CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 19, 2010

Prof,I'll remember it for the rest of my life

So now,let's talk about management of this patient.What do you think?
Reduce the symptoms.Pain,frequent urination....etc..etc...
Ya.By this and this...using catheter..bla2..prevent infection.....bla2
Then,what else?Mobility?Ask him to go for physiotherapy....etc..etc...

But there's one thing that need to be considered.What is it?The last and very important one.Think...
Prof smiled,looking at us one by one.
Itchyness?
Itchy,no...
Put his palmar together,wrinkled his forehead,he turned to me and asking for my opinion and of course with a smile that never fade from his face.
Slowly I said,"psycho......"
Ya.Good!You'll pass the exam and become a good medical doctor!
.....psychological aspect is very important.His daily routine is impaired.He might be so down..bla2...
Spontaneously he said.
And I'm speechless.

Kata2 dari seorang Professor yang pastinya bukan saya seorang saja yang respect tapi saya pasti semua pelajar perubatan Usm kenal dan kagumi.
Kata2nya cukup berdiplomasi.Tengok saja cara dia bercakap dengan pesakit tadi.
Yang memang tak pernah senyum pun jadi senyum.
I love that smile. - Him
Only to doctors he would smile - Patient's wife

Terlalu banyak kata2 & perlakuan dia yang menambat hati kecil kami tapi cukuplah kalau saya katakan kata2nya sahaja sudah mampu membangkitkan semangat kami yang makin luntur lebih2 lagi kalau baru lepas exam.Tengok muka dia pun,yang muram jadi senyum.Terserlah wajah kebapaan pada raut mukanya yg aku kira mungkin umur dlm akhir 40-an.

-Ya.Good!You'll pass the exam and be a good medical doctor!-
Tentu pada orang lain,biasa2 jer kot kalau ad Dr cakap macam tu kat student.
But,for me,I took that as a pray,for sure.
Doa cikgu berkat tau.
Thank you so much Prof.
.Of course I'll remember your words for the rest of my life even after I graduated,become a specialist one day and old enough in this field.

Really,it matters a great deal to me.

May you also be in the bless of Allah forever.


"As a medical student 2nd & 3rd year,you may be able to be in the healing team.As in this patient,just a talk with him may also reduce his emotional burden that he had"


"Don't treat them according to your neurological block only,just tick at the template here and there but treat their whole body including the psychological part"



-want to be a GOOD doctor-

baru habis clinical teaching dgn Prof kat wad 1S
patient tu ada cervical spine injury which had beed diagnosed 7 yrs ago due to fall from the fence
weakness and numbness all over the body
claw hand,hyperreflex,urinary incontinence
kesian uncle tu..
semoga cepat sembuh ye uncle :)


No comments: