CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



October 28, 2011

Say Hello to Psychiatry!

Ha!Ha!Ha!
Kalau entri sebelum ni berkisar tentang Mr Medical,entri ini pula berkisar tentang Mr baru saya!
So Let Say Hello to Mr Psychiatry keh!

Dalam posting ini,saya betul2 bermain dgn perasaan.Perasaan jiwa!Atau bahasa pasarnya adalah masalah mental.Rata2 pesakit dalam wad 5U & 5S ini mengalami masalah dalam diri,adakalanya emosi mereka stabil & adakalanya tidak terutamanya sewaktu mereka mula bertindak ganas seperti mencekik,menengking,mengugut dan sebagainya yang mampu menggugat keberanian dan ke'cool'an kami.Maka oleh itu kami haruslah segera bertindak dengan mengambil langkah yang drastik seperti menjerit meminta tolong rakan/nurse,membiarkan sahaja tindakan mereka atau kalau takut sgt,buka langkah dan lari masuk dalam kauter nurse.Heheeee.

Berbeza sungguh dengan posting Medical,posting kali ini lebih santai,lebih relax,lebih sempoi,lebih gelak2 & lebih membuang masa (the latter one is just me laa,not others).Kalau kat wad Medical,pukul 7.15am dah kalut pergi wad dah.Nak cover patient lagi,trace results,palpitation nak present case depan Dr lagi etc2.Paling awal habis morning ward round pun pukul 10am.Kalau lewat sikit,mulalah perut ni mainkan bunyi.Kaki lenguh sini lah,sana lah.How manja!

Tapi dalam posting Psychiatry,pukul 8am,saya kat bilik agi.Baru nak bancuh milo.Kalau rasa nak breaksfast heaven sikit,pergi la makan nasi Kak Wook kat kafe dulu.Pukul 9 baru sampai depan pintu wad 5.Kalau ada ward round,ikut.Kalau tak ada,mula la melilau mata ni nak cekau patient untuk clerking.Kalau nak clerk patient yang lebih stabil,boleh pergi klinik psychiatric kat bawah.Haaaa....heaven tak?Bahagia kan?Kalau sebelum ni anda posting di wad yang tough,anda akan merasai pengalaman yang sangat berbeza di wad psychiatric.Heeeehe

Tapi MASALAHNYA sekarang ni.......!!
Aura untuk posting ni,sampai laaaa ni pun tak sampai kat saya lagi!
So how?how?Waaaa...
Dah sgt2 cuba mengadap psychiatry notes,Kaplan & Saddock,First Aid,senior aka Miss Ninon tapi masih blurr.....bahayanyaaaa!

Eish3..so malam ni saya berharap sangat,dengan bantuan alunan melodi lagu2 feveret saya di corong laptop ni,saya mampu untuk mengumpulkan aura2 tersebut supaya saya dah tak blurr untuk kelas hari Ahad ni.InsyaAllah.Pray for me,pleasee!Thanks

No comments: