CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 14, 2012

District Posting

DISTRICT
Medical
O&G
Paediatric
Surgery
Orthopaedic
Psychiatric
Resuscitation
A&E
Anaesthesiology

Senarai posting saya untuk Tahun 5.5 minggu DISTRICT posting dah pun berakhir Khamis lepas Alhamdulillah. Ramai yang ingat posting ni adalah posting main2 sebab posting minor. Seniors siap pesan lagi boleh jalan2 pergi rantau Panjang sebab masa free banyak. Kami pon apa lagi memang set mind laa nak main2 je. Sekali bila dah minggu nak exam, kalut semua bukak buku. Mana nak penuhkan logbook lagi. End up dengan jawab exam ntah apa2. Its me laaa. Heh!~

By the way, District Posting sebenarnya merangkumi 2 speciality; Community Medicine (2 minggu) & Family Medicine (3 minggu). Hahh ramai rupanya kawan2 yang posting lain tak tahu jadi meh nak habaq mai.

Minggu pertama posting Community Medicine memang jalan2 *thumbs up*. Dah la baru start sem. Habis cuti, dapat 'cuti' lagi. Hek3. Group saya join PKD Tanah Merah. Yaay its my hometown! Join pegawai kesihatan di sana buat kerja. Pergi Bukit Bunga, masuk sempadan Malaysia-Thailand, jungle trekking, main air terjun bla2. Dah macam group picnic dah. Minggu kedua dah masuk wad Hospital Pasir Mas. Alaaa sunyinya hospital sana kalau nak dibandingkan dengan HUSM tapi best la sebab tenang je. Wad pon ada 4 je. Doktor2 sangat awesome!

Minggu pertama & kedua untuk posting Family Medicine, kami masuk Klinik Kesihatan Tendong. Basically, district posting is to teach us how to approach patients in primary care setting. For example, a patient come to you with joint pain. Is it serious? Or going to be serious?So you should know what to diagnose, what to give to the patients and when to refer them to secondary or tertiary centers (if need to do so). To those who are going to do District posting later or later, khatam buku John Murtagh ok! All common illnesses seen in primary setting ada dalam tu. Haahaa I nak exam baru perasan kewujudan buku tu. Ceh!~

Kat KK, kami boleh act jadi doktor betul2. Siap boleh bagi prescription lagi. Hak3. Berlagak! Boleh pergi sekolah untuk cucuk imunisasi HPV. Boleh buat2 muka garang supaya budak2 takut :p

In short, District posting memang best sebab boleh lari sekejap dari hiruk pikuk HUSM. Muahaahaa. Sekurang2 nya apa yang kami belajar masa posting ni sangat2 lah berguna untuk kami masuk Medical posting miggu depan. Ubat apa nak bagi, dose ubat, counsel patient, acute management bla2. Dan dapat duduk serumah dengan kawan2 satu kumpulan. Tidur setilam, makan sama2, isi logbook sama2, tengok drama Adam & Hawa sama2 (erkk?) :p

Tapi ada 2 perkara yang tak best. Investigate Presentation & EBM. Kena main dengan SPSS! Benda yang paling tak seronok dalam dunia :(( Tapi kan EBM jadi best sebab group kecil kami jadi best group!Muahaaahaa. Tak sia2 tukar case last minute dari Hypertension ke Anaemia in Pregnancy. Ok saya
tukang taip je!:p



 Sawadikap kap pun kapppp
See?See?Welcome to Malaysia!

 In front of friendship bridge Malaysia-Thailand


 Outpatient + HPV immunization
Hari lain2 tapi tudung 'ter'sama laaa hampeh!~



Minggu depan dah masuk Medical posting!Ok bai

*End this entry with a HOOREYYY sebab Kelantan goalllll!!!!!!!!

2 comments:

saiyidatul said...

aiyooo..kak nana dah pandai cucuk orang!!!!lariii..hahaa

desir2sakura said...

wahhhh ni doktor hati saya ni ^^