CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



April 19, 2010

:Case Presentation:



Endocrin no repoto~
Presentationku yg ke2 utk sem ini;dan yg ke3 utk thn ini..
merungkai kembali presentation2 ku yg terdahulu.........


1)CVS block.Ak dpt turn utk minggu yg terakhir.Supposed dpt buat yg terbaik lah sbb dah bljr drpd 3 weeks previously.Tapi ak manusia biasa.Pasti byk kekurangannya.Apatah lagi itu presentationku yg PERTAMA.Alhamdulillah,permintaanku & K Izah mndpt kerjasama penuh drpd pakcik itu.Syukran jazilan pakcik!Alhamdulillah juga sbb Dr memahami ak sbg bdk baru belajar.Syukran jazilan Dr!Dan syukran jazilan juga kpd K Izah kerana sudi mnjdi partnerku utk clerk patient kali ni.
Diagnosis : Mitral Regurgitation

2)GUT block.Kali ini,turn ak jatuh pada minggu yg terakhir juga.Cuma yg lainnya,kali ini aku berpasangan dgn K Sarah.Malam Sabtu di rumah aku korbankan utk clerk patient di hospital.(apa sgt la pengorbananku ini jika dibandingkan dgn mereka yg sentiasa memikirkan perkembangan pesakit mereka sampai tidur pun diforward ke depan).Berbalik kpd kisah td,pesakit ini ialah seorang pakcik.Ketika kami dtg,dia keseorangan dan K Sarah mendahului aku utk approach pakcik tu.Alhamdulillah segalanya selesai.Arigatoo pakcik!Arigatoo Dr!Mo K Sarah,arigatoo!
Diagnosis : Chronic Renal Failure

3)Endocrine block.Sekali lagi,minggu yg terakhir!Aku sengaja memilihnya memandangkan Dr kali ini tidak begitu menggerunkan berbanding Dr2 clinical teaching utk minggu2 sebelumnya.Hee~maaf ya teman2.Kami yg cop dulu.Dan kali ini Faten yg mnjdi temanku.Pagi Sabtu yg hening tiba2 menjadi terlalu hangat buatku dek satu peristiwa yg meragut sama sekali semangatku utk pergi clerk patient.Alhamdulillah kerana Dia Maha Penyayang.Terus dibuang jauh perasaan amarah itu dari hatiku.Terima kasih Allah!Memandangkan 3 minggu sblmnya PBL 17 dihidangkan dgn kes thyroid disease,kali ini mereka meminta kami agar mencari kes Diabetes Mellitus pula.Insya-Allah,klu jumpa ya=)

Alhamdulillah.Allah mempermudahkan urusan kami.Makcik menerima kedtgn kami dgn senyuman tatkala kami menyuarakan hasrat kami. Wad 4 rata2 penghuninya merupakan diabetic patient .Pernah sekali sblm ini sewaktu ku di Tahun 1 di sini,aku lihat staff nurse tgh mencuci nanah di bahagian jari kelingking kaki yang sdh tiada milik seorang pesakit.Staf nurse tu tanya," X rasa nk muntah ke?"."Tak",jujur jawapanku.Nurse tu sambung lg,"Kena belajar2 la,nnti bila dah jd Dr,x thn tgk semua ni,x boleh nk rawat pesakit pula."Betul kata nurse tu.Kami kena kuat.Bermula saat itu,aku sentiasa ingtkan diriku,x mao makan manis2!Klu x kna skrg,nnti bila dh tua,kna diabetes dan kaki kena potong.
Gracias makcik sbb sudi jd patient kami!Gracias Dr krna mmberikan kami komen2 yg positif dan membina!Akan kami perbaiki mana2 yg kurang.Dan gracias juga buat Faten sbb jd partner aku kali ini!Kecewa sbb x brksmpatan nk buat dressing.huuu~
Diagnosis : Diabetes Mellitus Type 2

Ketiga-tiga kisah di atas banyak memberiku pengalaman dan iktibar.Jika iman luntur,mudah saja takdir dipersalahkan.Jika hati goyah,mudah saja sang putus asa datang bertenggek.Lama-kelamaan,pudarlah rasa kepercayaan kepada Sang Pencipta.Padahal sakit itu sebenarnya dapat menjadikan kita sangat dekat kepada-Nya.Allah itu Maha Penyayang.DIA sama sekali sekali tidak mahu hamba2-Nya jauh drp-Nya.Maka,walaupun demam biasa sekalipun,itu mungkin cara-Nya utk menarik kita kembali dekat pada-Nya agar kita tidak terus lalai dgn kenikmatan duniawi yg tiada berkesudahan.


"Dan jika kamu menghitung nikmat Allah,nescaya kamu tidak akan mampu menghitungnya.Sungguh,Allah benar-benar Maha Pengampun,Maha Penyayang"
(An-Nahl : 18)

"Apa yang ada di sisimu akan lenyap dan apa yang ada di sisi Allah adalah kekal.Dan kami pasti akan memberi balasan kepada orang yang sabar dgn pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan"
(An-Nahl : 96)





::kokoronoomoi::




No comments: