CARILAH CINTA ILAHI NESCAYA KAMU AKAN MENDAPAT CINTA MANUSIA


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم

Ya Allah!Limpahkanlah rahmat yang penuh dan kesejahteraan yang sempurna ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW yang terungkai dengannya oleh simpulan dan terhapus dengannya oleh segala kesusahan dan diselesai dengannya dengan segala hajat dan dicapai dengannya segala kegemaran dan mudah-mudahan cantik kesudahan serta diharapkan turun hujan dengan berkat wajahnya yang mulia.Dan juga di atas keluarganya dan sahabat-sahabatnya pada setiap detik dan nafas dengan bilangan setiap yang maklum bagiMu.



August 5, 2011

Ramadhan 4 : Kalau ada kemahuan dan usaha...

"When the month of Ramadhan comes,the gates of Paradise are opened,the gates of Hell are closed and the devils are chained up"
(Narrated by Al-Bukhari and Muslim)

Kalian tgk tak segmen 'Ini Kisahku' kat TV9 pukul 6.30 ptg td?Kalau tak,pergi la try cari kat tonton.com eh.I suggest u all tgk la.Pasal Sham Kamikaze.How actually he turned up to what he is now.Bagaimana beliau yang pada awalnya yang sanggup tunggu dalam kereta je dan tidak ada langsung rasa nak join kawan beliau yang ketika itu nak ke masjid untuk solat Zohor dan Asar waktu mereka keluar lepak bersama,tapi tiba2 jer rasa nak ikut untuk solat Maghrib berjemaah di masjid.Dan satu hari tu,beliau ajak kawan tadi ni pergi travel untuk pusing2 masjid dan singgah untuk solat sampai la beliau bertemu dgn Imam Masjidil Haram kat salah sebuah masjid sebelah Utara.Dan kat situ la titik permulaan untuk segala2nya.

I was really touched bila dengar sendiri pengakuan isteri beliau,org yg paling rapat dengan beliau besides his mom.Dari seorang yang panas baran dan sangat taksub dengan hal duniawi kepada seorang yang sentiasa meniti di bibirnya kalimah2 Allah.And you know what,air mata saya bergenang.Nasib baik tak tumpah jer.Seriously I tell you,ini bukan penghijrahan biasa.Even saya tak jumpa face to face dengan Sham Kamikaze dan tak dengar sendiri cerita penghijrahan beliau dari mulut beliau sendiri,tapi saya dapat rasakan perubahan beliau ini sangat2 tulus dan beliau faham kenapa beliau harus berubah.

Saya teringat tulisan my favourite author,Hlovate dalam karya terbaru beliau,Contengan Jalanan (it was about penghijrahan also..dan sangat berkait dengan bulan Ramadhan..its good if u can have a deep look into it)

"Peluang yang ada dalam hidup ni sama juga macam kereta api,perlu digapai waktu dia sekejap sahaja berhenti depan diri.Terlewat sesaat,makan asap"

Kita kata kita nak berubah.Tapi bila hidayah Allah sampai,kita hanya duduk melihat tanpa sebarang tindakan,jangan salahkan sesiapa andai perasaan ingin berubah itu sedikit demi sedikit menghilang dan terus tak datang2.

Yahya Ibn Mu'adh (RA) 'May Allah be pleased with him' said : "I dont order you to abandon life but to abandon sins.Abandoning life is a virtue and abandoning sins is a duty,so your need for this latter is greater than your need for the former."


Semoga DIA terus buka pintu hati kita untuk lebih dekat dengan-Nya.
Semoga rahmat-Nya sentiasa melimpahi kita di bulan yang mulia ini.
Dan semoga DIA tak gelapkan hati kita untuk menerima hidayah-Nya.
Ameen Ya Rabbal A'lamin


Kalau ada kemahuan dan usaha......................................'halangan' tu adalah satu perkataan yang tak ada makna apa2 -Hlovate-

Jumpa di Ramdhan 5!



No comments: