CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



January 23, 2011

Sekolah tak best!

"Sekolah tak best!"
Kenapa tak best?
"Sebab Nabil tak boleh bawak balik buku."
Nabil kan dah banyak buku kat rumah.Kenapa nak bawak balik buku sekolah pulak?
"Nabil nak baca kat rumah la.Tapi sekolah tak bagi.Sekolah tak best."

Hahaa.Gelak memanjang je saya dengar omelan si Nabil.Masa saya telefon,dia tengah buat kerja.Homework katanya.Tulis nombor 1-100.Lepas tu,tiba2 je dia kata SEKOLAH TAK BEST!Dalam hati saya,'biasalah..sekolah baru'.Bulan 8 ni,genap umur Nabil 6 tahun.Alahaiii dah 6 tahun dah dia.Bermakna dah 6 tahun la saya pakai title 'Su Nana'.Seronok ada anak buah ni.Ya la..tak ada adik la katakan.Terasa kematangan di situ.(opss...matang ker?childish mengalahkan budak2 tu ada la kot).

Baru2 ni,nursery yang budak2 ni tinggal waktu ibu & ayah mereka kerja dah ditutup.Kalut lah my akak mencari sekolah baru untuk mereka ni.Tambah2 lagi dengan si kecil Inas yang baru berusia 3 bulan ++.Sebab tu lah sampai tawaran untuk menjadi babysitter berbayar kepada saya dalam tempoh 5 bulan cuti akan datang ni.Saya ok je walaupun hasrat untuk attach kat Hospital Tanah Merah terpaksa dipendamkan.Tapi saya seronok sebab boleh buli habis-habisan budak2 tu nanti.Boleh timba pengalaman jadi 'paedatrician'.HAHAHAAAA

Berbalik kepada kisah si Nabil,mungkin my akak dah jumpa sekolah baru untuk budak2 tu maka bermulalah episod baru kehidupan mereka di sekolah baru.Bagi Inas,mungkin ini tidak ada kesan langsung sebab memang dia tak sempat perasan pun lagi kalau tukar sekolah baru pun.Tapi Naim & Nabil?Lebih-lebih lagi si Nabil ni.Huk huk.Saya pulak tumpang sedih dengar dia mengadu.Tak pe,nanti Su bawak Nabil pergi Muda Osman.Kita beli buku banyak2 untuk Nabil yer.(psst : buku tak pe.jangan mainan!)

Dilahirkan sebagai anak sulung (juga cucu sulung),Nabil kelihatannya lebih matang daripada usianya.Mungkin atas didikan ibu & ayahnya yang sentiasa mengajarnya menjadi orang yang lebih bertanggungjawab lebih2 lagi apabila hal berkaitan dengan adik2nya.Apa yang saya perasan,Nabil yang sifatnya lebih lembut sering kali beralah dengan Naim yang agak 'ganas'.Apa sahaja yang dipegang si abang,si adik pasti nak.Dan akhirnya si abang terpaksa beralah.Tapi kalau dah namanya budak kecil,pasti ada juga rengekan si abang yang sampai ke telinga ibunya.
"Ibu,tengok Naim ni.Dia ambik mainan Nabil."
Dan seringkali ini jawapan yang si abang terima.
"Abang kan dah besar.Beralah lah sikit dengan adik.Share2 e
h."
Pasti sedepa muncung Nabil.
Alih-alih merajuk.
Tapi ini sebenarnya jarang berlaku.Akak pernah cerita waktu Naim masih dalam kandungan,akak sibuk mengemas bilik Nabil.Masukkan kabinet baju baru dan susun baju2 bakal si adik dalm laci kabinet.Ada orang baru nak masuk tapi Nabil tak kisah.
"Ibu,Nabil nak tolong ibu kemas baju2 adik."

Hati ibu mana yang tak tersentuh tatkala si anak yang baru berusia 2++ tahun waktu itu sudah pandai menyatakan hasrat ingin menolong.Mungkin kasihan melihat si ibu terbongkok2 mengemas barang2 bakal si adik dengat perut memboyot.Saya yang mendengar pulak jadi sebak.

Kalau Nabil dapat adik waktu berusia 3 tahun 1
bulan,Naim pulak dapat adik seawal 2 tahun 1 bulan.Hari-hari diselaknya baju si ibu yang menutupi perut besar tu sambil mengucup perut si ibu.
"Cupp!Hayang babyyy"
Selepas Inas lahir,selalu jugak la dia panjat baby chord tu.Dia kuis2
tangan si adik,dia pad bahu si adik,"Babyyy...babyy."Owh how sweet!
Tapi itu masa dia kat kampung.Mungkin ramai yang boleh layan dia sa
mpaikan dia tak terlalu perlukan perhatian ibu dia.Sekali bila dah balik KL,Naim mula buat perangai.Menurut akak,Naim mula buat2 sakit hidung lah,sakit telinga lah bila si ibu menyusu si kecil.Setiap kali Naim merengek,setiap kali tu jugaklah ibu dia kena letakkan Inas dan attend dia punya 'sakit'.Last2,akak cari Naim tak jumpa.Panggil pun tak menyahut.Bila cari,tengok2 kat bilik air,tengah meniarap.Konon2nya merajuk la.Adoiii...sakit perut saya ketawa.

Kisah Inas?Oh tak ada lagi.Dia masih terlalu kecil untuk saya bercerita tentangnya.Tak sabar tunggu dia besar.Nak pakaikan dia gaun2 yang cantik,nak
dandan rambut dia,ikat tocang2 etc2.



nabil zaman 'muda2' - 1 thn



geramnyaaaa pipi si naim nehhh



welcome dear...tak tau la kot2 nanti inas tak nak main doll sebab nak main car control mcm tiru abang2 dia



nabil...my adorable lah..mmuaxx



o0o kacau adik eh?su bagitau ibu



"abang!abang!"-naim



oh sgt rindu kepada mereka2 ini...tak sabar tunggu budak2 ni balik kg 1hb..nanti su nana bawak jalan2 ngan myVi pink eh
~(^_________________^)~


No comments: