CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



August 7, 2011

Ramadhan 7 : Stanza Cinta



Kesusahan dan kesulitan laksana musim dingin yang basah,lembap serta tidak disukai insan.Tetapi....sesudah musim sejuk itulah tumbuhnya bunga-bunga yang harum dan buah-buahan yang subur

Recently I read a novel which named Stanza Cinta and I grabbed this quote from it.Nothing serious actually but sharing is caring right?

Kadangkala Tuhan hilangkan sekejap mentari lalu Dia datangkan kilat dan guruh.Puas kita mencari dan menanti di mana mentari,rupa-rupanya Allah ingin hadiahkan kita pelangi-Nya yang indah

Orang yang kurang ditimpa kesulitan,jiwanya akan lemah sebagaimana orang yang kurang bekerja,badannya lemah.Bersyukurlah apabila diuji dengan kesulitan kerana dengan itu kita mempunyai jiwa yang kuat dan tabah!

"Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah ornag-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman."
(Al-Imran : 13)



Masa mula2 saya tengok Stanza Cinta episod 1 dulu,saya tak ada la sooo into sangat walaupun saya sebenarnya minat dengan lakonan Nur Fathia tu dan aktornya si kacak lagi hensem jejaka idaman Malaya,Aaron Aziz tu.Tapi bila saya dah baca novel ni,'eh macam best la pulak' dan malam ini saya berkesempatan tengok episod Stanza Cinta yang keberapa ntah walaupun sekejap je lepas habis solat terawikh.Kebetulan pulak episod tu sama dengan episod yang saya tengah baca sekarang ni dalam novel,part yang Umairah meninggal.Oohh sedihnyaaa!



Bila dah namanya novel,of course la berkait rapat dengan CINTA.But here,the love is so broad yet pure.Love to GOD,parents,friends and each people surrounds you.And not forgotten,love to somebody who are meant to you...in Luh Mahfuz.

"Soal jodoh ni kita tak boleh tergesa-gesa kak.Amni sudah minta pertolongan daripada Allah supaya menjaga hati Amni.Amni minta supaya Allah tutupkan hati Amni pada semua lelaki kecuali lelaki yang bakal menjadi suami Amni.Jika lelaki itu jodoh Amni,barulah dibukakan hati Amni.Jadi maknanya,walau sebaik mana pun lelaki tu,walau sehebat mana pun,sekiranya dia bukan jodoh Amni,jangan dibukakan hati ini.Amni tidak mahu jatuh cinta pada lelaki yang bukan tercipta untuk Amni."
-Amni Sorfina-


Ya Allah,bilakah saatnya aku dipertemukan dengan pemilik tulang rusukku?


Jumpa di Ramadhan 8!InsyaAllah....

5 comments:

Siti Umairah Othman said...

macam best la pulak citer ni.. nak cari ah.. (:

saiyidatul said...
This comment has been removed by the author.
saiyidatul said...

ehemm,,ehem..:p

"Lalu kata mereka
langit kawannya bumi
laut pasangannya pantai
siang temannya malam
petang sahabatnya pagi
isteri pula pendampingnya suami"
"Bukankah kita diciptakan berbeza untuk saling melengkapi,
lantas nikmat Tuhan yang mana lagi mahu didustakan?"

~Kemilau Mutiara Raudhah

ishanokokoro said...

umairah : *2 thumbs up*

dat : nice quote!advanced nmpk :p

Siti Umairah Othman said...

dah beli.. x sabar nak baca.. excited2.. (: