CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 25, 2011

Babai MEDICAL

I am OFFICIALLY leaving my Medical posting today which actually supposed to be ended 4 days ago after having my long case exam this morning.Quite late compared to my other colleagues.Well it was okay then since everything was settled and I can fully focus on Psychiatric posting now.

Sebaik sahaja tamat cuti 5 bulan yg sgt2 la heaven for a medical student-sampai tak tahu nk buat apa-dan semua ilmu medic seperti pisau yg dah tumpul,saya kembali ke USM dgn penuh 'blurr' tp tetap semangat utk meneruskan perjuangan sebagai Pelajar Perubatan Tahun 4.Yep!Untuk posting pertama,saya 'dicampak' ke Medical ward (wad Perubatan).Nasib saya baik kerana saya ada sahabat2 rapat yang bersama2 saya.Namun ku sangka panas hingga ke petang,rupa2nya hujan di tengahari.Perjalanan saya di Medical posting tidaklah selancar kebanyakan sahabat2 seangkatan.Penuh liku,onak dan duri.Adakalanya saya menangis dalam hati.Andai tak tertahan,tumpahlah ia di alam realiti.(Ecee...)



Ujian yang pertama!Saya dan ada laa dlm 4-5 orang lg kot yang 'tercicir' supervisor.Maknanya kami tak ada supervisor yg akan so-called-guide kami sepanjang 6 minggu di Medical ward.Apa dah jadi??Kami nak exam dengan siapa?Siapa yang nak asses kami?Cool please!Posting coordinator then simply distributed us to a supervisor each according to namelist.Then when it came to my name,"The lucky one!"He smiled.Sungguh saya tak faham apakah makna senyuman itu.Nak tahu siapa supervisor saya?Prof Dato Dr ...... (cant reveal his name here,sorry).Yes!The scarry one.Ini senior yang cakap.Sebab?Ramai senior yg sebelum ni fail Medical posting di bawah kelolaan beliau.Sebab?Log book yang paling utama!

Ujian yang kedua!Hampir direject!Kami dikehendaki utk berjumpa supervisor masing2 utk clarify anything regarding the log book,case write up,case exam etc sambil beramah tamah laa kononnya.Tapi memandangkan saya adalah 'anak tiri' sahaja,maka beliau mempersoalkan kewujudan saya sebagai mantee beliau.Katanya,beliau hanya menerima nama my colleague sahaja but not me.He asked me to clarify again everything with posting Coordinator.Ye la Prof,my name was just added laa.Waaaa sedihnya masih tu Allah saja yang tahu.Tapi saya main hentam keromo je.Saya hantar jugak my first case write up kpd beliau.Hasilnya?Next point please.

Ujian yang ketiga!I have to rewrite my case write up.Unsatisfactory,he said.Dah la log book baru isi ciput jer.'Not enough exposure to common medical cases',he commented.Then,no mark laa given to my mid posting assessment.Punyala cuak saya masa tu.Terus down.Depressed.'Habisla aku'.Rasa macam gelap jer masa depan lepas tu.Tapi saya berlagak cool.Dalam hati,'aku memang dianaktirikannnn' sbb his other mantee got high mark for his case write up.Beliau siap tulis GOOD lagi ok!Waaaaa.....x aci! x aci.Padahal diri sendiri yang buat tak elok.Ceh!Dan bermula hari itu,saya berjanji utk buat sehabis baik for my second case write up.

Ujian yang keempat!Log book!Tatkala pelajar lain dengan selamba membiarkan petak2 dalam buku itu kosong,saya harus struggle memenuhkannya sebab antara kriteria utk lulus dia bawah kelolaan beliau adalah...penuh log book walaupun pada asalnya hanya perlu penuh 70% sahaja.Maka berusahalah saya dengan sedaya upaya pergi tgk stress test,colonoscopy,google pasal joint aspiration,lumbar puncture,turun wad surgeri cari kes Myasthenia Gravis,thyroid,leukemia bla2...semata2 utk isi log book.Jahat kan saya?Niat kat situ pun dah tak elok dah :((

Ujian yang kelima!Postponed exam!Sedang pelajar lain dah boleh sambut 'merdeka'-cuma tak ada bunga api je-,saya pula tak senang duduk weekend tu.Sebab belum End of Posting Exam lagi beb.Then mula la dup dab dup dab jantung ni hah.Weekend saya tak seperti sahabat2 lain.Sangat cemburu bila baca status mereka yg agak2 bunyinya macam 'Sangat boring tak tahu nak buat apa','Siapa ada full version cite.......?' etc2.Tapi saya?Harus terus bergelumang bersama buku2 Medical.Harus melupakan dahulu revision utk next posting.

Ujian yang keenam!When it came to exam day!Dan saya yakin saya akan ingat peristiwa hari ni sampai bila2 walaupun sekuat mana saya cuba utk melupakannya.Menangis di hadapan pesakit!Yes,I did!Bukan sengaja tau,dah air mata tu tiba2 je nak kuar.Tak sempat nak tahan daa.Hmm ceritanya begini.....

Prof dah assigned 3 case utk kami clerk 2 of it for 1 hour and presented the case in front of him.And I choose 'that' patient,a 29 years old guy presented with 2 weeks fever.And saya sgt2 laa gembira ambik case tu.Bukan sebab patient yg cooperative (patient tu actually not cooperative at all..cakap nak tak nak je..nasib baik la ada wife dia yg byk bg information psl sakit dia..ishh).Tapi saya gembira sbb saya ada my own differential diagnosis and questions to ask to rule out the diagnosis (ini juga adalah kriteria utk HOPI presentation-ask all the relevant questions to rule out any possible diagnosis).I got what investigations that need to be done and how to manage this patient.Tapi sekali lagi,panas tak sampai ke petang.You know,he totally REFUSED when I asked his permission to examine his body part.Oh My GOD!Ujian apakah ini??Penting kot examination tu.Kalau tak,surely I failed la brother.Pujuk punya pujuk,tak boleh jugak.Mintak tolong isteri dia pujuk pun,hanya senyuman sahaja yang saya dapat.Then,I knew I totally gone.Masa tu la,tak semena2 ada banjir kat muka ni haa.My 6 weeks efforts seem to be nothing at all dengan hanya satu gelengan brother tu!Nak marah pun ada tapi nak buat mcm mana.Respect whatever patient's decision,thing that have been taught to us many times as a future doctor.

But I got one more choice right?There was another patient yg saya boleh cover.Dengan tidak menghiraukan doktor2 sekeliling,saya berlari menuju ke katil 9 sambil tak sudah2 lap mata tak nak bagi obvious nampak merah.A 57 years old Malay man.Then,you know what response I got?Sekali lagi ujian Allah!That old man also refused to be clerked!Hooo no no no!Pujuk punya pujuk punya pujuk,beliau pun ok (Alhamdulillah) tp nak pergi tandas dulu katanya.15 minit tunggu.Pak Cik tak jugak2 datang kat katil balik."Pak cik ni nak nyorok dalam tandas sebab tak nak bagi aku clerk ke?"Haaa mula la negative thinking datang kan.Si syaitan jahat ni memang tak bagi peluang anak Adam fikir yang baik2 langsung.25 minit sebelum presention,baru la saya mula clerk pak cik tersebut.Tanya punya tanya history and examine bagai,saya yakin kalau saya present case ni depan Prof,for sure saya kena 'tembak2' dgn Prof sampai tak boleh bangun punya la.Pak cik was reffered by nephro clinic just to check whether his AV fistula can be used or not.Kalau ok,dah boleh start hemodyalisis la.So apa benda yang saya nak rule out nya?Dah sah2 patient tu ada ESRF kan..

Then,fikir punya fikir,2 minutes before presentation,I change my patient.I followed what my heart said and she said,by hook or by crook,I have to stick to my first patient.Tak kira la examine ke tak,saya nak present case tu jugak.Dan berlangsunglah long case exam kami selama 1 jam di hadapan a very famous-well known endocrinologist in Malaysia.Yes,him!(Btw,that was our second time entered his office.Nama je mantee beliau tapi jumpa pun 3 kali je.Itupun tgh jalan.Apa2 urusan dengan beliau,haruslah berhubung dengan PA beliau terlebih dahulu ye and NEVER contact him directly because he would never entertain any of it.Understood?Scary tak?Hahaaaa).

But now I am glad that it was over.Wether he was really scary or not,only me and Aaron (his another mantee) who knows.Tapi apa yang membuatkan saya sangat terharu adalah kata2 terakhir beliau sebelum kami melangkah keluar dari pejabat beliau.

"It is still early for you to grab all  by year 4.Keep it up and improve yourselves..Never give up."

By now,you all dah boleh predict kan karakter beliau?For me la kan,he is very nice person actually.It is just that his high pitch voice je la yg bisa menggetarkan lutut yg mendengarnya lebih2 lagi yang tengah ketar present case depan beliau.Kalau pintu bilik tu terbuka sikit,then orang yang duk bilik hujung pun boleh dengar dia cakap apa.Formulanya senang je.He will be ok if we do ok.Bukan la nak kata saya punya presentation tu 100% ok.Banyak sgt2 lubang2 nya pun tadi and lama jugak la kena tembak dengan beliau but it was okay then.I could accept it sebab itu memang salah saya.Knowledge ciput.Siapa suruh malas belajar kan.Rasakan la.Lalalaaaaa

Like in my case.My first case write up was bad sampai beliau tak nak bagi markah pun.But he gave another chance for me to rewrite.Boleh je kalau beliau nak bagi gagal sebenarnya kan but he did not.He asked me to please come and see him to further discuss about it.(Tapi tak sempat jumpa pun.Ye la conference sana,talk sini,outsation bla2.Alih2 lepas exam tadi baru discuss.Tu pun beliau yang ingatkan).And Alhamdulliah he had passed me in all 3 components (2 case write up and long case exam) and not to be forgotten,he satisfied with my log book!Yeaaa!

 
MEDICAL,surely you will be missed!


Tengok?Allah dah susun cantik dah kan?Tapi nak jugak mengeluh (statement ini saya refer kepada diri saya sendiri tiada kena mengena dengan insan lain).Kalau saya rasa saya miskin,ada lagi yang lebih miskin dari saya.Kalau saya rasa saya lapar sebab satu hari tak jumpa nasi lagi,please la ada laagi ramai yang tak dapat makan nasi setahun dah!Dan kalau saya rasa saya dah cukup feel bad because of that postponed long case exam,ada student lain yg supervisor mereka tak mark pun lagi their first case write up apatah lagi utk the second one & nak tunjuk markah case exam depan mereka.

So pengajaran buat saya,terima sesuatu itu seadanya and try to make it the best ever!And stop complaining please!

2 comments:

Billa.Bel said...

pnjng betol. tp u know what, smpai habis aku baca tau naa. keep it up :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.