CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



April 15, 2011

sape cakap senang??

Pagi ni tinggal berdua je dengan Naim..dia tak pergi sekolah sebab chicken pox dia tak habis lagi..Nabil pulak macam biasa pergi sekolah..hari ni Inas pun pergi nursery sebab saya masih tak mampu nak jaga dua orang sekaligus...kalau Inas tu dah faham bahasa,tak pe la jugak...Mama & Opah pun dah on the way balik Kelantan...Saya je yang 'tertinggal' di sini...Sementara Naim masih tidur lagi pagi tadi,saya pun kemas la rumah sikit2,vacuum lantai,jemur kain bagai...Bila Naim dah bangun,dia meragam la pulak tak nak mandi...dah la pampers dia tu 'berisi'..saya pun tinggalkan dia dulu dengan cerita kartun dia,then sambung balik vacuum lantai...bila dah sudah semua,Naim masih lagi tak nak mandi..Adoii...apa ni dik?Semalam ok je..mungkin sebab dia dapat rasa rumah ni sunyi kot..Sebab biasanya bila pagi dia bangun,Inas dah melalak dah masa tu...Saya pun mula la menggunakan ayat2 psycho macam ni..hehehh...

"Naim nak keluar tak?Kalau nak keluar,kena la mandi dulu.."Dengan semanis2 mukanya,saya menuturkan ayat..cehh...Tapi dia tak nak jugak..Siap nangis lagi..Alahaii...Saya tak kira dah,terus angkat dia turun bawah...bukak baju & mandikan dia...Haaa...boleh pun diam..saje je la tu nak buat perangai...Lepas mandi,dia nangis lagi!Nak ibu,katanya.

"Ibu kerja la sayang."Ditariknya tangan saya sampai ke pintu.Saya pun apa lagi,sekali lagi menggunakan teknik ayat2 psycho..hehehh.Then,siapkan dia,buat susu,bagi makan ubat,bukak cerita kartun...Elok pulak si Naim ni lepas tu...Siap nak main gurau2 lagi...Then saya sambung la balik kerja2 yang tergendala...Pukul 11.30 baru dapat mandi...Ngeh3..

Ada sekali tu masa saya buatkan air tea O untuk Nabil sebab dia nak cicah dengan roti,si Naim pun masuk dapur jugak...bila dia nampak puting susu dia,dia nangis..tunjuk2 kat tin susu Enfagrow A+ dia...bila saya kata saya akan buatkan dia susu,dia nangis jugak...'Nak naik.Nak naik',katanya...bila saya angkat dia duk atas rak meja,terus dia ambik sudu,bukak tin susu sendiri...siap cedok susu tu sendiri nak buh dalam botol susu..adoiii...

Ada kalanya budak2 ni ok..ada kalanya mmg memeningkan...so,if u have kids around you to be take care of,just bear with it ok!It was fun actually :D

Itu baru cerita Naim..belum lagi cerita Inas...HOHOOOO~
Now I really2 realized,it's not easy to raise a kid!Their mood is very broad.Sekejap menangis dan tak sampai seminit lepas tu,boleh gelak pulak.Somehow,we really need to play with their so-called-emotion.But how our MOM manage to do that?That's the power of A MOTHER!



Administer him with Aciclovir



Administer her with 'bubur nasi kentang'



Cuddly INAS!


3 comments:

desir2sakura said...

hahaa..cpt2 la ade anak sdiri ye naa~~~

ishanokokoro said...

belum bersedia :P

fateenrafhan said...

haha..comel je inas..naim pun comel...=)