ada berdekatan waktu tu dan mereka bawa Mona dalam gelanggang sukan dan baringkan Mona atas meja pingpong.Dalam masa yang sama,Pia memberikan arahan bagaimana nak conduct delivery kepada Rachon melalui web cam.Lepas banyak kali push,baby masih tak keluar.Pia panik dan suggest guna vacuum.Tapi itu gelanggang sukan,bukan hospital,jadi mana ada vacuum nak suck baby.Rachon dapat idea.VACUUM CLEANER!So,dia suruh Farhan pergi ambil vacuum cleaner kat bilik Pengetua.

'Tupp!!'
Blackout.Tak ada elektrik.Macam mana nak pasang vacuum cleaner tu kalau tak ada elektrik??'Tingg!!'Rachon dapat idea lagi.Biasalah genius engineer-to-be kan.Dia suruh Raju kejutkan semua kawan yang lain yang menginap kat kolej tu supaya keluarkan semua bateri kereta yang ada.Dan dengan ketangkasan dan kecekapan semua pelajar kejuruteraan kolej tu,maka ada lah elektrik balik dan vacuum cleaner dapat dipasang.Then,conduction of delivery continued.Raju pulak membantu dengan membuat fundal pressure.Maka tak lama lepas tu,lahirlah seorang baby dengan cara 'Vacuum CLEANER Assisted Vaginal Delivery'.

*Try la tengok.Best.Act,many things that I learn from this movie.It was different from others.Gaduh,tumbuk2,no such things.It was all about FRIENDSHIP,LOVE,PASSION,FAMILY.Talking about passion,ada satu dialog yang saya ingat di mana Rachon bagitau Farhan.Farhan sebenarnya tak minat engineering tapi dia lebih cenderung kepada bidang photography.Dia ambil engineering sebab dia tak nak kecewakan ayah dia yang nak sangat dia jadi seorang engineer.

"You know why I take Engineering course?Because I obsess with machine."

Maksudnya,buat apa yang kita minat.Sebab bila kita minat sesuatu tu,kita pasti akan buat dengan sepenuh hati.Tapi dalam sesetengah kes,ada di antara kita yang ambil kerjaya itu bukan atas kehendak hati tapi atas kehendak kedua orang tua sebenarnya,macam dalam kes Farhan.Nasihat saya,jangan cepat melenting.Cuba tanamkan dalam diri,'Orang lain boleh buat,kenapa pulak aku tak boleh buat'.Kalaupun kita tak suka,tapi ingat,kita sebenarnya tengah menggembirakan hati ibu bapa kita.Dan Allah suka pada mereka yang sentiasa berusaha untuk menggembirakan hati ibu bapa mereka.InsyaAllah kalau kita ikhlas,Allah pasti akan tolong & permudahkan jalan kita.Ditambah lagi dengan doa mak ayah kan.

"Redha Allah seiring dengan redha ibu bapa dan kemarahan Allah seiring dengan kemarahan ibu bapa"
(Hadis Riwayat Tarmizi)

Untuk kawan-kawan yang ambil medic jugak tu,boleh la tengok ye.At least,boleh appreciate sikit.
~tata~

January 27, 2011

It was not what I expected

What I expected was just a normal vaginal delivery but at the end,it came to a very complicated ones!

Tamat sesi clinical teaching dengan Dr Sham kat 2 Baiduri & 2 Akik,Sangeeta ajak pergi labour room(bilik bersalin).Pada mulanya saya agak keberatan tapi memiki
rkan saya hanya akan nampak katil jer kalau balik bilik,jadi saya decide nak ikut dia pergi tengok ibu bersalin.Masa tu ada beberapa orang ibu yang sudah berada dalam bilik bersalin but still in 1st stage of labour,means still waiting for the full dilatation of the cervix.Di sebalik pintu,kami nampak Dr Bina tengah buat vaginal examination kat seorang ibu,kami ingatkan dah nak bersalin.Tapi bila Dr Bina keluar,dia cakap baru 3 cm.Maksudnya,bukaan cervix tu baru 3 cm instead for normal vaginal delivery,it usually opens 10 cm.Dr Bina bagitau ada seorang ibu kat bilik kecemasan,cervix opening was already 9 cm.Then,kami pergilah tengok and asked permission from the staff nurse incharge.Nurse tu cakap ibu tu sekarang diletakkan dalam lateral position for 1 hour untuk bagi baby tu turun sikit.Jadi,kena la tunggu sampai pukul 5 (1/2 jam lagi).

Around 5pm,Dr Abdullah masuk dan kami pun masuk la sama (saya,Sangeeta,Baiti & Turga).All preparations were done,the mother was in lithotomy position and now ready for delivery
.Baiti masa tu dah memang pegang kemas2 dah tangan kanan saya.Takut katanya.Tangan kiri saya pulak Sangeeta yang pegang.Kuat pulak tu.Dr Abdullah buat vaginal examination (VE means masukkan 2 jari dalam vagina untuk check keadaan dalam vagina) menggunakan lubrication.Untuk apa,kami tanya.
"ARM (Artificial Ruptured Membrane)".Owhh...

Tepat jam 5.15pm,si ibu mula push (teran nak bersalin).Berkeru
t2 dahi si ibu.
"Allahuakhbar!Allahuakhbar!"
And I could catch a lovely moment when the husband kissed the wife's forehead
.Just to remember the wife that he would always be by her side.

20 minit berlalu.Dr A masuk (saya namakan Dr A sebab saya tak tahu nama Dr perempuan ni).
"Os full,Dr Abdullah?"
Dr Abdullah mengangguk.Relax jer saya tengok Dr Abdullah ni.Cayalah.Kami masih lagi te
rcegat kat dinding bilik,bertentangan dengan si ibu.Tidak berkelip mata saya melihat bagaimana seorang lagi keturunan Nabi Adam a.s lahir ke dunia.
'Push kak!Push!'Perlahan jer suara kami,takut mengganggu suasana dalam bilik bersalin tu.

"Yang kamu duk tercegat kat situ macam tiang bendera tu kenapa?Meh la assist Dr ni.Bagi semangat sikit kat patient."
Kami tercengang seketika.Macam mana nak assist kalau kami tak tau nak buat apa?Huk3.
Saya pegang kaki patient.Saya gosok2 tangan dia.Staff nurse kat sebelah saya
masih lagi mengusap2 perut si ibu,seperti tadi.Sesekali saya juga cuba untuk memegang peut si ibu yang kadang2 mengeras dan kadang2 mengendur.Setiap kali perut mengeras(means ada contraction),tarik nafas kemudian teran.
Begitulah nasihat staff nurse tu kepada si ibu.
"
Can u please take another blue pad?We need to change it."
A'ah la.Dah basah sangat dah pad tu dengan urine + blood + lubrication.
Tapi mana saya nak cari benda tu???Sebelum saya sempat melangkah keluar(sebab ingatkan benda tu ada kat luar),Dr Abdullah menunjukkan laci yang tertulis 'Under Pad'.Owh ok.I took out one and put it under her buttock.Sebelum ni dah 2 kali Dr Abdullah buat catheterization sebab nak keluarkan urine.Tapi still,masih banyak urine yang keluar.Compression of the bladder from the big uterus,I reckon.

"Teran panjang2 kak.Teran sungguh2."
"Sikit lagi kak.Kami dah nampak dah rambut baby."Kami mencelah.Hingar sekejap suasana dalam bilik bersalin tu dengan suara kami,staff nurse dan Dr A.Dr Abdullah senyap jer sebab dia tak fasih Bahasa Melayu (sebab dia foreigner).Tapi setiap kali kepala baby hampir mencecah permukaan,tiap kali itulah si ibu habis nafas & terpaksa relax balik.Tangan si suami tak lepas daripada mengusap kepala si isteri,kata2 semangat sentiasa bergema di telinga si isteri.
"Awak kena kuat.Ramai ni yang bagi sokongan.Selawat banyak2.Insy
aAllah boleh."
Lebih kurang macam tulah yang saya dengar.

Jam dah menunjukkan pukul 6.00pm.Dah hampir sejam tapi baby masih lagi tak keluar.OXYTOCIN pun dah diberi.(Oxytocin adalah sejenis ubat untuk meningkatkan proses pengecutan dinding rahim supaya rahim berupaya untuk 'menolak' baby keluar).Dr 'Adlin' (saya namakan Dr ni Dr 'Adlin' sebab saya tak ingat nama dia tapi muka dia persis Adlin,pblmate saya) pulak masuk.Melihat kepada mesin CTG (cardiotocography to see fetal heart rate and uterine contraction),cepat2 dia sarung gloves dan ambil tempat Dr Abdullah.Baby was tachycardic!

"Awak kena push lagi ni.Baby tak boleh keluar lagi ni.Kita kira la macam ni eh.Bila awak rasa sakit,awak terus tarik nafas dan push.Angkat kepala dan kacip gigi.Awak tahan nafas sampai saya bilang 10.Ok tarik nafas.1,2,3.................10."
Lepas. Si ibu dah tak larat.Berkali2 minta air,dahaga.

Kali ini Dr 'Adlin' berubah posisi.Dipisahkan tilam yang paling hujung dan dia ki
ni berada di tengah2 celah katil.Dr 'Adlin' buat VE.Maybe to check the condition of the baby and the birth canal.Tiba-tiba darah membuak keluar.
'Astaghfirullahalazim.'Saya beristighfar.Terkejut pastinya.
"Damn.Tear!"
Aiyook...tear?Maknanya koyak?Apa yang koyak?Lapisan vagina?Owh no!
Tapi saya pun tak pasti.But I was sure she knew what she was doing.

"Awak,awak kena push betul2.Kalau tak baby ni tak boleh keluar.Kesian baby awak ni.Dah lama dia kat dalam.Awak push sungguh2 macam awak marah kat saya.Awak push macam awak nak buang air besar masa sembelit."
Sekali lagi si ibu teran.Sungguh2.Kemas genggaman kedua2 belah tangannya pada batang besi di sebelah tapi masih tak berhasil.
"Tak boleh.Sakit."Perlahan jer suara si ibu menahan sakit.
"Boleh.InsyaAllah.Buat apa yang Dr suruh,insyaAllah boleh."Si suami tetap dengan kata2 semangat untuk si isteri.

"Kalau tak boleh ni,saya terpaksa 'tarik' ni.Kita tunggu lagi 10 minit.Kalau masih tak boleh,saya terpaksa tarik jugak."
'Tarik' maksudnya incise lapisan otot di bahagian perineum supaya bukaan laluan untuk baby keluar lagi besar dan memudahkan proses kelahiran.In medicine,we call it as EPISIOTOMY.It is really painful but the pain is actually masked by the contraction pain.So the mother will not notice the cut until the delivery is over.

10 minutes already and the baby still stucked inside.Dr
had no choice.Episiotomy should be done.Otherwise,it could cause severe tear to the perineum.Oh this might be a very big problem!
And surely this is my first time witnessed an episiotomy done.Sekali lagi darah membuak keluar.Habis kain hijau yang melapisi bahagian bawah si ibu penuh dengan darah pekat.Sudah 2 pads digunakan untuk mengelap darah di bahagian episiotomy.Nasib baik saya masih boleh tolerate dengan darah.Kalau tak,dah lama saya pengsan.Dr 'Adlin' masih lagi berusaha untuk mengeluarkan bayi.Berkali-kali dia buat VE tapi sekali lagi,kami hampa.Jam sudah menunjukkan pukul 6.30pm.
"Can someone please call Dr Sham?"

Tak lama lepas tu,Dr Sham sampai.Dia tekan perut si ibu ke bawah.Sekuat hati!Then dia pulak sarung gloves.Sambil buat VE,sambil tu dia tekan2 bahagian rahim si ibu.
Saya beralih pandang ke wajah si ibu.Berkerut2 dahinya.Mata saya mula bergenang.
'Sabar ye kak.InsyaAllah semuanya akan selamat.Tak lama lagi baby akak dah boleh melihat dunia ni.'
'Ya Allah,Kau permudahkanlah ibu ini melahirkan anaknya Ya Allah.Anak yang akan meramaikan umat Nabi Muhammad SAW.' Saya berdoa dalam hati.

Tiba2 sahaja bilik bersalin tu penuh.Pelajar senior,nursing students,staff nurse,Drs etc2.Memang penuh.Semuanya ingin menyaksikan proses kelahiran yang agak complicated ini.Ye lah,dah bagi oxytocin tapi masih tak berhasil.Episiotomy?Juga tak berhasil.

"Dr Abdullah,please call Dr Chandran.He's in registar's room.
Please ask Paeds to be ready also."
Dr Sham mengarah.
Dr Chandran sampai tak lama lepas tu.Kemudian staff nurse pulak masuk de
ngan mesin dan alat2 yang saya memang tak familiar pun.Oh VACUUM kot,saya meneka.Suction machine and cup.Si suami pula diminta supaya tunggu di luar
"Gloves 7 please."
Ready with the gloves and the apron,Dr Chandran inserted the plastic cup to a wire that connected to the suction machine.He operate the machine and tested the pressure with his hand.
"Saya nak masukkan ni ke dalam.Jadi puan jangan teran ye.Bila saya kata teran,baru puan te
ran."
Slowly he inserted the cup to the vagina and I could see the cu
p was attached to the baby's head.
"Ok.Puan,teran."

Perlahan-lahan Dr Chandran tarik cup tadi ke luar.Dr 'Adlin' membantu dengan menarik bahagian tepi vagina supaya bukaannya lebih luas.Dr Sham turut membantu dengan membuat fundal pr
essure.
"Kak,push kak!Sikit lagi kak!Sikit lagi."
Kata2 semangat dari kami sebaik sahaja kami nampak kepala b
aby sudah sampai ke permukaan perineum.Tiba2,"tupp!"Cup tercabut ke belakang dah darah hampir2 sahaja mengenai white coat saya dan Sangeeta.Alhamdulillah nasib baik tak sempat kena.Cubaan kali kedua.Malangnya sekali lagi,cup itu tercabut.Kali ni,Dr Chandran menggunakan cup jenis metal pulak.

Dan hasilnya.....Alhamdulillah...bilik bersalin menjadi riuh-rendah de
ngan suara kegembiraan kami,sebaik sahaja kepala baby sudah berada di bahagian luar vagina.Dr Chandran kemudiannya menarik bahu kiri dan kanan baby perlahan-lahan dan akhir sekali badan dan kaki baby.Terus diletakkan baby tu atas dada si ibu.Tepat jam 6.45pm.And it was a girl!

'Alhamdulillah..daripada pukul 5.15 hingga 6.45pm,I jam 1/2 si ibu berta
rung nyawa demi melahirkan zuriat sulungnya.Semoga kamu,si anak menjadi anak yang baik kelak dan tidak melawan cakap kedua orang tuamu.Kalaulah kamu tahu sebegini sukar ibumu waktu ingin melahirkan kamu,aku pasti kamu sedikit pun tidak akan pernah meninggikan suara kepada ibumu apatah lagi berbuat derhaka kepada ibumu.'

Malangnya saya tidak dapat menunggu lebih lama untuk melihat sendiri third stage of labour which was placental separation.Proses memisahkan placenta daripada rahim ibu.Keinginan yang membuak2 untuk melihat proses jahitan bahagian episiotomy juga harus saya pendamkan.Saya perlu bergegas pulang kerana saya masih ada 'hutang' dengan Allah SWT untuk dilangsaikan.Sempat saya mengusa
p tapak kaki baby tadi sebelum saya mengambil beg untuk pulang.Matanya yang berkedip2 menahan cahaya yang sebelum ini gelap,oh sangat comel!I couldn't help a smile licking across my face as I look at her again.Maybe this was some sort of what every mom felt when she saw somebody in her tommy before for 9 months ++ now was by her side.hah!

And that day,I was very happy for being a part of the team .Thank you Allah for this experience.I bet, it would be my most memorable part in O&G department.





Normal vaginal delivery
( http://med50.blogspot.com/2010/05/normal-labour-process-of-childbirth.html )




Vacuum assisted vaginal delivery
( pic from http://www.aafp.org/afp/2008/1015/p953.html )





Episiotomy (small pic : episiotomy scissor)
(wikipedia)


January 23, 2011

Sekolah tak best!

"Sekolah tak best!"
Kenapa tak best?
"Sebab Nabil tak boleh bawak balik buku."
Nabil kan dah banyak buku kat rumah.Kenapa nak bawak balik buku sekolah pulak?
"Nabil nak baca kat rumah la.Tapi sekolah tak bagi.Sekolah tak best."

Hahaa.Gelak memanjang je saya dengar omelan si Nabil.Masa saya telefon,dia tengah buat kerja.Homework katanya.Tulis nombor 1-100.Lepas tu,tiba2 je dia kata SEKOLAH TAK BEST!Dalam hati saya,'biasalah..sekolah baru'.Bulan 8 ni,genap umur Nabil 6 tahun.Alahaiii dah 6 tahun dah dia.Bermakna dah 6 tahun la saya pakai title 'Su Nana'.Seronok ada anak buah ni.Ya la..tak ada adik la katakan.Terasa kematangan di situ.(opss...matang ker?childish mengalahkan budak2 tu ada la kot).

Baru2 ni,nursery yang budak2 ni tinggal waktu ibu & ayah mereka kerja dah ditutup.Kalut lah my akak mencari sekolah baru untuk mereka ni.Tambah2 lagi dengan si kecil Inas yang baru berusia 3 bulan ++.Sebab tu lah sampai tawaran untuk menjadi babysitter berbayar kepada saya dalam tempoh 5 bulan cuti akan datang ni.Saya ok je walaupun hasrat untuk attach kat Hospital Tanah Merah terpaksa dipendamkan.Tapi saya seronok sebab boleh buli habis-habisan budak2 tu nanti.Boleh timba pengalaman jadi 'paedatrician'.HAHAHAAAA

Berbalik kepada kisah si Nabil,mungkin my akak dah jumpa sekolah baru untuk budak2 tu maka bermulalah episod baru kehidupan mereka di sekolah baru.Bagi Inas,mungkin ini tidak ada kesan langsung sebab memang dia tak sempat perasan pun lagi kalau tukar sekolah baru pun.Tapi Naim & Nabil?Lebih-lebih lagi si Nabil ni.Huk huk.Saya pulak tumpang sedih dengar dia mengadu.Tak pe,nanti Su bawak Nabil pergi Muda Osman.Kita beli buku banyak2 untuk Nabil yer.(psst : buku tak pe.jangan mainan!)

Dilahirkan sebagai anak sulung (juga cucu sulung),Nabil kelihatannya lebih matang daripada usianya.Mungkin atas didikan ibu & ayahnya yang sentiasa mengajarnya menjadi orang yang lebih bertanggungjawab lebih2 lagi apabila hal berkaitan dengan adik2nya.Apa yang saya perasan,Nabil yang sifatnya lebih lembut sering kali beralah dengan Naim yang agak 'ganas'.Apa sahaja yang dipegang si abang,si adik pasti nak.Dan akhirnya si abang terpaksa beralah.Tapi kalau dah namanya budak kecil,pasti ada juga rengekan si abang yang sampai ke telinga ibunya.
"Ibu,tengok Naim ni.Dia ambik mainan Nabil."
Dan seringkali ini jawapan yang si abang terima.
"Abang kan dah besar.Beralah lah sikit dengan adik.Share2 e
h."
Pasti sedepa muncung Nabil.
Alih-alih merajuk.
Tapi ini sebenarnya jarang berlaku.Akak pernah cerita waktu Naim masih dalam kandungan,akak sibuk mengemas bilik Nabil.Masukkan kabinet baju baru dan susun baju2 bakal si adik dalm laci kabinet.Ada orang baru nak masuk tapi Nabil tak kisah.
"Ibu,Nabil nak tolong ibu kemas baju2 adik."

Hati ibu mana yang tak tersentuh tatkala si anak yang baru berusia 2++ tahun waktu itu sudah pandai menyatakan hasrat ingin menolong.Mungkin kasihan melihat si ibu terbongkok2 mengemas barang2 bakal si adik dengat perut memboyot.Saya yang mendengar pulak jadi sebak.

Kalau Nabil dapat adik waktu berusia 3 tahun 1
bulan,Naim pulak dapat adik seawal 2 tahun 1 bulan.Hari-hari diselaknya baju si ibu yang menutupi perut besar tu sambil mengucup perut si ibu.
"Cupp!Hayang babyyy"
Selepas Inas lahir,selalu jugak la dia panjat baby chord tu.Dia kuis2
tangan si adik,dia pad bahu si adik,"Babyyy...babyy."Owh how sweet!
Tapi itu masa dia kat kampung.Mungkin ramai yang boleh layan dia sa
mpaikan dia tak terlalu perlukan perhatian ibu dia.Sekali bila dah balik KL,Naim mula buat perangai.Menurut akak,Naim mula buat2 sakit hidung lah,sakit telinga lah bila si ibu menyusu si kecil.Setiap kali Naim merengek,setiap kali tu jugaklah ibu dia kena letakkan Inas dan attend dia punya 'sakit'.Last2,akak cari Naim tak jumpa.Panggil pun tak menyahut.Bila cari,tengok2 kat bilik air,tengah meniarap.Konon2nya merajuk la.Adoiii...sakit perut saya ketawa.

Kisah Inas?Oh tak ada lagi.Dia masih terlalu kecil untuk saya bercerita tentangnya.Tak sabar tunggu dia besar.Nak pakaikan dia gaun2 yang cantik,nak
dandan rambut dia,ikat tocang2 etc2.



nabil zaman 'muda2' - 1 thn



geramnyaaaa pipi si naim nehhh



welcome dear...tak tau la kot2 nanti inas tak nak main doll sebab nak main car control mcm tiru abang2 dia



nabil...my adorable lah..mmuaxx



o0o kacau adik eh?su bagitau ibu



"abang!abang!"-naim



oh sgt rindu kepada mereka2 ini...tak sabar tunggu budak2 ni balik kg 1hb..nanti su nana bawak jalan2 ngan myVi pink eh
~(^_________________^)~


January 18, 2011

It's not easy...I'm sure...

Nama je baru balik dari kem bagi motivasi kat adik2 Form 5 tapi akhirnya saya sendiri yang 'terdemotivated'.Kenapa?GOK (God Only Knows).Hari minggu baru2 ni,saya tak balik rumah seperti sebelum2nya (dah 3 minggu tau tak balik ni..sob3).Saya pergi MRSM Kota Putra kat Besut sebagai fasilitator Kem 'I Will Survive' kelolaan HICOM MSFT.Inilah pengalaman rasmi saya yang pertama sbgi fasi di bawah MSFT (Medical Student Fasilitator Team).Bukan sahaja sbgi fasi malah saya juga bertindak sebagai 'person in charge' utk satu modul.Jadi saya kena buat satu modul sebagai salah satu aktiviti kem tu.Search punya search punya fikir bagai,saya sediakan few options utk HICOM pilih sewaktu pembentangan modul.Dan mereka sepakat utk pilih modul 'Steps to the Moon'.
Macam mana nak laksanakan modul ni?Saya tak berminat nak terangkan.Cukuplah saya katakan bahawa tangan saya hampir-hampir jadi 'stiff' & hitam legam gara2 nak buat 42 biji bola sebesar bola sepak takraw menggunakan surat khabar.

Disebabkan beberapa masalah teknikal selepas kami tiba di sana,modul itu tak dapat dilaksanakan seperti yang dirancang.Uhh tragis bagi saya!Tidak mengapa sebab saya tahu DIA tak akan tinggalkan saya keseorangan.Terima kasih kepada mereka (Doc Peace & Farahin etc) yang bersama-sama saya saat saya begitu kalut memikirkan tentang plan B.Mana tak kalutnya,modul yang mula2 sekali lepas sesi ice breaking.

Tamat modul,sesi ulasan pulak.Punya la panjang berjela-jela skrip dalam kepala ni yang saya sediakan sebagai kesimpulan modul,alih2 tak sampai 5 minit pun saya ulas gara2 kekangan masa.
Kalaulah adik2 dapat baca entri akak ni,akak dah rasa lega sangat sebab sekurang2nya adik2 dapat apa sebenarnya yang akak nak sampaikan melalui permainan tu.Bukan sekadar suka-suka tau dik.


"adik2 ada rasa susah tak masa nak angkat bola tu dengan straw?geram tak rasa nak angkat jer bola tu dengan tangan letak atas clip board tu?tak pun main baling jer kat kawan yang duk paling ujung sekali,biar dia letakkan terus bola tu atas kerusi kat final point?(yang saya seronoknya masa saya mintak volunteer utk bagi komen,laju jer budak2 ni ke depan.bagus!lain benar dengan zaman saya dulu.dan komen2nya adalah berkisar tentang kerjasama dalam kumpulan).Ya!Kerjasama tu satu.Katakan salah seorang drpd kumpulan adik2 pentingkan diri,bola tu tetap tak dapat diangkat dengan sempurna kan?alih2 bola tu jatuh balik.tapi apa yang akak nak tekankan kat sini adalah adik2,tiada jalan pintas untuk kita berjaya.By hook or by crook,adik2 kena angkat jugak bola tu.Susah macam mana pun,adik2 kena lakukannya untuk adik2 sampai pada final point.dalm hidup ni,banyak peringkat yang adik2 kena lalui sebelum adik2 berjaya.kena angkat bola tu ramai2 denga straw,bangun,pusing 2kali,letak bola atas clip board,lompat then baru letak atas kerusi kat final point.samalah dengan hidup kita ni.banyak peringkat yang harus kita lalui sebelum bergelar orang yang berjaya.dan peringkat2 tu semua bukannya mudah.seorang jurutera bukannya lahir2 dari rahim ibu dia,dia dah terus pergi site project.adik2 belajar biologi,tentu adik2 faham bagaimana terbentuknya fetus,daripada percantuman sperma dan ovum.barulah terbentuk zygote,embryo,fetus.tapi sebelum tu,sperma harus melalui jalan yang saaaangat sukar untuk sampai kepada ovum.kemudian,bila bayi dah lahir,bukannya bayi tu terus boleh mintak,"ibu,nak aiskrim".bayi itu harus menjalani proses tumbesaran dulu.daripada 'ngek ngek ngek',dah pandai panggil 'ibu',pandai meniarap,merangkak,berjalan & berlari.cuba adik aplikasikan dalam hidup adik sekarang ni.adik2 nak hadapi SPM hujung tahun ni.lama lagi tu,10 bulan lagi.banyak lagi persediaan yang adik2 boleh lakukan.kejayaan tak datang bergolek dik.kena ada usaha,usaha yang berterusan.adik2 tak boleh fikirkan jalan pintas untuk adik2 skor A+ dalam semua subjek nanti sebab memang jalan pintas itu tidak pernah wujud.adik malas?adik tak akan dapat apa2.adik rajin,usaha betul2,mintak doa pada Allah,tawakal,insyaAllah Dia kabulkan permintaan adik2.adik2 ada 24jam dalam sehari.tolak tidur 8 jam,makan,solat & semua keperluan diri,adik2 ada lebih kurang 12 jam untuk belajar.lebih2 lagi untuk yang tinggal kat asrama.tak payah nak fikir nak masak apa malam ni,nak kena jaga adik,nak kena tunggu bas untuk pergi sekolah etc.kalau ikut kata Dr Sheikh Muszaphar,beliau sangat pantang kalau ada orang kata 24 jam sehari tu tak cukup.jadi,akak harap adik2 dapat apa yang akak nak sampaikan melaui permainan ni.dan sekali lagi akak nak tekankan,tiada jalan pintas untuk kita berjaya.segalanya bergantung pada diri kita sendiri.mintak doa pada Allah supaya kita sentiasa kuat untuk hadapi apa jua ujian yang DIA bentangkan kat hadapan kita.ikhlaskan diri dalam belajar kerana Allah dan jangan cepat putus asa.tepuk dada,tanya hati adik."

haaa...lebih kurang macam nilah rupa skrip dalam kepala saya masa tu tapi sayangnya,tak terluah.Betul kata kak Ain(medic 4th yr),pengajaran yang terdapat dalam setiap modul seolah-lah tak sampai kepada adik2.Dan dicadangkan supaya fasi setiap kumpulan itu sendiri yang bagi ulasan kepada kumpulan masing2,barulah adik2 rasa dekat dengan fasi & boleh ceritakan apa2 masalah kepada fasi directly sebab objektif utama kita adalah untuk korek masalah mereka dan betulkan apa yang salah selagi termampu,insyaAllah.Tapi,tak apalah,Allah Maha Mengetahui niat sebenar saya.




barisan fasilitator yang terdiri daripada pelajar perubatan tahun 1-tahun 5



inilah rupa bola kertas itu.dah tak ada pada saya sebab MSFT ambil simpan buat untuk next poject



panas ye dik?sabar ea..
(antara faktor kenapa saya harus ulas pendek je)



adik ni la volunteer yang nak bagi komen.bagus!



telur dalam surat khabar.fikir macam mana nak balut telur tu supaya tak pecah apabila kita lepaskan dari ketinggian 1 meter



part yang paling saya suka-kembara malam.maafkan akak ya dik sbb banyak buli adik2 masa ni.
ketua buli : aiman & zainal :P


tata..insyaAllah,panjang umur jumpa lagi ya

what a very precious moment i had
i'm learning from others who have better experiences
and now i'm looking forward for our coming project this end of february
trying to do my best!
owh exam is coming nearer :(

O&G block : another 1 week to go
study week : 2 weeks
SELANJAR 3 exam : 1 week
clinical block : 2 weeks
study week : 3 weeks
then PROFESSIONAL 2!!
total : 9 weeks!!

p/s:it's not easy to motivate others while we are not...

January 15, 2011

Anak kecil Palestin

Para jemaah mula memenuhi saf pertama saat muazzin melaungkan iqamah.Tika itu juga,seorang anak kecil terkocoh-kocoh berlari dengan kain telekung saiz dewasa dan berdiri di sebelah saya.6 tahun,saya fikir.Adik lelakinya yang saya kira mungkin 2 tahun lebih muda dari si kakak mengikut saja dari belakang.Sebenarnya sedari tadi lagi,anak-anak kecil itu menarik perhatian saya,saat saya mula menapak masuk ke dalam masjid bahagian muslimat di tingkat atas.Waktu itu,dia masih lagi memilih kain telekung yang tergantung di sebelah dinding kanan masjid sambil bercakap-cakap dengan adiknya.Butir bicaranya tidak begitu jelas di pendengaran saya.Saya sempat tunduk ke bawah,ingin juga melihat raut wajah anak kecil ini.Tanpa ibu atau orang yang lebih dewasa bersama,dia berani membawa adiknya naik dan solat di atas.Selesai solat dan sebelum imam mula membaca doa,anak kecil itu terus bangun untuk melakukan solat sunat Rawatib.Timbul perasaan kagum terhadap anak sekecil ini.Usai mengaminkan doa,saya mendekatinya.

"Can u speak Malay?"
Dia menggelang.
"Then,English?"
Menggeleng juga.
Saya mula mencari long term memory dalam kepala untuk saya retrive balik bahasa Arab yang saya pelajari waktu sekolah menengah dahulu.Mungkin kalau tanya dalam bahasa Arab,dia faham kot,saya bermonolog.Malangnya,satu perkataan Arab pun tidak muncul dalam kotak fikiran ini.

"Where are u come from?"
Dia tersenyum manis.Comel.
"From Palestine."
Saya terdiam.Anak kecil ini rupa-rupanya datang dari negara nun sana di mana tanahnya sedang bermandi darah ketika kita asyik bersenang-senang di sini.Keinginan untuk terus bertanya terbantut apabila dia mula bangun dan cepat2 menyidai kembali kain telekung besar itu di tempatnya.Dan saya dapat menangkap suara2 girang anak-anak kecil itu berlari di bawah.Mungkin mereka datang dengan si ayah kot.

Saya mula berfikir.Bagaimana dengan kanak-kanak seusianya yang masih lagi terkurung di dalam tembok batu besar buatan zionis laknatullah di bumi mereka sendiri?Andainya anak kecil itu juga berada bersama mereka di sana,mungkinkah akan ada senyuman yang terukir manis di pinggir bibirnya itu seperti yang saya lihat tadi?Mampukah dia berlari dengan segirang itu seperti yang saya dengar sebelumnya?Gambar- gambar kemusnahan di Palestin yang selalu menjadi bahan berita akhbar,laman sosial dan laman web sudah cukup untuk menjawab persoalan ini.Dan jawapannya adalah hanya kerutan yang timbul di dahi anak-anak yang tidak bersalah dan tidak mengerti apa-apa itu saat melihat asap berkepul-kepul memenuhi awan,tanah oren yang bermandi darah,dentuman peluru di sana sini dan sebagainya.

Banyak yang saya ingin bualkan bersama anak kecil itu sebenarnya.Harap dapat bertemu lagi dengan si manis itu esok,insyaAllah.




Ingin saya kongsi satu kisah anak-anak yang tidak mengerti apa-apa sanggup meredah duri bahaya semata-mata untuk bertemu dengan ayah mereka yang ditahan di penjara Israel.


Bertemu dengan Ayah sangat mahal dan berisiko bagi Anak-anak Palestina yang Ayahnya ditahan dipenjara Israel. Mendapat ijin hanya sekali setiap dua minggu.

Kisah yang menyentuh hati, mengingat penderitaan anak-anak kecil Palestina yang ingin bertemu, melihat dan mengharap belaian kasih sayang dari seorang Ayah, walau hanya dapat melihat dari balik kaca dan cuma dapat bersentuhan ujung jari.

Jinan adalah salah satu anak yang berumur 6 tahun yang saban Senin setiap dua pekan mengunjungi ayahnya Ali Nazal , dipenjara Chattah-Gilboa, Israel. Aktivitas mengunjungi sang ayah sudah dilakukan sejak dua tahun belakangan ini dan bisa jadi merupakan pembesuk paling muda.

Biasanya Jinan pergi sendiri, namun belakangan ia melawat sang ayah bersama kedua adiknya Dania (4) dan Nur (2), mereka bertiga bersiap sejak sebelum fajar. Salam Nazal sang ibu mendandani ketiga putrinya dan tidak ketinggalan bekal makan siang untuk ketiga putri nya tersebut.

Ketiga anak-anak Palestina tersebut tidak paham mengapa sang ayah mendekam dinegara Zionis tersebut, karena itu setiap akan menjenguk Ayahnya, sang kakak Jinan selalu bertanya kepada ibunya, ” Mami…mengapa ayah selalu tidur di Israel ? ” . Salam Nazal punya satu jawaban jitu yang cukup menghibur anak-anaknya, ” Karena disanalah tempat tidur untuk orang-orang Palestina terbaik, dan Ayahmu salah satu diantara mereka. “

Ali Nazal (35) sebelumnya hanya pedagang pakaian dipinngir jalan, meski baru akan diadili, ia sudah mendekam dipenjara Israel selama dua tahun. Ia terancam hukuman 10 tahun jika terbukti memiliki senjata dan menyembunyikan seorang buron. Dakwaan ini sebenarnya sama sekali tidak terbukti karena informasi yang diberikan informan Palestina salah.

Perjalanan dari rumah Jinan di kota Qalqilya, Tepi Barat ke penjara Chattah-Gilboa sebenarnya hanya membutuhkan waktu dua jam, namun karena kota-kota di Tepi Barat telah dikelilingi oleh tembok pemisah yang hanya mimiliki satu pintu keluar masuk, maka waktu perjalanan molor menjadi hingga lima jam.

Sang ibu, Salam Nazal tidak pernah dapat menemani anak-anaknya membesuk sang Ayah, karena ia masuk daftar pengawasan militer Israel tanpa sebab yang jelas. Walau khawatir melepas ketiga putrinya tersebut, namun ia tetap tabah melepas kepergian putrinya yang masih sangat kecil itu. ” Apa yang dapat saya lakukan ? hanya beginilah kesempatan anak-anak melihat ayah mereka, ” ujar Sang Ibu saat mengantar Jinan dan kedua adiknya menaiki bus yang disewa oleh Komite Palang Merah Internasional (ICRC), karena Israel menolak menyediakan transportasi bagi pembessuk, sehingga semua menjadi tanggungan ICRC dan setiap bulan menyediakan bus bagi 20 ribu warga Palestina yang ingin membesuk keluarganya sekaligus mengurus dokumen-dokumen yang diperlukan.

Meski hanya 45 menit, Jinan dan kedua adiknya Dania dan Nur tetap bersemangat dan bagi si bungsu Nur (2), ini kesempatan pertamnya bertemu sang Ayah karena saat Ali Nazal dipenjara, saat ini Nur masih berumur 6 bulan.

Dengan menggandeng tangan kedua adiknya, Jinan memasuki ruang tunggu. Bertemu dengan ayah mereka walau melalui telepon da terpisah kaca tebal. Lubang kecil yang ada membuat Ali Nazal hanya mampu menyentuh ujung jari ketiga putrinya bergantian.

Kasihan Mereka…Anak-Anak Yang Tidak Berdosa Harus Berjuang Dengan Resiko Hanya Untuk Mendapatkan Kasih Sayang Dari Ayahnya…

Ya… Allah… Tabahkan Dan Kuatkan Mereka…

January 13, 2011

Indahnya sabar itu

- Sabar adalah sebahagian daripada iman sebagaimana kepala adalah sebahagian daripada jasad -

"Janganlah kamu berdua takut.Aku ada bersama kamu.Aku mendengar dan melihat."
(Thaha : 46)
*FirmanNya untuk menenangkan Musa & Harun dalam menghadapi Firaun*

SABAR
tidak benci dengan ADAnya ujian
tidak gembira dengan HILANGnya ujian

In short,just be patient.Whatever obstacles you are facing,remember that you are not alone.That's enough.
Ikhlaskan diri :D

January 8, 2011

oh senyuman itu sangat manis

Konsert Malam Muhasabah Cinta
Tarikh : 6 Januari 2011
Tempat : Dewan USM Kubang Kerian
Masa : 8.30 - 11.30 pm



:: edCoustic ::



:: Fika (Mupla) ::



:: Hasnul (Diwani) ::


Konsert malam tu sangat best.LIVE!Performance semuanya sangat superb.Saya berani katakan di sini SAPE2 YANG TAK PERGI MEMANGLA SANGAT RUGI!!kehkehkeh
Nasib baik saya pergi.Tiket pun tak mahal.Sangat2 la berbaloi.
Lebih2 lagi bila artis2nya adalah dari luar kan.And i love their songs very much.Terima kasih warga kerja MMC sebab jemput diorang.Kami sebagai penonton sangat berpuas hati.Dan sila jemput lagi,bleh?bleh?heeee~





Yang saya paling nanti2kan tentulah performance drpd edCoustic.Saya sebenarnya baru jer kenal kumpulan ni walaupun edCoustic ni dah lama wujud,2002 lagi.Ingatkan dari Malaysia rupa2nya dari seberang sana,Indonesia.
1st lagu yang saya dengar adalah Muhasabah Cinta.Oh sangat2 terkesan di hati.Then saya start search semua lagu2 edCoustic dan saya download masuk dlm pendrive,letak dalam kereta.Everytime tgh driving,bleh la dgr lagu2 edCoustic kan.
Tup tup ada promosi konsert edCoustic kat USMKK ni.Memang langkah kanan la kan.Sekali lagi saya sangat teruja.Nasib baik ada teman2 yang nak pergi sama.
Dan yang pasti,dgr suara LIVE lagi best daripada dgr mp3.Sungguh ni!Suara Aden sangat2 mantap.Lagu2 edCoustic sangat2 best dan mostly berkisarkan ketuhanan.Cuba lah dengar ye.Oh saya betul2 speechless sampaikan saya tak boleh nak dengar lagu2 edCoustic dah lepas konsert tu sbb nanti teringat2 jer konsert malam tu.Ditambah lagi dengan persembahan lagu2 daripada Fika & Hasnul.
Oh dan Oh dan Oh lagi,lagi dan lagi
*2 thumbs up*

Dan nak tahu kenapa tajuk entri saya kali ni 'oh senyuman itu sangat manis'?
Ngeh3...
Cuba lihat gambar di bawah :D



Manis tak?
Saya tak kisah kalau anda kata saya bohong sebab mungkin gambar ni tak jelas.
Ini adalah Eggie Gusthaman Nuryadi (Eggie),guitaris edCoustic.
Vokalisnya nama Deden Supriadi (Aden).
Eggie asyik senyum jer atas pentas tu sambil petik tali gitar.
Dan saya sangat suka tengok senyuman itu.
Tapi kelihatannya dia sangat pemalu.Sebab tu kot dia asyik senyum jer.
'Oh senyuman itu sangat manis'
Hahahaah *siyes melampau*


Whatever it is,konsert malam tu sangat superb!Tahniah kepada edCoustic,Fika & Hasnul kerana lagu2 kalian sememangnya sangat terkesan di hati.Oh tak mau cakap dah.Makin cakap makin merapu.Saya tinggalkan kalian dengan satu lagu edCoustic yang sangat dekat di hati saya.

::Menjadi Diriku ::




Tak seperti bintang di langit
Tak seperti indah pelangi
Karena diriku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Wajahku ya memang begini
Sikapku jelas tak sempurna
Kuakui ku bukanlah mereka
Ku apa adanya

Menjadi diriku
Dengan segala kekukurangan
Menjadi diriku
atas kelebihanku

terimalah aku, seperti apa adanya
aku hanya insan biasa, tak mungkin sempurna
tetap kubangga, atas apa yang kupunya
setiap waktu kunikmati, anugrah hidup yang kumiliki


hayati liriknya ye
tata

January 4, 2011

hari ni hari ulangtahun desir2 sakura

Hari ni hari ulangtahun kelahiran cik desir2 sakura
merangkap seorang sahabat yang paaaaling baik dengan saya
saya mula2 kenal beliau masa minggu orientasi kat SMSTMFP
kami satu kumpulan
habis minggu orientasi,saya dapat masuk kelas Jepun,kelas Delta
dan beliau dapat masuk kelas Arab,kelas Alpha
gara2 tak de kawan masa mula2 masuk kelas tu & atas nasihat Opah,saya masuk la kelas Arab jugak
"nanti dalam kubur,Malaikat tanya dalam bahasa Arab,bukan bahasa Jepun" - Opah

Dari tingkatan 1 sampai la tingkatan 5,kami kawan
dari hari ke hari,kami makin rapat
banyak kot rahsia2 & cerita2 yang tersimpan antara kami
macam2 termasuklah rahsia hati
o0opsss.....teeheeee~
dan kami pernah berjanji nak duduk berjiran bila dah kahwin nanti
kata kami,senanglah kalau saya gaduh dgn husband(future) nanti,boleh la saya lari tidur rumah beliau
hohoooo..
(psst : we maroh dop?kuang3)

Sepanjang 5 tahun tu,banyak kali jugaklah kami bermasam muka
al-maklumlah,bila dah rapat sgt,salah sikit jer,mudah jer nak terasa hati
tapi tak lama pun
saya pujuk beliau & beliau pujuk saya
masa saya marah,beliaulah yang terpaksa tadah telinga dengar bebelan saya
masa saya sedih,beliaulah yang akan pegang bahu saya & suruh saya banyak2 bersabar
dan masa saya gembira,beliaulah jugak yang akan menemani saya senyum sepanjang hari
(lebih2 lagi klu yg berkait dengan 'saru' kan lamat...aiiyakkk)
saya ingat lagi,saat saya diselubungi kesedihan yang amat sangat atas pemergian arwah baba,beliau tak pernah sekalipun tinggalkan saya
beliau akan selalu ada dekat saya
dan kalau tiba2 air mata saya tumpah mengingatkan arwah baba,tangan beliau akan menggengam kemas tangan saya sebagai tanda semangat agar saya kuat
"aku ada bila2 masa" - lamat

Hmmm...banyak sangat kot koleksi cerita suka duka kami selama 5 tahun kat sekolah tu
kisah ambik gambar dlm troli dgn set2 ni,berebut ambik tray dlm dewan makan,pergi bg 'lecture free' kat junior form 1 & 2,main berebut tiang,skodeng mereka2 yg berkenaan,bukak puasa dlm dorm instead of dining hall sampai kena marah dgn warden bla bla bla....

Tapi hari ni dah lain dah
dah tak ada cerita budak2 'juruh' ni
dah tak ada lagi telinga yang sudi nak dengar bebelan saya
tak ada lagi tangan yang akan memeluk bahu saya tika saya sedih
dan tak ada lagi senyuman yang nak menemani cerita2 gembira saya
beliau sekarang ni dah jauh
kat JEPUN sana nun
tooi kan?
saya jugakla yang masih lagi di jalan yang sama menghala ke sekolah faris dulu ni

tapi..
biar jauh di mata,tapi dekat di hati
dan beliau selalu dekat di hati saya
doa saya akan sentiasa dibawa angin dan terbang mencari beliau walau nun jauh di sana
semoga ikatan ukhwah yang terjalin 9 thn ni akan terus bersemi sama seperti bunga2 sakura yang indah mekar bila tibanya musim bunga...

kan lamat kan?kan?kan? ~(^_______________^)~




:: terima kasih sebab jadi sahabat terbaik buat aku ::

doa aku semoga mu sentiasa dalam rahmat-Nya,sentiasa diberikan kekuatan oleh-Nya utk menempuh apa jua ujian yang telah Dia tetapkan utk mu...jangan risau kalau bersedih kerana Allah sentiasa ada utk mengelap air mata mu dengan ayat2 cintaNya yakni Al-Quran...semoga mu sentiasa ceria & aku doakan kejayaan mu kat Jepun sana nun ye..
SELAMAT HARI LAHIR LAMAT

SAYANG MU SOKMO2 ~~


p/s : ayat beliau kat wall fb saya suatu ketika dulu yang betul2 buat saya terharu dan menitiskan air mata
"Persahabatan bukan terletak pada banyaknya pertemuan,bukan pula pada manisnya kata-kata..tapi PERSAHABATAN terletak pada ingatan seseorang terhadap sahabatnya sendiri dalam setiap doanya..
rndu kamu na..x jupo lg sahabat setanding mu.tp xse dh sahabat hok lg baik dr mu,sb ada mu pon cukup dh utk aku..."

January 3, 2011

For a brighter tomorrow

Sorry for the delay 'Happy 2011 New Year' wish..
May all of us will be blessed by Him..
Hope u will have a wonderful days throughout 2011
Whatever happened in the past,no matter how bad it was,just let it go and move on!





I bet,everyone had thought of their new wishes for this year.
A good one,I reckon.
Like them,I also have one.
Just one.

A STRENGTH.
I will just ask this from Him.
So that my mind,body and spirit will be strong.
I will be able to rejuvenate and recharge everyday.
I can draw from a deep well of peace and calm.
I can breath in strength and release the fear.
I will go after my heart's deep desires.
Then,I will focus on my goal and have the strength to make it happen.
I choose to be unstoppable.
I am strong and act in spite of my fears.
I am bigger than my worries and my concerns.
I go for it with gusto.
I can do anything I put my mind to.
Each day,I am getting stronger.
I take great care of myself.
The strength of other inspires me daily.
I trust my intuition and live a courages life.
That is what the strength for!
For me to face whatever obstacle He give me.
I believe,every cloud has a silver lining!
And it is just to test my inner strength or what we call IMAN.



: For a brighter tomorrow :