CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



August 3, 2011

Ramadhan 3 : Rupanya2 bulan Ramadhan lebih rindukan kita!

"There are two occasions of joy for one who fasts,joy when he breaks it and joy when he meets his Lord ; and the breath (of a fasting person) is sweeter to Allah than the fragrance of musk"
(Narrated by Al Bukhari and Muslim)


credit to my senior,Abe Akeng sbb letak gambar ni as his prof pic

Menjelang 1 Ogos baru2 ni,mostly news feed yg muncul kat my home berkisar tentang Ramadhan.Alhamdulillah ramai yang menantikan Ramadhan kali ni dengan penuh rasa teruja.Rata2 budak2 universiti pun kelihatannya sangat2 lah gembira.Sebab??Sebab dapat puasa 30 hari cukup kat rumah!Weee!Tak payah puasa kat perantauan,tak perlu sahur dengan air masak semata2,tak perlu lagi buka puasa dengan nasi bungkus and tak perlu pergi kelas pagi2 dengan muka monyok.

And you know what,i just noticed one thing!Back to the picture above,month of Ramadhan actually comes 10 DAYS EARLIER each year!!Mungkin orang lain dah lama perasan dan mungkin saya seorang jer yang baru nak excited bila dengar pasal ni.Tak apa lah.Oleh kerana terlalu excited tu,saya terus naik ke bilik,selongkar laci meja make up dan cari mini kalendar lama2.And yes!

Tarikh jatuhnya 1 Ramadhan
2011 : 1 Ogos
2010 : 11 Ogos
2009 : 21 Ogos

See!Regardless of how much we  miss Ramadhan,it misses us MUCH MORE!
So,jom make full used of it.Dah hari ke-3 ni.Takut2 nanti kalau kita tak layan dia,tahun depan dah tak sempat nak jumpa,siapa tahu kan.




1 comment:

fieha said...

salam nana..lama x komen kat sini..baru tau pasal tarikh bulan puasa tu..tq nana :)