CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



December 30, 2012

The stories of HOs'


HO = Houseman Officer

I'm not a HO yet but I'm going into it...in few months insyaAllah
Typical me, when I'm going to decide on something, I will first make some reviews on it
Eg : when I'm going to sit for a clinical exam with a doctor, I will ask my colleagues first who already sat for it on how the exam's going and the examiner's style
So that, I will get the overview thus reduce my anxious
Especially if the examiner is the scary one hiiiihi
Soo exam-based! :P

So, the latest one is 'where to choose for housemanship training?'
I had google some
My intention was just to search for opinions on housemanship placement
But guess what I found
A lot! A lot u know! Of HOs' life
Yes, most of them are scary!Nope!ALL are SCARY!
There even a blog entitled about quitting your housemanship!
I read it halfway before click the 'X' button
*Oh God, dont let me down*
As expected, none of them is saying 'ooh I love my HO's life' or 'I enjoy it very much'

Whatever it is, I have to go through it
Other people can, why not me?
Other jobs are tough too, depends on how you manipulate and handle it
I love this statement, quoted from an ex-HO who was just survived her 2 years housemanship training

"For us, housemen, life has to go on. Of course, life is not bad all the time. It is chronically ongoing love and hate relationship."

I dont know. Because I dont experience it yet. But somehow, reading their stories do inspiring me. It motivates me. It gives me the view of my work later on. And I always remind myself, my life here as a medical student and my life later on are going to be totally different. Now, you can leave the wards as you wish. As you carry the title 'doctor', you carry the responsibilities too.

And I already decided on my HO placement. Whereever you go, which hospital you will be allocated after this, your responsibilities will never change. Regardless the workload and longer hours of working.


Btw, these are some recomended blogs. I love their writing ^^
http://nas-azif.blogspot.com
http://efenem.wordpress.com

December 20, 2012

Housemanship Placement


Yeahhh I'm cracking my head just to make those 3 choices!
Hometown hospital OR outside??

Actually I have a plan *wahh 1st time dalam hidup tau i try to make my own plan* I like challenge! So I'm thinking of choosing placement for my HO course outside Kelantan. What a tough decision right? Semua orang macam tekad je nak pilih hospital yang dekat dengan kampung tapi saya berani mati pergi bagitau mama yang saya nak keluar dari Kelantan untuk tempoh 2 tahun ni. "Haa pergila. Mintak kat KL ke." Hahaa she is very supportive right?

Saya pilih untuk tinggal di luar Kelantan sebab nanti bila dah jadi MO (medical officer), saya boleh balik sini semula dan berkhidmat di Hospital Tanah Merah insyaAllah. Alahaiii hospital tu 10 minit je kot dari pagar rumah. Yang kedua, saja gedik nak rasa tempat orang. Alih-alih asyik nangis je nanti sebab homesick, baru padan muka. Macam-macam cerita saya dengar dari senior yang dah jadi HO. Seram jugak bila baca post2 diorang kat wall facebook. Satu konklusi yang dapat saya buat adalah, "HO's life, what a miserable one!!!"

Btw, this is my plan in view of my current situation. Single. No commitment.
Let say. Just let say ok! I will be going outside for my HO course and I'm thinking of coming back here later as a MO. What if HE send me someone in the middle and then he has another plan for he himself and for me also of course?? Then I cannot come back here lah? And must follow him lah?? T__T

Gilaa ahh. Jauhnya pikir. Undergrade pon tak habis lagi  :P
Tapi......perlu masuk dalam long term plan jugak la kannnnn?




New list of housemanship placement! Look at no 31, it's Hospital Tanah Merah! Excited gila masa dapat list ni tadi. Ye la sebab sebelum ni tak ada lagi HO kat HTM. Baru 2-3 tahun ni je kot yang ada sebab HTM dah jadi hospital pakar. So???? Am I going to change my mind?? Hisyyy tak tetap pendirian langsung! ^ ^


December 3, 2012

Dua Puluh Tiga



Kalau suruh Naim kira 1 sampai 23, agak2 budak 4 tahun tu dah boleh kira ke tak eh?
Alahaiii rindunya budak2 3 orang tu....
Nah!Ambik fyling kiss dari Su Nana seorang satu..mmuahh mmuahh mmuahh!


thanks topies & geng CPG!

Alhamdulillah. Dah 23 tahun rupanya...
Orang kata nombor hanyalah sekadar nombor
Boleh jadi sekarang 23..tahun depan jadi 24..seterusnya 25..bla bla blaa
And the list goes on sehinggalah Allah SWT perintahkan malaikat-Nya untuk datang mencabut nyawa kita

Tapi saya fikir, nombor itu sebenarnya ada membawa satu makna lain
Harus jadi lebih matang! Ya! Lebih matang..
Arghhh macam mana mahu jadi matang kalau tiap2 hujung minggu saya mesti balik sebab nak basuh baju kat rumah guna mesin basuh????

Bukan itu laaa
Dapat peluang balik hujung minggu tu adalah satu bonus sebab rumah dekat :p

Tapi matang yang ini merujuk kepada kedewasaan
Fikiran itu harus lebih dewasa
Harus pandai membuat keputusan sendiri
Harus bijak membezakan baik dan buruk sesuatu perkara

Tahun depan insyaAllah habis belajar (ameen)
Kemudian, kerja dan boleh pegang duit sendiri
Banyak perkara yang harus difikirkan apabila dah ada income sendiri ni
Duit bulanan Miss DeBoT, insurans Takaful, bil telefon, broadband
Kalau duduk rumah sewa, kena fikir pasal sewa bulanan, bil air, bil elektrik
Dan buat masa ni, semua yang tersebut di atas dibiayai sepenuhnya oleh bondaaaakuuuuu yang dikasihi

Kadang-kadang kesian tengok mama kena drive Trooper yang besar gedabak tu
Pergi tapak projek dalam keadaan cahaya matahari yang panas terik
Kena berurusan dengan pembekal simen, cat dan sebagainya
Yang saya fikir kerja itu adalah kerja orang lelaki

Tapi saya tahu mama seorang yang sangat kuat
Beliau seorang yang sangat komited
Dan orang tak percaya bila saya kata mama akan menginjak ke usia 60 tahun depan
Buktinya Alhamdullilah mama bebas dari sebarang penyakit
Saya doakan mama dan opah akan sentiasa sihat sejahtera dan ceria bahagia selalu ameennn

Dan Alhamdulillah hari ni saya dah pun selesai end of medical posting exam dengan Prof Ma setelah 2 minggu tertangguh
Dapat kes Acute Coronary Syndrome (ACS)
Ya Allah why is he so nice ah???
Kalau moment yang tak dapat jawab soalan Prof tu, rasa nak hentak je kepala ni dang dang dang atas meja
Anyway, thank you Prof sebab sudi luangkan sedikit masa Prof yang sangat sibuk itu demi untuk mengajar saya, pelajar yang tak seberapa ni
I really appreciate that!
After half an hour discussion, I know I can do better than this!
See?Manusia memang tak pernah puas dengan apa yang dia ada!
And it's typical me


Few hours before long case exam..Bersepah gila atas meja..Buku O&G pon nak jugak menyibuk kat situ



footnote : i didnt receive any on my birthday last week. so i think it's time for me to throw away all those monkey puppy-high school memories.should burn that misterious box also huh??well we'll see





November 22, 2012

Postponed!


Yes!Postponed!
Those who know what are going to happen to me today absolutely know what does it mean
Those who dont know, here's the reason ; my end of medical posting long case exam is postponed!
Is it a big deal?? Yessss, at first!

About 20 minutes before the exam (which was supposed to be), I waited for my supervisor's reply to give me the number of bed and patient to clerk. I waited and waited. 5 minutes.10 minutes. 30 minutes. Restless. Then, I called his PA using medical department's office, just to know wether he was available or not.

2 minutes later, I felt like crying when I received a message from him.

*I was tension enough when I have to read the books in my hot room while my friends already have their own treats out there.
*Btw, my supervisor is a Pengarah Kampus; of course he is super duper busy with full schedule! And I understand it and yeahh I'm proud to be his mantee (dont you think it's quite a lucky thing to meet a well-known person personally? :)))

"Wassalam. I have to postpone the long case to 3 Dec at same time as I'm in a meeting"

Cant u see there?3 Dec???Another 2 weeks and I'm already in O&G posting at that time T_T *mood crying*

But suddenly, I felt like someone hitting my parietal part of head!

"Hey you!Why you have to be sad???Do you want to be against what HE already planned for you?"

Serves you right!

My internal monolog goes....

"Learning medicine is a continuous process! It was just a postponed-exam matter. Haisyyy..And you are already in final year dear (InsyaAllah) and PROFESSIONAL III is just around the corner. You cant be like what you're during Year 4. Exported home all your Sarawak Handbook, OHCM, Kumar & Clark, Telly O Connor etc2 and brought in your Ten Teachers of Obstetric & Gynaecology books once you finished your medical posting and going to enter O&G posting. But now, it's totally different! While you are studying about pre-eclampsia, you have to open your notes on Pulmonary Tuberculosis also. While you are palpating mother's abdomen, you cant forget on how to auscultate for a murmur. This is what we called continuous learning process. Dont study just to pass the exam but study to become a safe doctor. This is what we lack of now....."



EVERY CLOUD HAS A SILVER LINING
and my silver lining is HE wants me to be a safe doctor


November 17, 2012

The Eleventh


Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra (SMSTMFP)


12 Januari 2002
Pada tarikh ni lah, kami mula daftarkan diri di SMSTMFP. Pertama kali tinggal berjauhan dengan keluarga, cuak juga la. Tapi saya tak nangis. Serius! Pada mulanya saya tak rasa homesick langsung sehingga la 2-3 hari lepas tu, saya nampak teman sebilik saya, Bainun nangis lepas balik prep malam. Dalam samar2 malam tu (lepas light off), saya boleh dengar esakan Bainun. Mungkin dia homesick kot sebab dia pun anak bongsu macam saya juga. Jadi, bila saya dengar dia nangis, saya pun tiba-tiba rasa nak nangis juga. Hahaaa. Bangun pagi bengkak mata :p

Saya mula2 kenal Lamat, Suha & Pia sewaktu minggu orientasi sebab kami satu kumpulan. Dan bila saya masuk kelas 1 Alpha, saya kenal Oin, Timm, Dojan dan semua2 lah. Dalam masa 5 tahun tu, kami satu batch memang rapat. Terkenang event2 besar kat sekolah dulu eg: KOT. Sebaik sahaja tamat peperiksaan SPM, kami bawa haluan masing2. Ada yang pergi matrikulasi, asasi, persediaan untuk ke luar negara & sebagainya. Dan sekarang mereka dah besar!! Ada yang dah kerja, sambung master, kahwin, tunang. Dan ada anak! Teringat zaman2 hingusan dulu, zaman2 makan nasi dalam tray di dewan makan, main troli pak cik angkat daun2 kering di belakang bengkel, nangis ramai2 di belakang kelas sampai budak lelaki pun nampak pelik, conduct usrah kat surau, hias khemah KOT sampai pukul 4 pagi, pergi beli nasi bungkus & ABC di 'bucu' masa outing...Aaaaaa banyaknya kenangannnn. Kalau nak tulis semua, memang tak mampu la.

Dan semalam kami berkumpul lagi untuk meraikan walimatul urus 'family faris', Pia & Syakir. Seronok sangat! Pergi majlis kahwin sahabat yang sama2 berjuang di bawah bumbung faris. Dan yang paling best, both are Farisian 0206! Sama macam Lamat & Syazwan (pasangan ni kahwin Ogos lepas). Jadi siapa pula nak masuk senarai 'family faris' yang ke4? Sebab yang ke3 dah ada insyaAllah hiii.

2 days before, Timm & Suha sampai dari Terengganu & KL untuk sleepover kat rumah. Teruja tu tak payah tanya la. Exciteddddd kot bila Timm cakap nak datang. Kali terakhir jumpa Timm adalah ~3 tahun yang lepas masa kat Melbourne. And our family owed her very much. Banyak sangat Timm tolong masa kami di sana. Suha pon dah lama sangat tak jumpa. Jadi, bila diorang kata nak datang rumah ~1 bulan sebelum tu, saya dah mula menghitung hari. Terima kasih Peli (another farisian boy) sebab sudi bawa Suha all the way from KL sebelum singgah Kemaman untuk ambil Timm pulak. Alhamdulillah diorang sampai dengan selamatnya di Tanah Merah pada pukul 8 malam. Sebab tak tahu nak bawa diorang pergi jalan2 kat mana, maka Opah dengan sukacitanya mencadangkan untuk ke Rantau Panjang. Sambil menyelam minum air. Maka bonet kereta pun penuh la dengan periuk belanga Opah manakala kami hanya mampu menyambar sehelai kemeja, sepasang kasut & beg tangan :p

Pia akad nikah pada malam sebelum majlis bersanding. Memandangkan kami bertiga tinggal paling dekat dengan Pia, maka memandulah saya meredah kepekatan malam ke Batu 7 Tanah Merah. Seriously, saya tak pernah memandu jalan tu pada waktu malam. Gelap yang amat! Tak ada kereta lain!Nasib baik ada Suha & Tim hohoo. And I knew Pia was very happy bila nampak kitorang bertiga sampai. No big deal dear. It was your big moment of 'peralihan status' and of course we were were happy to be there to share the moment and also to reduce your anxious!hehee

Keesokkannya, kami berpakat untuk pergi ke majlis Pia & Syakir bersama2. I didnt know how to describe my excitement in words. It was like a reunion for us. Walaupun tak ramai yang dapat hadir kali ni, tapi yang ada ni pun macam dah mewakili satu batch. Hooho *ok ini hiperbola* Gege gegok kalu ore klate oyat!






















 Isnin lepas, saya, Lamat, Oin & Dilin pergi 'dating'. Makan tengah/hari di kedai Nasi Ulam Kraftangan sebelah Istana Balai Besar. Makan ikan & udang celup tepung di PCB. Main air pantai. Main make-up di Body Shop & Elianto. Seronok!

Dah 11 tahun rupanya kita semua kawan. Masing2 ada kehidupan sendiri. Tapi kawan tetap kawan. Kawan itu hubungannya sampai bila-bila. Walau jauh brbatu-batu, hati tetap dekat. Facebook ada. Whatsapp ada. Macam-macam ada. Sedih sangat masa hantar Timm & Suha naik bas semalam. And yes, I cried!Hooohooo. Nanti saya kahwin, saya nak semua kawan saya ada. Mustahil? Tak kot? :)))


Sampai ketemu lagi. Love









November 8, 2012

It just makes me think


"a good doctor is not the most knowledgeable one..but the one with knowledge, skill and most important is the one with a good attitude and kind-hearted"
-quoted-


Sometimes I wonder, up to this point, what do I have in terms of skills and knowledge to treat my future patients?
Am I competent enough to manage them who presented acutely in front of me in emergency room?
Am I confident enough to choose what is the best for them when my seniors are not around?
Sometimes, it scared me, you know
Because I know who I am dealing with - human being!
Of course, they deserved the best from us

At this hour, it just makes me think

October 29, 2012

Bas Oh Bas



Cakap pasal bas, teringat kat my ex-roomate sebab dia pernah letak nama facebook dia 'Bas Sekolah'..sengal ke tak sengal tu??aishhh ninon ninon!

Talking about bus, actually I just arrived from KL this morning after total 12 hours of tiring yet peaceful journey by bus! Naik beku lutut cheq tau dak?Pasai pa?Pasai sejuk laaaa! Melilau mata ni duk cari mana laa pergi nya butang aircond  kat atas kepala ni. Kerusi yang depan ni ada pulak. Langsung x jumpa, jadi tahan je la. Merengkok macam beruang kutub yang tengah berhibernasi dah rupanya.

12 jam!3 jam tunggu bas + 9 jam atas bas.
Bas sepatutnya sampai pukul 10pm. Tapi gara2 kesesakan lalu lintas yang maha dasyat pada musim perayaan aidiladha kali ni, bas sampai 3 jam kemudiannya. Manusia punya la ramai kat Hentian Putra tu. Agak2nya kalau pakcik makcik yang ada COPD, mampukah mereka bertahan dalam suasana stesen bas yang limited of oxygen tu? So a very sincere question to whom it may concern, 'Bila nak naik taraf Hentian Putra pulak?' :p

 Oh by the way, tahun ni kami sambut Hari Raya Aidiladha di KL. Rumah akak di Cheras. Perancangan di saat-saat akhir. Habis je kelas Radiologi petang Khamis, terus zassssss. Alhamdulillah pagi raya memang cukup kami 5 beradik, mama, opah, menantu  mama 2 orang dan cucu mama 3 orang. Sempat ambil gambar keluarga sebab sebelum ni tak pernah cukup gara2 Uni yang selalu 'hilang dalam misi ketenteraan; even masa wedding Imi bulan lepas tu pun, dia tak dapat hadir sebab ada kat pulau nun jauh di sempadan Sabah :p Nak dijadikan cerita yang agak tragis, gambar tu lesap sebaik sahaja kami pulang beraya dari rumah Che Nah di Seri Kembangan. Hipotesis kami kuat mengatakan bahawa Inas Sofea yang secara tidak sengaja telah men'delete' gambar tersebut dari  DSLR Aju. Apo nak dikatoo? Sob3...Nak tanya pun bukannya si kecik tu faham :p

A big applause and thank you to my big brother sebab sanggup tunggu 3 jam sampai bas datang. Risau jugak la kot2 nanti adik bongsu ni kena culik ke apa ke kan *nauzubillahiminzalik*. Tak pon takut nanti kena marah dengan mama :p

Sampai USM pukul 9.45 pagi. Sah2 la ward round dah on masa tu. So my intention was to skip ward round. Sampai bilik, terus gosok baju untuk pergi kelas yang seterusnya dengan Prof Wan. Tup tup Cikah bbm kelas tak ada. HAHAHAAAA *evil laugh* Memandangkan kelas petang ada 4 jam lagi, jadi saya sambung gosok baju untuk esok, lusa dan tulat, pergi Che Din untuk print dan fotostat koleksi soalan2 tahun lepas, beli makanan, makan, mandi, usha Beautiful Nara dan tidur! *wink wink*

Oh case untuk write up tak ada lagi! Logbook kosong lagi! Saya tak nak kena marah dengan Pengarah Kampus :(

Berfikir, di manakah harus saya sambung housemanship course saya? Dekat dengan kampung atau jauh dari kampung?

October 14, 2012

District Posting

DISTRICT
Medical
O&G
Paediatric
Surgery
Orthopaedic
Psychiatric
Resuscitation
A&E
Anaesthesiology

Senarai posting saya untuk Tahun 5.5 minggu DISTRICT posting dah pun berakhir Khamis lepas Alhamdulillah. Ramai yang ingat posting ni adalah posting main2 sebab posting minor. Seniors siap pesan lagi boleh jalan2 pergi rantau Panjang sebab masa free banyak. Kami pon apa lagi memang set mind laa nak main2 je. Sekali bila dah minggu nak exam, kalut semua bukak buku. Mana nak penuhkan logbook lagi. End up dengan jawab exam ntah apa2. Its me laaa. Heh!~

By the way, District Posting sebenarnya merangkumi 2 speciality; Community Medicine (2 minggu) & Family Medicine (3 minggu). Hahh ramai rupanya kawan2 yang posting lain tak tahu jadi meh nak habaq mai.

Minggu pertama posting Community Medicine memang jalan2 *thumbs up*. Dah la baru start sem. Habis cuti, dapat 'cuti' lagi. Hek3. Group saya join PKD Tanah Merah. Yaay its my hometown! Join pegawai kesihatan di sana buat kerja. Pergi Bukit Bunga, masuk sempadan Malaysia-Thailand, jungle trekking, main air terjun bla2. Dah macam group picnic dah. Minggu kedua dah masuk wad Hospital Pasir Mas. Alaaa sunyinya hospital sana kalau nak dibandingkan dengan HUSM tapi best la sebab tenang je. Wad pon ada 4 je. Doktor2 sangat awesome!

Minggu pertama & kedua untuk posting Family Medicine, kami masuk Klinik Kesihatan Tendong. Basically, district posting is to teach us how to approach patients in primary care setting. For example, a patient come to you with joint pain. Is it serious? Or going to be serious?So you should know what to diagnose, what to give to the patients and when to refer them to secondary or tertiary centers (if need to do so). To those who are going to do District posting later or later, khatam buku John Murtagh ok! All common illnesses seen in primary setting ada dalam tu. Haahaa I nak exam baru perasan kewujudan buku tu. Ceh!~

Kat KK, kami boleh act jadi doktor betul2. Siap boleh bagi prescription lagi. Hak3. Berlagak! Boleh pergi sekolah untuk cucuk imunisasi HPV. Boleh buat2 muka garang supaya budak2 takut :p

In short, District posting memang best sebab boleh lari sekejap dari hiruk pikuk HUSM. Muahaahaa. Sekurang2 nya apa yang kami belajar masa posting ni sangat2 lah berguna untuk kami masuk Medical posting miggu depan. Ubat apa nak bagi, dose ubat, counsel patient, acute management bla2. Dan dapat duduk serumah dengan kawan2 satu kumpulan. Tidur setilam, makan sama2, isi logbook sama2, tengok drama Adam & Hawa sama2 (erkk?) :p

Tapi ada 2 perkara yang tak best. Investigate Presentation & EBM. Kena main dengan SPSS! Benda yang paling tak seronok dalam dunia :(( Tapi kan EBM jadi best sebab group kecil kami jadi best group!Muahaaahaa. Tak sia2 tukar case last minute dari Hypertension ke Anaemia in Pregnancy. Ok saya
tukang taip je!:p



 Sawadikap kap pun kapppp
See?See?Welcome to Malaysia!

 In front of friendship bridge Malaysia-Thailand


 Outpatient + HPV immunization
Hari lain2 tapi tudung 'ter'sama laaa hampeh!~



Minggu depan dah masuk Medical posting!Ok bai

*End this entry with a HOOREYYY sebab Kelantan goalllll!!!!!!!!

September 6, 2012

Oh It's Final Year!



It is FINAL YEAR dear!
Final year!Oh my God

Saya ingat lagi
Dalam 7-8 tahun lepas macam tu la
Arwah baba ambil saya dari sekolah asrama di Pengkalan Chepa
On the way balik rumah, pasti lalu depan HUSM
Tempat saya belajar sekarang

Cadang arwah,
"Nanti nana boleh sambung belajar kat sini..."
Saya hanya mencebik
Sebab dalam fikiran saya, saya nak belajar jauh-jauh
Kakak & abang2 saya semuanya sambung belajar kat KL
Masuk sekolah menengah, mereka terus blah keluar Kelantan
Kuat keinginan saya nak ikut mereka

Kemudian, saya ikut mama & opah pergi HUSM
Dah lupa pula atas alasan apa
Masuk sahaja pagar hospital
Saya nampak seorang lelaki India sedang berjalan
Pakai white coat menuju ke laluan asrama barangkali
"Jelesnyaaaaaaaaaa....." Tanpa sedar ia keluar daripada mulut saya
Dan opah masih ingat rupa2nya kata2 saya tu sampai ke hari ni

And now here I am!
Masin betul kata2 arwah baba
Dah 4 tahun rupanya di sini
Masam manis tawar pahit masin semua ada!
Tinggal setahun sahaja lagi insyaAllah
Sebelum tamat pengajian insyaAllah
Malangnya, arwah baba tak ada bersama saya

Arwah ialah seorang ayah yang selalu push kami adik beradik dalam study
Waktu perjumpaan ibubapa & guru di sekolah untuk bincang pasal keputusan peperiksaan penggal
Arwah pergi ke semua meja guru yang mengajar saya walaupun hari tengah panas terik
Satu-satu beliau tanya tentang saya kepada cikgu2
Saya ingat lagi peluh yang menitik dari wajah arwah
Peluh yang membasahi bahagian belakang baju kemeja biru arwah
Dan saya sebenarnya sangat lemah subjek Biologi
Balik sahaja rumah, beliau panggil saya duduk sebelah beliau
And you know what, he drew gastrointestinal tract starting from mouth downwards
I felt like, "After so many years you learned about it and you still remember it?"

Selain mama, arwah tak pernah miss untuk hadir masa hari peperiksaan besar saya
Dari UPSR, PMR
Waktu UPSR, saya tak dapat jawab kertas BM Pemahaman rasanya
Saya berlari keluar kelas dan saya nampak arwah dan saya terus peluk arwah
Waktu PMR, subjek Sains suuuuusah sangat
Keluar dewan, saya nampak arwah, saya pergi dekat arwah
"Nana tak dapat jawab" bersama linangan air mata
Waktu SPM, arwah tak sempat tunggu saya di luar dewan macam selalu
Sebab arwah pergi lebih kurang 4 bulan sebelum saya masuk dewan peperiksaan
Beberapa bulan sebelum tu, arwah ada beritahu tentang nak pergi tengok saya exam nanti
Saya jawab tak perlulah
Dalam hati saya tak nak menyusahkan arwah dan mama sebab nanti penat kena ulang-alik kb-tm hari2
"Nana malu ye baba dengan mama ada kat sana selalu nanti?"
Ya Allah, rindunyaaaaaaaaa dengan arwah

It's final year
Hope I can make it towards the end
Although it's going to be the toughest and stressed year oh my!
People, do pray for me and my friends
So that we can go through it well
And passing our Professional III Exam on June next year with flying colours
Ameen Ya Rabbal Alamin.....


Have a great weekend peeps! :)))))



August 7, 2012

Hikmah Tuhan, tak ramai yang percaya


Jangan ditenung ke kiri dan kanan. Jangan dipandang atas dan bawah. Lihat sahaja pada diri sendiri. Tepuk dada tanya hati.

"Selalu aku aje yang kena!"

Setiap kali dapat apa yang kita tak suka, kita pasti mengeluh.Yang paling teruk,menyumpah!Nauuzubillah

Tapi kita tak tahu bahawa sesuatu yang kita tak suka itu la sebenarnya adalah yang terbaik buat kita.Siapa tahu?Kita tak tahu tapi......DIA tahu. Allah SWT sudah sedia maklum pasti ada yang kita tak suka dengan apa yang DIA bagi pada kita. Sebab tu DIA turunkan ayat ni ;

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
[Al-Baqarah : 216]


"Jangan risau. Pasti ada hikmah di sebalik semua yang berlaku ni."

Saya percaya semua orang pasti pernah mendengar ayat ini. Mungkin banyak kali dan mungkin dah selalu sangat dengar. Tapi berapa kerat sangat yang betul2 ambil ayat ni dan pateri di hati dia? Kadang-kadang ada juga yang hanya pandai cakap tapi apabila kena batang hidung sendiri, dia pula yang lebih2 terpekik terlolong sumpah seranah sana sini.

Dan saya percaya setiap yang bernyawa atas muka bumi ini memang akan sentiasa diuji. Dengan sesuatu yang kita suka mahupun yang kita tak suka. Tak kira siapa pun dia, pangkat apa sekalipun, kaya atau miskin.

Satu perkongsian ikhlas dari pengalaman saya sendiri. Terus terang saya katakan setiap kali saya rasa sedih atau marah atas sebab sesuatu yang saya tak suka, saya akan cakap pada diri saya, "Tak apa. Allah Maha Mengetahui." Dalam pada saya pujuk hati saya macam tu pun, dalam hati saya tetap rasa ini tak adil. 'Kenapa saya yang kena? Kenapa tak orang lain?' Jelas kat sini, ayat tu tak berapa nak lekat elok di hati saya.

Sehinggalah apabila saya masuk ke satu posting klinikal yang sangat menggerunkan. Sebab? Cukuplah saya katakan posting ini adalah killer posting, baik dari segi pembelajarannya, klinikal mahupun examiners.

2 minggu di posting tersebut, saya sentiasa berdoa, "Ya Allah, Kau kurniakanlah apa yang terbaik buat aku." Maksud saya, Allah SWT akan bagi saya seorang examiner yang tak killer. Erkk boleh je kan minta dengan Allah SWT macam tu?

2 minggu sebelum exam, my colleague datang dekat dengan saya.
"I got him." Dia separuh berbisik. Pucat lesi wajah dia masa tu.
"You also got him." Tanpa sempat saya bertanya, dia memberitahu. Astaghfirullahalazim. Itu sahaja yang saya mampu lafazkan waktu tu. Perkara yang paling saya cuba elakkan sejak dari awal masuk posting tu. 'Him' is the most killer examiner. Pergilah mana2 pun pelusuk di universiti saya tu, anda pasti dapat dengar nama beliau disebut dalam kalangan doktor pakar yang lain sebagai examiner yang paling digeruni oleh para pelajar perubatan, tahun klinikal terutamanya.

Sejak saat tu, saya tak boleh nak fikir apa2 dah. Dalam kelas lepas tu pun, saya menangis. (Seorang diri. Tak ada seorang pun yang nak pinjamkan bahu dia masa tu pada saya. Agak terkilan sebenarnya tapi hmmmm). Jalan balik bilik, saya nangis. Telefon mama, saya nangis. Bila saya nak start study, saya nangis. Because no matter how good you perform in exam, still, he will easily capture where is you weakest point. Until you cry in front of him, then u will finish!

Sampai suatu saat, saya dah penat menangis. Saya beritahu diri saya, 'Aku berdoa pada Allah SWT mohon yang terbaik dan ini yang aku dapat. Mungkin memang ini yang terbaik untuk aku tak kira aku suka ataupun tak. Aku percaya pasti ada hikmah di sebalik semua ni dan pasti ada sesuatu yang Allah SWT nak tunjuk pada aku. Dia bagi aku semua ni sebab Dia tahu aku kuat. Sebab Dia tahu aku mampu hadapi. Jika ditakdirkan aku gagal sekalipun dalam peperiksaan ni, biarlah gagal dengan bermaruah dan aku redha.'

Mulai hari tu, saya tak fikir yang buruk2 dah. Saya cuba sedaya upaya yang saya mampu. Saya berdoa moga Allah lembutkan hati examiner saya, permudahkan segala urusan beliau pada hari tersebut dan lembutkan lidah saya untuk present dan jawab soalan2 examiner. 2 minggu saya siapkan minda dan fizikal saya. Alhamdulillah perancangan Allah itu dah cantik. Saya tak nafikan di hari peperiksaan tu, ada ketikanya saya dimarahi sampai nak berdarah dah rasanya telinga ni. Betapa tinggi dan kerasnya suara beliau ketika itu, hanya Allah SWT yang tahu. Satu wad boleh dengar. Di hadapan semua pesakit, jururawat dan doktor. Ya Allah, malu memang la malu masa tu tapi  saya macam dah tak ada perasaan dah. Saya cuba berlagak setenang yang mungkin. Tadah sahaja la telinga tu zuliyana.

Sebelum keputusan peperiksaan untuk setiap posting di tampal sebulan yang lepas, Ya Allah hanya DIA yang tahu betapa dup dap dup dap nya  jantung saya hanya untuk mengetahui keputusan posting tersebut. Disebabkan terlalu takut, saya tak pergi pun tengok keputusan peperiksaan. Saya abaikan panggilan telefon kawan-kawan saya.

Sehinggalah saya dapat satu BBM dari sahabat saya, "Nana, nama kita tak ada dalam list remedial ***."
Allahuakhbar. Allah Maha Besar. Air mata saya terus mengalir. Saya terus sujud syukur. Betapa besarnya kuasa Tuhan. Alhamdulillah saya lulus. Namun, rasa tak percaya tu tetap ada. Saya terus memandu dari rumah ke USM semata-mata untuk melihat senarai nama pelajar yang remedial. Betul, nama saya tak ada. Terus-terang saya masih tak percaya sehinggalah hari pertama elektif klinikal di Hospital Kota Bharu. Saya lihat nama saya ada dalam senarai pelajar untuk elektif. Alhamdulillah.... dan saya yakin semua ni adalah dari Tuhan.

Jadi, apa yang saya nak tekankan di sini ialah kalau kita terus percaya pada janji Allah, kalau kita terus redha dengan ujian Allah di mana sebelum ni kita rasa kita tak mampu, insyaAllah Dia akan permudahkan jalan yang sukar itu. Saya anggap kejayaan ini juga satu ujian dan semua ni adalah rezeki masing-masing. Jauh sekali untuk rasa diri ini bagus sehingga boleh lulus dengan the most killer examiner sebab ramai lagi sebenarnya yang jauh lebih bagus dari saya tapi mungkin kali ni bukan rezeki mereka. Dan saya tak nafikan mungkin bukan doa saya yang Allah SWT makbulkan, mungkin sahaja doa keluarga dan rakan-rakan saya yang Allah SWT makbulkan. Terima kasih semua! Dan terima kasih Prof sebab bagi saya lulus :)

Dan saya percaya, walaupun sekarang ni saya rasa keadaan saya agak teruk sebab hari2 kena ulang-alik 100km dari rumah ke Hospital Kota Bharu untuk elektif klinikal, tapi saya percaya pasti ada hikmah di sebalik keletihan saya ini. Mungkin saya tak tahu atau tak perasan tapi saya percaya!

"Dia memberikan hikmah kepada siapa yang Dia kehendaki. Barangsiapa diberi hikmah,sesungguhnya dia telah diberi kebaikan yang banyak. Dan tidak ada yang dapat mengambil pelajaran kecuali orang-orang yang mempunyai akal sihat."
[Al-Baqarah : 269]

Semoga kita termasuk dalam kalangan orang yang diberi kebaikan yang banyak oleh Allah SWT. Ameen.

Sebelum terlupa, untuk sahabat Medic 4 yang tersayang,
Jika kalian fikir betapa teruknya perasaan gagal satu posting, ingatlah pada mereka yang gagal dua posting dan bersyukurlah.
Jika kalian fikir betapa teruknya perasaan gagal dua posting, ingatlah pada mereka yang gagal untuk naik tahun dan bersyukurlah.
Jika kalian fikir betapa teruknya perasaan tak boleh naik tahun, ingatlah pada mereka yang terpaksa lupakan terus kursus perubatan ini dan bersyukurlah.
Jika kalian fikir betapa teruknya perasaan terpaksa tukar kursus lain, ingatlah pada mereka yang langsung tak boleh nak sambung belajar dah dan bersyukurlah.

Salam Ramadhan Kareem 1433H (^______)^


July 2, 2012

Everyone is getting married


Everyone who is dear to me is getting married
Starting from my adik buddy
Next week, she is going to be a wifey
As the name of adik implies, of course she is younger than me, 1year younger
Seriously I dont know about it initially
Because all this while, she never story to me about her crush :)
When I opened FB that day, I saw a wedding invitation from her
I felt like, 'whattt??'
Just few days before, we had our chit chat but still she wanna hide from me!Eishhh
Whatever it is, seriously I'm happy for you dik (^_____^)Y
See u next sem with the new status ya

Second goes to my kakak buddy
She's just graduated as a doctor last week
This one, I also dont have the idea
Tup tup we're being invited to her wedding ceremony this coming raya puasa!
Ooh sist, congratulation to you for both!

Then goes my best buddy!
She's getting married this merdeka day
Alhamdulillah their 8 years-relationship will finally end up with a baitul muslim insyaAllah
Actually that guy used to be our classmates and their story began at Form 4 :)
How we initially teased him during class decoration on that prep night
How that guy moved on with his first step
How hard she had to be before they became close
And how they continued their love story in Japan when they were offered to further studies there
They graduated succesfully and came back early this year with the decision to unite
May God bless both of you and ease everything
And of course I'm not going to miss your big day dear friend!

Next my two dear big brothers
I remembered my birthday present wishes last year
I requested for sister-in-law(s) from them
And their answer is 'lex dulu..x habis enjoy lagi' :P (konon,ceh!)
Very soon my mom will be granted with two daughter-in-laws
One is going to be on this end of September
Another one, April next year?insyaAllah
May He give all the strength to my mom
Because I'm sure she is going to be a very busy lady in this world physically & mentally!
Super power mama! :)

Last but not least, my dearest friend Oin
We had gone through thick and thin together
We shared same interest during secondary school - sukan olahraga supervised by Cikgu Mad!
Being engaged last May
Probably next year, she will end her 'Miss' title, isn't In? :)
I'm extremely happy for you! No word can describe it



 My best buddy
8 years ago, we have the plan to stay together as neighbour when both of us get married later
Well, we'll see :)


 My 1st and 2nd brothers
Good looking isn't?
Sorry girls out there, u missed both! Hahaaa


 Typical Oin, love to be as simple as she can
But beware, she was a debater before
And maybe she used that skill to convince her parents to get engaged! Hee~


 And this photo is specially dedicated to me, I reckon :P
Credit to my 1st brother for this beautiful photo!
Ohh other than his main job as network engineer (if I'm not mistaken hahaaa), he's also a professional photographer
Can have a look at his awesome handworks..Just click here


And my last word for this entry
Barakallah lakuma wa jamaa baina kuma bil khair









March 29, 2012

Tak Suka Jumpa Doktor!


Percaya atau tidak, salah satu sebab kenapa saya ambil medic adalah kerana saya sangat tak suka jumpa doktor! Tak kira doktor perubatan mahupun doktor gigi, saya tetap tak suka! Dengan harapan kalau saya tak sihat, saya akan boleh diagnose sendiri and know what to do.
*muahahaa*

Seriously, dari kecil2 semut sampai la ke besar2 gajah sekarang ni, saya memang liat sangat sangat sangat nak jumpa doktor. Kalau setakat demam sampai tak boleh bangun langsung + muntah 10 kali sehari sampai langsung tak boleh nak tolerate orally, itu biasa je la. Lebih rela dibungkus dengan comforter + off the fan biar berpeluh pelai sampai basah lenjun cadar, then I'll be ok  *most of the time*

Kalau cirit-birit pon, saya akan paksa diri minum air banyak2 dan minum handmade air garam. Dan saya akan pastikan saya duk dekat dengan toilet so that I can do my bussiness as soon as possible everytime I have the urge *because of course we dont have much time to think or postpone it right*

See..betapa 'bencinya' saya dengan mereka yang bergelar doktor!



Tapi entri ini sebenarnya lebih kepada cerita saya perihal doktor gigi. Waktu di Ting 3, saya pergi buat dental check up. Of course bukan saya yang pergi dengan rela hati tapi nurse datang ke sekolah dan every student wajib gi check gigi sebab kedatangan diambil...ngeng! Punya laa menggigil satu badan bila nak sampai turn tu. Nurse suruh bukak mulut je pun dulu, tapi saya dah mula rasa ngilu dan pegang kain sekolah kuat2. *anxiety disorder sungguh*

Saya diberitahu gigi saya perlu ditampal dan saya harus ke klinik gigi untuk pemeriksaan seterusnya. Agak2 awak kan saya pergi tak?

Yaaaa betul! Saya tak pergi. Dah tak sakit, buat apa nak pergi kan. Cuma kadang-kadang tu je la ada sakit kat gigi geraham belakang bila makan daging *especially bila raya haji..weee daging bakar best*

So bila dah tahu sakit, elakkan la makan kan. Tak pun, saya akan kunyah dengan gigi depan. Heee..baekk punya strategi kan?

Sehinggalah bulan lepas, kawan saya *dental student* minta tolong jadi patient beliau sebab patient beliau yang lepas tak dapat datang untuk check up. So alang2 tak ada kerja dan untuk tidak mengecewakan beliau, saya pun setuju laa... *a big WOW to me sebab mampu atasi masalah takut doktor gigi*

Nak tau apa end result daripada check up tersebut? Dental caries ++ ok! Dan hari ni saya pergi buat tampalan gigi. Ini untuk first round dan mungkin banyak round lagi lepas ni..sedih! Double sedih sebab kena postpone pakai braces :((((((((((((((((((((((

Triple sedih bila doktor kata lubang tersebut mungkin terlalu dalam dan kemungkinan kena buat CRT!! *apa CRT??cari sendiri.tak nak bagitau sini sebab sedih sangat* 

Untuk sementara ni, buat temporary filling dulu dan tengok kalau2 ada sakit and other symptoms, baru buka balik dan tengok. Kalau dah involve akar, so kena proceed buat CRT. Kalau tak, boleh proceed dengan permanent filling laa. So tolong tolong tolong doakan gigi saya kembali ok?!Hiii. Plus rajin2 la jaga gigi awak tu ye cik ishanokokoro :))

See...betapa buruk padahnya bila anda 'benci' doktor! *wekk wekk*

Nasihat ikhlas saya, rajin-rajin kan la diri anda untuk buat check up. Tak kira check up apa pun. Walaupun tak sakit! Diulang, walaupun tak sakit! 

Medical check up, dental check up, mammogram, pap smear blaa blaa
Nak dijadikan cerita kan, kalau saya rasa macam badan ni tak best je kan, saya akan buat medical check up sendiri. Check gula sendiri kat wad, dengar dengupan jantung sendiri, buat physical examination kat badan sendiri ataupun pergi unit transfusi darah untuk check kandungan Hb dalam darah..Hii...best kan?

Moral of the story
DO YOUR CHECK UP

:: Healthex 2009 masa tahun 2 ::
- mudanyaaa nampak saya masa niii :p -



:: sehingga bertemu lagi ::
~(^_______^)~


March 22, 2012

An emo me


Today I'm very emotional.Dont know why la.PMS kott? :p
After a few events that occured today, I wish I am a very expert doctor!

"Live life to the fullest...but you must know your limitations and responsibilities!!"
-quoted by Dr Halina Yunos-
(alaaa wife Dr Sheikh Muszaphar tu laa)

Makin lama duk dalam clinical posting ni, makin saya realize being a doctor is not easy, at all.
(yes no doubt with the other professions also but I focused on medical profession because it's what I'm going to be in 1 year time insyaAllah)

One scenario.
She is a houseman officer who is oncall. After review patients in the ward at that night, she was called by A&E people to review a 60 years old patient who presented with chest pain. Urgent blood investigations were out and showed hyperkalaemia. So, what should she do?

"You are not graduated from medical schools if you dont know how to treat hyperkalaemia."
-quoted by a registrar (doctor who will become a specialist soon)-

Nampak macam small matter..alaa potassium je pon tinggi..no big deal la..and you dig your own grave!
Patient can die with hyperkalaemia you know. How? Google eh? :)

And today, I asked myself,
"Am I qualified enough to have the title 'Dr' in front of my name??"
Aiyooo...boleh pengsan bila fikir :P

Sometimes kan I feel like I take this for granted. Always make it in the simplest way although it is not simple AT ALL. Go ward rounds, seminars, classes, teachings, fullfill the logbook requirements and at the end, I learned nothing. Oh my goodness! Very bad attitude lah.

"Remember, you (later when become a houseman officer) are the 1st liner. You are the first one who will clerk the patient  before others. So you must know what to do, what to elicit."
-quoted again-

Conclusion.
1 year left for me to polish everything that I'm lacking of.


::::: surgery posting :::::




  • Rasa macam makin makin jauh from my spiritual source....Astaghfirullahalazim
  • The One that you should seek for is Allah SWT The Almighty

March 17, 2012

'Terkenang Semasa Dulu' Part I


~22 tahun yang lalu
Memang tak boleh tahan gelak betol la setiap kali tgk gambar ni  :p
Masing2 muka innocent + blur + tak tau pape
17 budak kecik ; 9 boys + 8 girls 
Ini semua adalah cucu Tok Wan Mahmood & Tok Che Halimah
(psstt : exclude Atin, Okie & Sarah sebab tak lahir lagi masa ni)
Average umur adalah 14 tahun - 1 tahun (maybe??)
And I was the youngest ok!Hahaaa
Btw, jumpa tak cik manis ishanokokoro kat mana?? (carik sendiri!) 
P/s : kalau raya tahun ni masing2 duk posisi yg sama macam ni, agak2 possible tak?? :p


Baca komen2 ni pon dah satu hal gelak tak berhenti
Sakit orbicularis oris malam tu
Jaw pun rasa ketat semacam 
Hadoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


Tak sabarnyaaaaaaaaa nak tunggu Family Day tahun niiiiiiiiii
Abang2 & Kakak2 semua dah sibuk kumpul gambar2 lama yang mostly black & white
Sesuai dengan tema!
Bila tengok gambar2 scan yang upload kat  Membunga Interaktif  plus plan 'orang2 tua' kat  blog , ohh lagi laa excited!
Btw, masa tu saya tengah posting Oftal.
Agak2 boleh tak hilang sekejap-sekejap dari kelas? Ngeee ~




-tajuk entri tak bleh blah..part 1 konon
-tgk2 laa kalu rajin2 nanti, i uplad lah yang part II pulak eh..insyaAllah

March 10, 2012

The kids are awesome!

MEDICAL
PSYCHIATRIC
NEUROLOGY
OBSTETRIC & GYNAECOLOGY (O&G)
PAEDIATRIC
SURGERY
ORTHOPEDIC
OFTHALMOLOGY
OTORINOLARYNGOLOGY (ORL)

Just finished my paediatric posting, a 6 weeks posting with the kids who are the most awesome creatures of God in earth! Yeahh I adore kids so much :D

Someone asked me, "Nanti nak ambik pakar apa?"
"Ntah"
"Paediatrician cam sesuai"

Yes it's true that I love to play with kids but doesn't mean that I have to become a paediatric consultant right?
Sometimes kan rasa macam nak ambik part time job kat nursery so that I can cuddle all the babies there everyday, everytime I like even when they are sleeping! Haha ~

Back to my past 6 weeks in paediatric posting, I met a lot of kids. From 1 day old until 17 years old. Yes as long as you are school-aged, you will be put in paediatric ward if you are given the 'chance' to be admitted. And those kids of course were not well. And the illness that I encountered most was respiratory infection in which it could be as simple as pharyngitis, bronchiolitis, pneumonia or life threatening status asthmaticus. Not to be forgotten, febrile fit in children (second most common in the list after asthma). So watch out if your child is having fever with a spiking temperature, almost 40 C ok!

Other than those kids in which their illness can be prevented and treated well, I was able to meet more serious cases. I met a 3 months old baby with cystic hygroma with a suction tube connected to her enlarged neck, a 2 years old boy with Tetralogy of Fallot (a congenital heart disease) presented with hypercyanotic spell (bluish discolouration of hands, foot, lip), a 4 years old girl with cerebral palsy (a neurological disorder originate from the brain), hydrocephalus baby, leukemic patients and many more. 

One scenario. During my posting at HRPZII, I met this 4 months old baby girl. Presented with fast breathing, actually she has underlying Kabuki Syndrome (a genetic problem with multiple complications) and Patent Ductus Arteriosus ( a heart problem in which the blood vessel which supposed to close after birth is still there). She needed to be supplied with continuous oxygen using mask that cover all of her face & head ( I forgot the name) and being fed with the milk using tube. The lines were here & there and physically, she appeared obviously different from a normal child. Both of her parents were there by her side (everyday). On my last day there, she was severely tachypnoiec and was sent to ICU. Her parents were just cool but I could sense the worries on their face. 

Sungguh, bukan calang-calang hamba Allah yang mampu terima dugaan seperti ini. Saya selalu terfikir bagaimana seorang ibu/ayah  mampu menjadi begitu kuat tika harus menjaga seorang anak yang tidak sempurna seperti kanak-kanak yang lain? Apatah lagi saat mula2 mendapat tahu bahawa si kecil itu tidak sempurna? Saya tidak punya jawapannya namun saya yakin mereka seorang yang SANGAT SANGAT SANGAT kuat. Anak kecil itu juga kuat. Jika tidak, masakan Allah SWT menguji mereka sedemikian rupa? Senang sahaja kita untuk berkata itu & ini namun yang merasai & menanggungnya ialah mereka. Doa saya agar Allah SWT sentiasa bersama mereka. Ameen ~

Since then, I realized one thing. Be grateful! We were a baby before, a kid and a child who grew normally as the other children. Been born without serious complication that might affect our growth. We played everything we want without limit. In short, we enjoyed our childhood. But not all children of the same age as us were able to do that. They have limits. If not, it might worsen their illness. So tepuk dada, tanya iman. Sudah cukup bersyukur ke kita?




 Our last day in paediatric posting
And I'm going to miss all those kids
May He bless all of you!



February 28, 2012

Without him

It had been 6 years...how time flies...

And this is the first wedding preparation in our family...without him
Perkahwinan Akak pada tahun 2004 adalah perkahwinan yang pertama & yang terakhir kiranya yang sempat diuruskan oleh arwah

Saya masih ingat lagi waktu sehari sebelum hari bahagia akak.Malam tu, memang riuh rendah sangat rumah kami. Hampir semua sanak saudara ada, yang jauh, yang dekat.Ye la first wedding ceremony dalam MCC! Masing-masing datang membantu membuat persiapan terakhir majlis. Bunga telur, siso, hantaran, bla bla bla...Dan bila sampai part pelamin, ramai yang tak puas hati sebabnya siling rumah guna lampu kalimantang! Of course tak cantik la kalau on the light nanti kan. Kata nak buat background siling ala-ala hotel punya wedding. So kitorang pon pakat-pakat la usya arwah mintak belikan lampu chandelier pasang kat siling tengah ruang tamu.

"Ba,tak cantik la lampu tu kat tengah2 siling tu. Apa kata kita tukar lampu yang macam kat hotel tu ok tak? Barula la ada umphh" *wink wink*

Tanpa banyak soal, arwah terus setuju. Ooh how surprise! But, that was our late Baba. He always wanted the best for us. Ouchh seriously, I cannot bear the tears everytime I'm thinking of him T_T

Al-Fatihah....

Last Friday night, as usual, we had solat hajat & reciting Yaasin ceremony in Tok's house. Cik Wan buat makan2 sikit lepas tu dan masa tengah makan2 tu, ada la bincang sikit2 pasal wedding my brother nanti. Nak set meja makan beradap kat mana, meja tetamu kat mana, pelamin, hantaran & what so ever. Suddenly I saw hidung Mama merah. Mama tunduk jer. I noticed the tears rolling down Mama's cheek! I knew she was crying at that time. And I could smell the reason. Managing a wedding of her son without husband by her side is a hard task, I bet! Although she has 4 other children to help her, it is still different. Plus with the full support given by her ipar duai ( baba's siblings because mama is anak tunggal), mama mungkin rasa sangat2 terharu, maybe. And this brought tears in my eyes as well T_T

"Kak Mi jangan risau. Kita buat best2 punya majlis Imi nanti. Tak cukup tenaga, kita kerah jugak bagi cukup." Cik Wan & Cik Uly kalau tak buat lawak memang tak sah. Masing2 cuba nak sedapkan hati Mama.

The next day, while watching tv at home, I asked her ...

"Ma, nanti Imi kahwin, dia nak buat tema kaler apa eh? Kena la bagitau awal2 kan, nanti tak sempat plak nak jahit baju."

"Mama pun tak tau la Nana. Mama tak boleh nak fikir dah. Setiap kali Mama fikir, Mama mesti teringatkan Baba. "

Ouchh stupid me!Why did I ask that question to her??
Kalau previously Mama ada arwah untuk sama2 pening fikir pasal majlis kahwin Akak, but this time, Mama as the only parent has to manage it by herself so that majlis nanti insyaAllah tak ada cacat celanya. So it will be a big task for her.
Anyway, dont worry Mom. We are all here. Let's make it simple but nice *as Imi said*
Very looking forward to that ceremony. Hoping that it's going to be smooth and everyone will be happy. Eceewaahh macam my wedding plak :p

And to the queen of my heart, pleaseeeee be happy Mama dear :))) We are going to have a new member in the family and I'm going to have a new 'kakak' after this. Oohh excited terlebih :p Tapi rasanya tak boleh lawan my 'original' Akak yang super duper best la kot!teehee


*Happy Engaged to my brother & his lovely fiancee*
 ~(^_____________^)~


January 20, 2012

Bukan sebab DIA tak sayang



“Ya Allah, ujian apakah ini?”
Humaira merintih dalam hati. Seraya itu manik-manik jernih laju menuruni pipi mulus miliknya. Sungguh, dia tidak kuat lagi. Sudah berkali-kali dia menasihati hatinya agar bersabar dan terus bersabar. Bukan dia tidak tahu, semua ini hanyalah ujian dari-Nya. Ujian untuk hamba-Nya yang terpilih.

“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”- Al-Baqarah : 286

Humaira tidak pernah lupa ayat cinta dari Allah ini. Setiap kali diuji, ayat ini penawarnya. Setiap kali hati bersedih mengenangkan betapa hebatnya ujian Allah terhadapnya, ayat ini lah yang mampu membuatkan dia kuat kembali. Tapi kali ini entah kenapa, setiap kali ditiupkan ayat ini ke dalam hatinya, hati kecil miliknya bagaikan menolak keras dan menafikannya.

“Astahgfirullahalazim.”Humaira mengucap panjang.
“Jika benar Ya Allah, ini yang terbaik buatku, jadikan hatiku agar redha dengan ketentuan-Mu Ya Allah. “Humaira meraup wajahnya sambil mengesat air matanya di atas tikar sejadah biru itu.

                                                                     ..............................

“Eh Humaira, kenapa ni??”Tanya Sofea sebaik sahaja aku sampai di kaunter Jururawat wad 3 Mawar. Berkerut-kerut dahinya.

“Kenapa apa?”Soalku hairan.

“Mata kau bengkak.”

“Eh ye ke?Tak ada la.Ni mesti sebab aku tidur lama sangat ni semalam.Kau tahu tak, aku tidur pukul 10 lagi semalam. Penat sangat kot.Kelas kan penuh sampai petang semalam.”Panjang lebar aku menjawab dengan harapan Sofea tidak akan bertanya lebih lanjut lagi. Sedikit pun aku tidak memandang wajahnya. Aku buat-buat sibuk menyalin nama pesakit yang baru mendaftar masuk selepas waktu bekerja semalam. Pesakit-pesakit ini harus kami cover. Jika tidak, bakal kebal lagi la telinga kami mendengar bebelan Dr Anita. Taktikku berjaya apabila Sofea tidak lagi membuka mulutnya bertanyakan perihal mataku yang bengkak.

                                                                       .......................................

“Humaira, kita kenal bukan 7 hari, bukan 7 bulan tapi 7 tahun wey! 7 tahun!”Sofea mengangkat 5 jari tangan kirinya dan 2 jari tangan kanannya tepat di mukaku.

“Ye la. Aku taula. Kau ni kenapa pulak tiba-tiba keluar ayat touching-touching macam ni ni?”Selamba aku menjawab. Aku gelak atau lebih tepatnya, buat-buat gelak. Aku tahu Sofea sudah boleh menghidu masalahku.

Sofea, sahabat yang aku kenal sejak di Tingkatan 4 di sebuah sekolah berasrama penuh di Kedah. Ketika itu, aku merupakan salah seorang pelajar baru yang mendaftar di sekolah tersebut manakala Sofea adalah seorang pemimpin pelajar di situ. Beliau banyak membantu aku sejak dari mula aku melangkah masuk ke sekolah tersebut. Aku orangnya jenis yang sedikit menyendiri. Aku akui aku tidak pandai bergaul. Aku tidak pandai untuk menghulurkan salam perkenalan walaupun keinginanku untuk memilik ramai kawan sangatlah tinggi. Oleh sebab itu, aku sangat berbesar hati jika ada yang sudi berkawan dengan aku. Dan salah seorangnya ialah Sofea. Sofea orangnya tinggi, kulitnya putih kemerahan dan mulutnya sangat becok. Ada sahaja cerita darinya yang mampu mebuatkan aku tidak kering gusi apabila bersamanya. Dan yang pasti, hatinya sangat baik. Beliau satu-satunya kawan yang sentiasa ada denganku waktu susah dan senang. Alhamdulillah, sehingga ke hari ini Allah masih tautkan jiwa kami di bawah satu bumbung universiti yang sama malah kami juga ‘dicampak’ ke dalam kos yang sama. Dan kami kini bergelar Pelajar Perubatan Tahun 4.

‘Kawan sampai mati ok!’Jari kelingking kami bertaut tanda janji termeterai.

“Kau ada masalahkan?”

‘Tepat tekaan kau Sofea.’Jawabku, sekadar dalam hati.

“Humaira, kau memang tak pandai menipu. Aku dah tahu dari mula kau cakap mata kau bengkak sebab terlebih tidur.”Ayat Sofea terhenti di situ.

Mata aku mula bergenang. Wajahku menunduk. Kelam sahaja pandanganku menatap ayat-ayat di dalam buku Nelson Essentials of Paedatric. Tiba-tiba tanganku ditepuk perlahan-lahan.

“Sofea, aku tak kuat.” Lemah sahaja bicaraku. Kolam air mataku tak dapat kutahan lagi. Perlahan-lahan ia turun dan jatuh di atas buku tebal berkulit hijau itu. Dan sekejap sahaja, hampir 1/3 daripada muka surat 134 buku tebal itu basah dek air mataku.

“Kenapa Allah selalu uji aku?Kenapa aku aje?Kenapa tak orang lain?Aku dah penat Sofea. Aku dah penat sangat fikir positif. Makin aku jadi positif, makin banyak ujian yang aku terima.”Esakanku makin hebat. Nasib sahaja tiada sesiapa yang berada di pondok Zaaba itu melainkan kami berdua. Bunyi percikan air pancut dari kolam di belakang kami bagaikan memberi sound effect kepada esakanku.

“Ya Allah, kau salahkan Dia, Humaira?”

“Sofea, kau tak faham dan kau takkan faham. Sebab kau tak berada di tempat aku!”Bentakku. Geram dengan ayat yang keluar dari bibir Sofea. Kecewa dengan sikap Sofea yang lagaknya seperti menyalahkan aku.

‘Talking is easy when you are not concern’. Luahku dalam hati.

“Maafkan aku Humaira. Ya betul, aku mungkin takkan faham sebab aku bukan kau. Tapi kau kena ingat satu perkara Humaira. Aku kawan baik kau dan aku sentiasa ada untuk kau. Setiap orang takkan mampu tanggung masalahnya sorang-sorang. Sama juga macam kau sekarang ni. Aku tak kisah kalau kau tak nak berkongsi dengan aku tapi janganlah Kau salahkan Dia atas apa yang terjadi. Tak baik Humaira. Allah murka nanti.” Sofea menarik nafas perlahan sebelum menyambung lagi.

“Look Humaira. I’m not sure if I’m the best person for you to share your stories. Tapi yang aku sangat-sangat pasti, kau boleh ceritakan semuanya pada Allah and He’s the best listener. Don’t you remember?Kau jugak yang selalu bagitau aku setiap kali aku menangis bila stress. Kau cakap ‘Ceritakan semuanya pada Allah. Kau tak nampak Dia tapi kau boleh rasa  yang Dia sangat dekat dengan kau.’ Aku ingat tu Humaira. Aku selalu pegang kata-kata kau yang itu. Tapi kenapa sekarang, bila kau sendiri yang mengalaminya, kau tak mampu nak buat?”

Wajahku masih lagi menunduk. Aku malu untuk menatap wajah Sofea. Malu apabila menngenangkan aku baru sahaja meninggikan suara kepadanya 10 minit yang lalu. Gara-gara terlalu mengikutkan perasaan, buat pertama kalinya aku marahkan Sofea. Jujur aku katakan, sepanjang 7 tahun perkenalan kami, tidak pernah sekalipun  kami bertikam lidah. Tidak pernah sedikit pun rasa marah terbit dalam hatiku kepada Sofea. Aku sangat-sangat bersyukur kepada-Nya kerana menghantar  Sofea sebagai sahabatku. Sungguh dia sahabat terbaikku!Maafkan aku sahabat.

Perlahan-lahan aku mengangkat wajahku. Dengan esakan yang masih bersisa, aku tatap wajah Sofea.

“Maafkan aku Sofea. Aku emo sangat tadi. Aku tak tau kenapa keadaan aku teruk sampai macam ni sekali. Padahal bukan aku seorang aje yang diuji kan. Ramai lagi kat luar sana tu tengah diuji. Entah-entah kau sekarang pun, Allah tengah uji kan.”Aku ketawa dengan tangisan yang masih bersisa. Sofea senyum.

“Bab-bab bagi nasihat kat orang, aku on jer. Tapi bila kena batang hidung sendiri, aku gelabah.  Setiap kali aku ada masalah, aku selalu fikir benda tu dari sudut yang positif. Aku terima seadanya. Sebab aku pasti apa yang Dia bagi adalah yang terbaik buat aku. Tapi tak tau la kenapa kali ni, aku gagal nak terus berfikir secara positif. Mungkin otak aku dah tak nak terima caj positif dah kot.”

“Humaira,kau kuat. Kadang-kadang, aku cemburu dengan kau tau. Bagi je la apa masalah pun kat kau, kau pasti boleh handle dengan baik. Kalau la aku yang kena, aku tak rasa aku mampu. Dah lama aku tumbang cium lantai. “Sofea buat gaya pengsan dan sembamkan mukanya pada buku di atas meja. Hisyy ada-ada sahaja lagak  Sofea yang mencuit hati.

“Mana ada kuatnya. Tengok sekarang ni, dahan aku dah rapuh. Silap-silap haribulan, aku pun cium lantai sama macam kau.Tapi aku akui selama ni aku kuat sebab Allah. Allah Maha Mengetahui. Kita tak bagitau pun, Dia dah tahu awal-awal lagi. Sebab tu Dia uji kita. Dia nak tengok sejauh mana kita ingat pada Dia. Mungkin kita kuat sangat study sampai dah tak buat solat-solat sunat yang kita pernah buat sebelum ni. Dan dengan ujian macam nilah cara Allah nak tarik kita dekat balik dengan Dia. Itu tandanya Dia sayang kat kita la. Dia tak nak kita hanyut. Lama-lama nanti kalau hanyut, terus kita lupa jalan balik. MasyaAllah, minta jauh la benda-benda macam ni kan.”

“Btol!Btol!Btol!”Sofea meniru gaya Upin & Ipin.
“Saya setuju dengan Ustazah Humaira. Dia tak bagi apa yang kita nak sebab Dia ada perancangan yang jauh lebih baik untuk kita. Kita aje yang cakap Allah tu tak adil sebab asyik kita aje yang kena uji sampai buat kita stress, sedangkan orang lain boleh je gelak, ketawa dan sebagainya. Tapi mana kita tahu yang orang tu tak diuji? Mungkin dia gelak sebab dia tak nak fikir pun pasal masalah dia. Mungkin jugak gelak itu adalah satu ujian buat dia. Who knows kan? Sebab banyak caranya Allah nak uji kita. Kalau tak buat kita sedih, Dia akan buat kita gembira. Kau patut rasa terharu sebab Dia pilih kau untuk rasa ujian ni. Dia tau kau kuat. So lepas ni aku tak nak tengok kau macam ni lagi ok. Tak best la kalau kau monyok. Tak ada kawan tau aku. Sebab kalau kau sedih, kau mesti tak nak cakap dengan aku. ”Leter Sofea dengan bibir muncung tanda protes.

“Ok2!Sorry tau Sofea sebab susahkan kau. And thanks sebab nasihatkan aku. InsyaAllah doakan supaya aku kuat ok.”

“Aku tau yang kau memang dah tau semua ni. Cuma dalam hidup ni, kita perlukan kawan untuk sentiasa berpesan-pesan kan. Dan inilah gunanya aku sebagai kawan kau.”

“Aku sayang kau!”

“Sayang kau jugak!”

“Kerana Allah.”Serentak kami menyambung.




Apakah manusia itu mengira mereka dibiarkan sahaja mengatakan "Kami telah beriman" sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesunggunya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan Dia mengetahui orang-orang yang dusta." - Al-Ankabut : 2-3

'Jangan berputus asa apabila diuji kerana hujan yang jernih itu asalnya adalah dari awan yang gelap'




                                                        




.: original from ishanokokoro :.