CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



April 8, 2011

Terima Kasih Tuhan!

ALHAMDULILLAH.ALHAMDULILLAH.ALHAMDULILLAH.


Flashback saat2 pengumuman nama pelajar2 yang LULUS PRO II

"WAN ZULIYANA IRMI BT WAN ABDUL RAHMAN"

7hb April 2011
Saya tersedar pukul 6.15 pagi..tiba2 jer rasa semangat sangat nak ambil result hari tu..lantakla apa nak jadi pun..bangun solat subuh...gedebak gedebuk..akhirnya saya terlena balik pukul 7.30pg..sengal!

Pukul 9 pagi,my BB bunyi...opah telefon..hahah!itulah cara opah mengejutkan saya kat atas pagi2 kalau pukul 8 pagi tak nampak batang hidung saya lagi kat bawah...saya turun gosok baju,sarapan & tengok tv(sempat lagi derr)...pukul 10 pagi,saya bersiap2..macam nak pergi ambik result SPM la pulak...pukul 10.45 pagi,saya mula menekan pedal miss MyVi...dengan hati yang gundah gulana..dalam kepala ni macam2 ada..kalau lulus?dan kalau gagal?waaaaaa!!tak nak fikir..pasang CD Al-Quran kuat2..tenang sih!betul saya cakap ni,tak tipu!penangan ayat2 Allah pada jiwa yang sedang resah.doa saya moga selamat sampai USM...

Sejam kemudian,sampai USM.Terus naik bilik,kemas apa yang patut sikit2.Bilik dah kosong,cuma buku2 je yang tak punggah lagi.10 minit sblm pukul 11,pergi dewan kuliah sama Onie & Cikah.DK masih lengang.Tak ramai lagi yang datang.Dalam pukul 11 pagi,Timbalan Dekan Akademik (TDA) & other doctors including Dr Kamarul Aryffin(pengerusi fasa II) masuk.

Waaa!!Dup Dap!Dup Dap!Takuttt......

Satu persatu nama disebut....
Kawan kiri kanan atas bawah semua dah 'Alhamdulillah'...
Maknanya lepas la...
Tapi saya????
Dah nama 'W' kan...dengan sabarnya saya menanti..
Mulut tak habis2 istighfar,selawat
Moga diberikan kekuatan untuk menghadapi apa jua kemungkinan
Setiap kali nama kawan2 yang rapat disebut,mata saya bergenang...
Terharu laa.....


"Wan Raimi Izzam....." (A)
..........................
"Wong Yit Hao" (B)

Nama saya kat tengah2 antara mereka berdua tu...Cuba bayangkan kalau TDA sebut nama si A dan terus langkah ke nama si B....apa jadi??Maknanya nama saya tak ada!Dan kalau nama tak ada,maknanya FAIL!
Nau'zubillah....
tapi Alhamdulillah....nama saya ada dan saya LULUS!!!!
Mata yang bergenang tadi terus je melimpah2 macam empangan pecah
Nasib baik dah ready tisu awal2 kan

Apapun,bersyukur sangat2...terima kasih banyak2 kepada semua yang mendoakan kejayaan kami...kepada pensyarah2 yang ajar kami...walaupun kena marah,tapi kami tahu marah itu bersebab...dan marah itulah yang buat kami sedar yang kerja kami ni kelak bukan kerja suka2 tapi kami sebenarnya bakal 'bermain' dengan NYAWA orang!

Buat teman2 yang LULUS,tahniah saya ucapkan.Perjalanan kita sangat jauh lagi sebenarnya dan dunia klinikal baru sahaja nak bermula.Kata senior,tahun 4 & 5 adalah tahun yang paling merana.Arghhh...biarkan...nak tak nak..kena tempuh jugak kan...Jumpa kalian semua bulan 9 nanti,kat wad yep insyaAllah :D

Buat teman2 yang gagal,anggaplah ini ujian dari-Nya..aku faham kalian perit utk menerima hakikat ini tapi ujian-Nya bukan untuk membebankan kita kerana DIA lebih tahu apa yang terbaik untuk kita...yang menanggung pastinya lebih perit berbanding yang cuba memahaminya...DIA tahu kalian kuat...mungkin kami tak sekuat kalian untuk menerima dugaan sebegini..mungkin kejayaan ini sebenarnya juga dugaan untuk kami...aku harap kita sama2 dapat tempuhi ujian ini ye..selamat untuk kalian!




Alhamdulillah kami satu pbl pass...yang paling saya terharu,si ajeng tu la(atas,2 dari kiri)
u know what!seminggu sblm exam,dia accident!distal phalange ibu jari belah kanan (that's the hand he used to write!) hancur & kena operate untuk buang tulang yang hancur tu.Masa saya pegi melawat dia kat 2 zamrud,dia memang dah putus harapan.sedih memang sedih tengok keadaan dia.kami hanya mampu nasihat apa yang terdaya.Dia datang exam dengan tangan yang berbalut dan dia terpaksa belajar tulis dengan tangan kiri dalam masa seminggu tu.And bila TDA sebut nama dia sebagai pelajar yang lulus semalam,saya betul2 terharu.Kuat betul semangat dia!




And this is The Topies!Some of the topies actually.
-Hikmah,Naddo,Ainin,Cikah,Me,Onie-
Perasan tak jari jemari mulus kami tunjuk tanda apa?
No 4 la....TAHUN 4!
Bisa kangan untuk bergelak ketawa sama kalian semua :D

Untuk pengetahuan kalian yang membaca entri ini dan tidak tahu dengan sistem Pusat Pengajian Perubatan (PSP) USM,kenapa kami sangat takut untuk gagal dalam PROFESSIONAL (final exam bagi tahun 1 ,3 & 5)?Sebab kalau gagal,kami terpaksa mengulang TAHUN!bukan mengulang paper tapi tahun!1 WHOLE YEAR!Sebab itu kami akan jadi sangat stress bila menjelangnya exam2 besar macam ni.


ok lah...mahu berundur dahulu...nak packing...mahu bertolak ke KL esok..si naim kena chicken pox..sian dia....T_T
sampai ketemu lagi...daaaa~

6 comments:

zakiranSiraj said...

tahniah nana. sapa ko aku pun seronok dan bayangkan situasi masa tu.. HUHUHUHU. tahniah nana. sama sama kita grad 2013.

Naddo said...

tahniah to all topies!!
jom grad sme2..
mau tukar topi la jgk beb..hehe

ishanokokoro said...

Zaza : time kasih.meme brdebar sggh la situasi ms tu.huhuu.insyaAllah jom grad 2013!

Naddo : tukar topi?boleh2!tp jgn la dibuang topi yg dulu tu.kenangan kot.kenangan pertama trtubuhnya budak2 topi yg manic ni :D

a'in_farahin said...

nk tuka topi jgkk~ hehe
congratz nana..aku tunggu name ko gak..tp aku yakin msti ade nye..hehe ;)

ishanokokoro said...

Farahin : same goes to u :D..so sape nk design topi br ni?bkk ni bleh trs pki dah..hiii

fieha said...

tahniah nana... :)